www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2018-09-09

Power Mata Cik EN Naik Lagi

Power Mata Cik EN Naik Lagi | Tau kan cik en rabun? Mana yang tak tahu cik en dah keluarkan beberapa artikel seperti 8 Perkara Yang Korang Tak Pernah Tahu Pasal Cik EN . Cik en rabun semenjak dari umur 9 tahun lagi. Dan naik mendadak setiap tahun dan suggest pakai lens pada umur 15 tahun. So cik en memang fully pakai lens dari umur 15 tahun sehingga 31 tahun ini. Kenaikan power cik en dah stop pada umur 25 tahun lebih kurang. Tiba tiba 3 minggu ini cik en mula rasa pandangan cik en mulai kabur. Cik en pun susah hati la, adakah power mata cik en naik lagi?


Power Mata Cik EN Naik Lagi 

Macam biasa, cik en yang memang setia dengan HOO OPTICAL Kuala Kangsar Perak akan pergi ke kedai ini untuk dapatkan stok lens. Dah alang alang kata dah mula kabur, Adrian (owner kedai HOO OPTICAL dan pakar Optometrist ) suggest untuk buat pemeriksaan mata. 

Dan suggest what, cik en naik 50 ke 100. Sebelum ini cik en pakai lens kanan 8.00 tapi sekarang 8.50. Sebelah kiri pula dari 7.00 ke 8.00. Lepas itu silau pun naik sikit. Nasib la memang stok lens dah habis, terus la order lens dengan power yang baru. Dan semestinya brand cik en guna adalah Alcon. Memang setia dengan Alcon lagi. Air Optix Plus HydraGlade


Ingatkan dah umur 30 an ini, power tak naik lagi tapi naik juga. Mungkin kerana terlalu mengadap komputer dan handphone. Kebetulan cik en lupa off kan Blue Light Filter macam selalu. 

Kali ini cik en bawa adik cik en sekali dan cuba menghasut untuk dia pakai lens juga. Lepas pujuk nanti lawa macam Nora Danish, dia pun setuju.Hahahahha.  Dia pun perlu buat pemeriksaan mata. 

Dan mata adik cik en ini agak pelik sikit tau. Mata sebelah kiri dia jenis "main main". Sebabnya power dia naik turun. Selalunya kita dengar power akan naik naik dan naik kan. Tapi dia kejap naik, kejap turun. Adrian kata ini kes special dan kena rujuk balik nota nota lama. Hahahahah. 

Macam kerja cik en gak, kes yang jarang berlaku ini, bila dia mai, kita kena duduk dan study balik. 

Dan alahamdulillah, adik cik en berjaya dapatkan lens yang sesuai sebabnya bacaan silau dia tinggi. Kalau tak silap Optical 66 atau Optical 99. Lupa pula cik en jenama itu. Try google tak dapat cari. Cuma dia punya perlu tempah. 

Dulu lens cik en pun perlu ditempah sebab power tinggi, tak dah cik en pelanggan setia semenjak umur 17 tahun lagi, Adrian dah ada stok sebab cik en akan datang situ juga untuk tempah lens. 

Apa pun cik en sedih sangat, power semakin naik dan naik. Ada ke tips tips untuk mata jangan bagi naik lagi?

  5 comments:

  1. NIeyl pun dah lama x check power ni...
    risau juga ni...sbb bahaya sebenarnya kalau power semakin naik ni EN..
    try google petua-petua, yg mana boleh try..kita try...

    ReplyDelete
  2. Husniey follow sini.. #1734

    Dari umur 15 dah pakai lens power lah cik en sebab pandai jaga. Teringin juga nak pakai lens sebab kadang rasa terganggu dengan spek, tapi silau agak tinggi

    ReplyDelete
  3. sha pun haritu ada jugak nak check mata, tapi akak tu cakap mesin rosak pulak -_- btw yeke cik en dah 31? serious tak mcm 31 hehehe

    ReplyDelete
  4. Alahai~ itu la sedih bila masalah kita rabun ni. Akak kita rajin baca Quran pagi-pagi dan setiap maghrib, Alhamdulillah power dia turun. Tapi naik balik sebab asyik tengok komputer dengan hp je. haha

    ReplyDelete
  5. Tinggi jgk tu power cik en.. Zaza 5.50 kiri dan kanan pun sama.. Silau tak ada.. Zaza pakai brand ezlens je skg.. Hrtu pun kedai optic pun nsht mcm mana nk guna lens..

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!