www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2019-01-11

Cara Guna Foundation Yang Betul

Cara Guna Foundation Yang Betul | Ramai yang suka pakai foundation dan tak semua yang tahu apa yang boleh dan tak boleh semasa guna foundation. Cik en sendiri pun bukanlah pandai sangat tapi ianya hasil carian dan kongsi ilmu dari kawan kawan terutama beauty blogger yang hebat hebat di Malaysia ini. So cik en kumpulkan untuk panduan korang yang mungkin masih tak tahu amalan korang ber"foundation" selama ini betul atau tidak | Cara Guna Foundation Yang Betul 

Cara Guna Foundation Yang Betul
Cara Guna Foundation Yang Betul

Cara Guna Foundation Yang Betul 

Ini ada 7 tips yang korang kena alert bila guna foundation ini. 


  1. Jangan guna Foundation terlalu banyak 
  2. Guna Foundatiaon yang secukupnya
  3. Jangan gunakan jari untuk ratakan foundation 
  4. Gunakan berus untuk nampak lebih sekata atau span untuk nampak natural
  5. Pemilihan warna foundation yang betul. Jangan terlalu terang dan gelap
  6. Jangan pakai foundation terus lepas cuci muka. 
  7. Pakai dulu skincare untuk elakkan kulit muka rosak. 


Skincare apa yang perlu dan wajib korang pakai sebelum guna foundation? korang boleh baca di Safi Balqis OxyWhite 3 Step . Kalau nak kulit nampak smooth boleh guna Baby Skin Pore Eraser sebelum apply foundation.

2019-01-10

Rider Satu Hati RSMC dan RTCKK

Rider Satu Hati RSMC dan RTCKK  | Anyway tak tahu nak bagi tajuk apa untuk entri ini. Kalau event blogger atau media influencer kena la letak tajuk event kan? Tapi sepanjang event, tak ada pun gambar yang melambangkan blogger. Haahahaha. Heaven juga rasa sebab tak perlu berebut ambil gambar paling perfect dan cantik untuk letak dalam blog. Sesekali kita jadi orang biasa macam dulu dulu best juga. So dengan tak tahu nak buat tajuk apa cik en letaklah tajuk entri kali ini Rider Satu Hati RSMC dan RTCKK. 


Apa pula RSMC dan RTCKK ini? Tuk RSMC korang kena baca entri sebelum ini di 1st Ride Bersama RSMC. Untuk RTCKK pula adalah group yang sama group RS150r tapi kawasan Kuala Kangsar. RTCKK means Royal Town Crew Kuala Kangsar. Untuk ride kali ke 3 dengan RSMC (ride kali ke 2 cik en hanya share di facebook dan Instagram) tak la jauh mana hanya Event Grand Opening Hip Seng Kuala Kangsar je. Lepas itu kami jalinkan ukhwah dengan RTCKK alang alang dah ke Kuala Kangsar. 

Rider Satu Hati RSMC dan RTCKK


Untuk ride kali ini, kami berkumpul di Beriyani Sebelah AEON Seri Manjung pada 6 Januari 2019 jam 8.00 pagi. Aroud 8.30 pagi, tayar golek (bahasa budak motor yee.. ahahha) ke RV seterusnya. RV mean checkpoint la di Ayer Tawar tapi tak berhenti sebab tak ramai. Laluan kami hari tersebut adalah Manjung - Beruas - Manong - Kuala Kangsar - Karai - Victoria Bridge - Lata Kekabu - Senggang - Bota - Manjung. So korang layan je la gambar gambar kami na. 

































Entri ini dah macam album gambar je kan? OK la, tak ada keyword dan point yang perlu dihighlight. Hahaha. Ok la, jumpa next entri 

2019-01-09

Jadi Minah Rempit Kembali?

Jadi Minah Rempit Kembali? | Perghhhh tajuk entri permulaan selepas seminggu tak tulis blog. Rasanya semangat cik en jadi minah rempit 3 bulan yang lepas, selepas itu cik en simpan la RS cik en itu dalam rumah 3 bulan semenjak trip travel ke Lombok dan Manjung hujan dan cik en lebih banyak gunakan mr barney. Nasib la bateri RS tak kong. Disebabkan ada event di Kuala Kangsar, barulah cik en bawa keluar dan test ride dalam Manjung sebelum ke Kuala Kangsar. 


Jadi Minah Rempit Kembali?

Bila dah keluar balik dan jumpa geng RSMC yang lain, dah pasang niat nak tukar apa yang patut ditukar (gatai nak tukar sebenarnya). Kalau dulu segan segan dengan dorang nak bertanya, sekarang dah boleh nak tanya. Korang macam tak tahu yang cik en ini malu yakmat. Hahhahaa. Cuma comeback balik kali ini, cik en lebih selesa dengan mereka mereka yang ada. 

Nampak tak ketidakpedulian cik en sampai cik en sendiri tak tahu ada sticker baru dan pendaftaran baru. hahahaha. Anyway dah ada sticker baru ini, semangat lain macam sikit. 1st ride akan ada 2nd dan 3rd. So far saat entri ini ditulias cik en dah full booking untuk 3 minggu ini. Minggu lepas ke Kuala Kangsar, minggu ini kita naik tinggi sikit dan 3rd ke ride santai ke utara. So untuk trip Kuala Kangsar, cik en akan story nanti la ye. Nak ambil mood menaip dulu. Hahahha

2019-01-04

Lirik Lagu Kemarin - Seventeen Band

Lirik Lagu Kemarin - Seventeen Band | Entah kenapa lagu Kemarin - Seventeen Band buat cik en rasa lagu yang menusuk ke kalbu. Mungkin kes Tsunami di Banten buat ianya terkenal lately ini. Apa apa pun takziah semua penduduk Banten dan Seventeen Band juga. | Lirik Lagu Kemarin - Seventeen Band


Lirik Lagu Kemarin - Seventeen Band


Kemarin engkau Masih ada disini
Bersamaku Menikmati rasa ini
Berharap semua Takkan pernah berakhir
Bersamamu Bersamamu

Kemarin Dunia terlihat sangat indah
Dan denganmu Merasakan ini semua
Melewati hitam Putih hidup ini
Bersamamu Bersamamu

Kini Sendiri disini
Mencarimu Tak tahu dimana
Semoga tenang Kau disana
Selamanya

Aku Slalu mengingatmu
Doakan mu Setiap malamku
Semoga tenang Kau disana
Selamanya

*Music

Kini Sendiri disini
Mencarimu Tak tahu dimana
Semoga tenang Kau disana
Selamanya

Aku Slalu mengingatmu
Doakan mu Setiap malamku
Semoga tenang Kau disana
Selamanya


2019-01-03

Kenapa Hidung Kucing Bengkak

Kenapa Hidung Kucing Bengkak | Rajin pula cik en check keyword yang melekat dan kali ini cik en tengok keyword Kenapa Hidung Kucing Bengkak naik untuk sehari ini. So salah satu nak dapatkan idea menulis di blog ini dari keyword yang lekat, Mungkin Kenapa Hidung Kucing Bengkak ini ada yang cik en dah terangkan tapi ianya dalam keyword dan tajuk yang berbeza. So cik en nak nak menjawab la soalan Kenapa Hidung Kucing Bengkak dari pembaca cik en 

Kenapa Hidung Kucing Bengkak
Kenapa Hidung Kucing Bengkak

Kenapa Hidung Kucing Bengkak


Sebenarnya pertanyaan ini agak general. Sepatutnya cik en kena buat pemeriksaan fizikal dulu sebelum membuat sebarang keputusan Kenapa Hidung Kucing Bengkak ini. Tapi cik en boleh buat andaian dengan simpton simpton yang berkaitan lain. 

1. Sporo 

Ini andaian yang pertama kali cik en akan keluarkan. Hidung Kucing Bengkak adalah simpton paling sinonim dengan sakit sporo. Korang boleh baca di entri Kucing Hidung Tinggi dan Besar

2. Luka bergaduh

Kadang kadang punca bergaduh juga boleh mengakibatkan hidung kucing bengkak. Selalunya ianya akan surut beberapa hari selepas itu atau korang boleh confirmkan datang ke vet

3. Terkena sangkar kucing

Ini kes kucing yang agresif untuk mengawan atau tak pernah dikurung, Disondol sondol sampai luka dan bengkak. 

4. Kemalangan

Ada sesetengah kucing ini suka melintas jalan dan berlanggar dengan kereta, Bukan kereta langgar mereka tapi mereka yang langgar kereta. Hentaman di bahagian muka akan buat hidung bengkak juga.

Apa apa pun ini andaian cik en tanpa pemeriksaan fizikal dan klinikal. Untuk kepastian lanjut better bawak ke vet berdekatan okey?

2019-01-02

Giveaway SemakanOnline.com Di Mialiana.com


Pembayaran Bantuan Sara Hidup 2019 atau BSH 2019 fasa pertama akan dibuat pada 28 Januari nanti. Bantuan tersebut dijangka memanfaatkan lebih 4.1 juta penerima di seluruh Malaysia. Terdapat lima jenis kategori bantuan untuk pembayaran BSH kali ini. (rujuk gambar di bawah)


Pembayaran pertama akan dibuat sebanyak RM300 untuk setiap isi rumah. Baki bayaran BSH yang akan disalurkan pada fasa kedua dan ketiga akan menggunakan kaedah baharu seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2019. Urusan kemaskini BSH 2019 akan dibuka semula dalam tempoh terdekat. Setiap penerima wajib kemaskini permohonan masing-masing sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh 3 tahun. 

Untuk maklumat lanjut layari portal Bantuan Sara Hidup di https://bsh.hasil.gov.my



Giveaway ini dianjurkan oleh SemakanOnline.com dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM350 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.

Read more: http://www.mialiana.com/2019/01/giveaway-semakanonlinecom-di-mialianacom.html#ixzz5bSR6WSn9

10 Pencapaian dan Corat Coret Eintan Nurfuzie Tahun 2018

10 Pencapaian dan Corat Coret Eintan Nurfuzie Tahun 2018 | Tahun 2018 meninggalkan kita dengan penuh memori dan kita menempuh tahun 2019 dengan pelbagai azam, harapan dan impian. Bukanlah untuk mengimbau kisah tahun lepas yang ada suka dan duka hanya cik en nak abadikan segala memori pada tahun 2018 di salah satu entri di blog kesayangan cik en ini. | 10 Pencapaian dan Corat Coret Eintan Nurfuzie Tahun 2018



10 Pencapaian dan Corat Coret Eintan Nurfuzie Tahun 2018


1. Dunia Blog Semakin Berkembang dengan Job dan invites sebagai Media

Nurfuzie.com

Alhamdulillah, ramai yang nampak nurfuzie.com dan ramai yang percayakan hasil penulisan dan marketing blog cik en. Bermula awal tahun 2018 cik en dah masukkan niche beauty di blog ini dan banyak juga produk produk beauty yang cik en ulas secara berbayar dan ulas secara jujur (tidak berbayar). Terima kasih semua yang mempercayakan Eintan Nurfuzie. 

2. Travel ke 2 tempat iaitu Lombok dan Singapura


Perancangan ke Lombok adalah perancangan yang penuh dugaan. Dari pengumpulan rakan travel sehingga la kena delay percancangan sebab gempa bumi disana. Alhamdulillah pada 6 Oktober kami berjaya menjejaki bumi Lombok selama 4 hari 3 malam. Korang boleh baca di entri Itinerary | Trip Lombok Indonesia. Lebih kurang 2 minggu selepas itu dapat sponsared trip ke Singapura. Yang itu korang boleh baca di entri Tempat Menarik dan Percuma di Singapore.

3. Buku hasil penulisan cik en 



Anyway yang ini memang cik en tak war war kan lagi. Sampai la penghujung tahun 2018 bila da final semua baru cik en kongsi dengan semua. Buku bertajuk Kitab Para Ku-Cheng mempunyai 8 orang penulis dan salah seorang adalah cik en. Happy sebab impian cik en nak menjadi penulis buku termakbul tapi cik en masih obses dengan penulisan blog yang santai ini. Kalau korang nak order boleh order melalui media sosial cik en. 

4. Berjaya sembuh 70% dari mild depression

Dah lama rasanya cik en tak dapat rasa happy yang betul betul lahir dalam hati. Depression buat kehidupan korang jadi nothing even banyak benda happy berlaku. So dengan kawalan stress, supplemen, sokongan yang tersayang Alhamdullilah, cik en dah boleh jadi diri cik en semula walaupun hanya 70%. So diharap tahun baru ini cik en akan dapat jadi Eintan Nurfuzie yang gila gila, kelakar dan happy macam sebelum ini.

5. Tahun yang sibuk sebab awal tahun buat 3 kerja serentak

Permulaan tahun 2018 cik en sangat sibuk. Masa itu selama 2 bulan lebih cik en lakukan 3 kerja serentak. Masa rehat cik en bermula pukul 12.00 tengah malam hingga 6.00 pagi sahaja. Tiada cuti dalam masa 2 bulan itu. Dan Alhamdulliah, disebabkan kesibukan ini depress cik en berkurang dan dapat extra money!. hahhahaha

6. Terpilih Pekerja Cemerlang Jabatan


So far ini pencapaian 2017 tapi pemberian APC ini dilakukan pada tahun 2018. Terima kasih kepada yang mengundi.. eh yang memberi markah. Tak mengharapkan sangat tapi cik en akan sentiasa bekerja dengan penuh dedikasi walaupun kadang kadang tergelincir juga. hahahha

7. Pembelian Motosikal Idaman


Cik en beli motosikal jenis Yamaha Ego masa praktikal pada tahun 2009 kalau tak silap. Itu pun guna loan belajar dan tahun ini hasil kerja extra 2 bulan cik en dapat keluarkan motosikal idaman iaitu Honda RS150r. Jangan tanya kenapa suka moto clutch ini. Sebab cik en sendiri pun tak tahu kenapa cik en suka. Hahahahha

8. Terpilih jadi blogger jemputan untuk SAFI


Rasanya ini pencapaian terbesar cik en dalam dunia blog. Menjadi blogger jemputan untuk Event promotion SAFI OxyWhite di Kedah. Lamanya cik en tinggal dunia pengacaraan ini. Kali itu dijemput untuk berkongsi rahsia kecantikan. Best sangat dan ianya mewarnakan dunia blog cik en tahun 2018

9. Beli jam idaman - Ice Watch 



Selepas obses dengan G shock cik en mula sukakan Ice Watch. Walaupun tak mahal mana cik en anggap ianya reward dari hasil berblogging selama setahun. Cik en beli masa 11.11 di Shoppe. Harga asal hampir RM300 tapi cik en berjaya dapat dengan harga RM150 saja

10. Beli Kamera Idaman


Anyway cik en tak share pun pembelian ini di mana mana media sosial secara rasmi. Kamera yang cik en pilih adalah Olympus Pen E-PL9 dengan harga teeeeettttt.. hahahah tak nak beritahu.. Rahsia. Cik en pilih yang Limited Edition warna biru. Dan guees what, caps lens cik en dah hilang walaupun masih baru pakai. Tak tahu la letak mana. Nak beli baru pun tak tahu kat mana. HUrmmm...

2019-01-01

Baby Skin Pore Eraser dari Maybelline Buat Solekan Jadi Sempurna

Baby Skin Pore Eraser dari Maybelline Buat Solekan Jadi Sempurna | Cik en mulakan entri tahun 2019 dengan niche beauty dan kali ini cik en nak kongsi dengan korang mengenai satu produk iaitu Baby Skin Pore Eraser dari Maybelline. Siapa pernah pakai? Mesti korang oleh rasa perbezaan gunakan Baby Skin Pore Eraser dari Maybelline ini dan tidak sebelum apply foundation. Asalnya cik en kenal produk Baby Skin Pore Eraser dari Maybelline ini dari tutorial solekan di Instagram. Kebanyakkan ianya banyak di gunakan oleh instafamous dari seberang iaitu Indonesia. So cik en yang suka benda baru belilah dengan harga kirang RM 15.00 di Watsons. So korang nak tahu kenapa cik en kata Baby Skin Pore Eraser dari Maybelline Buat Solekan Jadi Sempurna? Baca sampai habis entri ini

Baby Skin Pore Eraser dari Maybelline Buat Solekan Jadi Sempurna
Baby Skin Pore Eraser dari Maybelline Buat Solekan Jadi Sempurna

Baby Skin Pore Eraser dari Maybelline Buat Solekan Jadi Sempurna


Anyway untuk apply Baby Skin Pore Eraser dari Maybelline ini sebelum korang apply foundation atau selepas apply sunblock. Ianya untuk menutup liang pori bagi nampak kulit lebih halus sebelum apply foundation. Bagi cik en ianya macam permukaan dinding  berlubang kita apply layer halus  simen untuk tutup lubang lubang sebelum kita cat. So nampak smooth je cat tu. Ini tekstur dalam dia


Tekstur dia lembut dan bila pakai bukan rasa macam serum, krim muka atau foundation. Bila apply pada muka, kulit muka nampak halus dan macam snap gambar filter beauty kat phone tu. 


Dan cik en dah pakai hampir 3 minggu dan bila dah apply Baby Skin Pore Eraser dari Maybelline ini nampak kulit lepas letak foundation lain dari dulu. Nak selfie pun cik en lebih suka kepada natural mode dari beauty. Ini perbandingan cik en guna Baby Skin Pore Eraser dari Maybelline dan tidak. Mungkin tak nampak clear tapi korang tengok dulu gambar ini


Abaikan pencahayaan itu tapi korang boleh nampak kulit cik en lain sikit. Kalau without Baby Skin Pore Eraser dari Maybelline itu nampak makeup tak sekata dan pipi tak nampak smooth. Cik en pakai foundation ALARA , keadaan yang sama (tidak berpeluh) dan bedak tabur yang sama. Mungkin tak jelas tapi korang boleh cuba sendiri apply. Harga pun tak mahal sangat pon. Boleh beli di mana man drugstore offline atau online. Macam cik en memang setia dengan Watsons dari dulu so shopping kat watsons je lagi lagi dah jadi Elite Member. 

Untuk review lain korang boleh baca di entri  Review: Maybelline Baby Skin Instant Pore Eraser, Face Primer yang Mampu Menyamarkan Tampilan Pori-pori Wajah .

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!