www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2018-06-28

Honda RS150R Pilihan Hati Cik En

Honda RS150R Pilihan Hati Cik En | Alhamdulillah, setelah berteka teki mengenai motosikal mana yang cik en nak ambil, hari ini cik en nak buat pengumuman rasmi. Chewaah.. gaya retis je kan? Akhirnya cik en memilih motosikal Honda RS150R setelah menimba tara antara beberapa buah motosikal yang lain seperti Benelli RFS 150 i dan Yamaha y15zr. Dengan bantuan beberapa orang lebih berpengalaman sebenarnya banyak membantu cik en memilih Honda RS150R akhirnya. Terima kasih semua. 


Honda RS150R Pilihan Hati Cik En


Cik en bukanlah arif dalam dunia permotoran dan tak layak nak buat entri perbandingan sebabnya sebelum ini cik en naik skuter Yamaha Ego version pertama. Tapi apa yang cik en boleh kongsi dengan korang hasil menunggang Honda RS150R masa 2 hari ini mungkin boleh menjadikan modal cik en menambah info Honda RS150R pada pandangan cik en.

Saingan terdekat Honda RS150R adalah Yamaha 15zr sebabnya ianya dalam katogeri 150 cc dan masing masing ada sistem EFI (Sistem Suntikan Bahan Api).

Cik en sendiri tak pernah cuba Yamaha y15zr lagi dan masih menunggu kawan cik en beli dan baruu nak test bawa. Jadi kalau korang nak tahu perbandingan boleh rujuk entri Bro ini Honda RS150R vs Yamaha y15zr



Cuma apa yang cik en nak kongsi Honda RS150R ini tinggi dan semestinya berat la. Berbeza dengan Yamaha Ego cik en yang lama. Disebabkan biasa pakai skuter, cik en akui susah untuk cik en handle kali pertama Honda RS150R ini yang mempunya clutch. Cik en ambil masa dalam sehari untuk mahir dengan bawa keliling taman rumah sewa cik en. Sampai mati enjin la di kawasan kawasan berhenti.

Tapi dah masuk hari kedua ini, cik en dah mula mahir dan Insyallah seminggu lagi cik en lebih confident nak bawa. Lepas ini akan wujud la hastag #travelrempitciken .. hahahaha.

Selain itu cik en tak suka sesungut depan dan belakang. Apa sesungut yang cik en maksudkan erk? Sesungut lampu signal kiri kanan. Cik en nampak Honda memang dah siapkan lampu signal kanan kiri tapi mungkin undang undang di Malaysia wajib letak sesungut tu kot. Kalau dah de sesungut tu, lampu signal original tak menyala. Mungkin juga wiring dari lampu asal di masuk pada lampu sesungut tu. Eh.. korang faham tak eh?

Selain dari itu ada perbezaan lain. Cik en ambil info ini dari https://pandulaju.com.my/yamaha-y15zr-atau-honda-rs150r-kami-ada-jawapannya/


Apa apa pun cik en harap Honda RS150R akan serasi dengan cik en. So dengan ini cik en dengan rasminya juga berikan nama Honda RS150R cik en ini Mr Incredible atau adik Incredible . Yang sulung nama Akak Ego, Kedua Mr Barney, ketiga Mr Incredible dan Insyallah awal tahun depan akan ada baby lagi. Walaupun baby paling bongsu tapi dia adalah "taiko" antara ketiga adik beradik dia yang lain. 

Oklah, jumpa nanti di next entry di www.nurfuzie.com

2018-06-26

Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal Dan Keputusan Ujian Cik En

Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal Dan Keputusan Ujian Cik En | Mesti ramai yang tertunggu keputusan ujian komputer untuk dapatkan lesen motosikal cik en kan? Maaf lambat sebab tadi cik en berbuka puasa dan layan cerita Hantus sampai ralit nak menaip. hahahha. Ok la, ini entri sambungan Cara Dapatkan Lesen Motosikal yang cik en keluarkan sebelum ini. Dalam entri itu, cik en akan ambil Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal jenis L untuk membolehkan cik en ambil lesen P selepas 30 hari usia lesen L cik en. Nak tau keputusan Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal cik en tak? Korang kena baca la sampai habis.

Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal Dan Keputusan Ujian Cik En
Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal Dan Keputusan Ujian Cik En 

Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal Dan Keputusan Ujian Cik En 


Anywayyyyy cik en lulus dengan markah 42/50. Markah lulus 42/50.. Oh my good.. Sipi sipi betul tau cik en dapat jawab. Andai kata gagal cik en boleh repeat sekali lagi selepas tamat ujian komputer itu secara percuma. Kalau gagal lagi, cik en kena ke JPJ untuk langkah selanjutnya. 

Ini la keputusan cik en. Hahhahaha. Menangis tengok wehhh.. Rasa macam baru dapat keputusan SPM.. hahahaha


Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal


Kali ini cik en nak share dengan korang apa persedian sebelum peperiksaaan dan tips untuk lulus ujian komputer (macam la dapat markah penuh kan? ahhahaha) 

  • Buku teks yang dibagi boleh untuk korang rujuk dan hafal
  • Kalau rasa nak buat latihan tubi ala ala percubaan SPM itu korang boleh cari di apps di Google Play atau Play Store - Ujian KPP
  • Dalam apps itu ada 500 soalan dan soalan buta warna. So far ada la dalam separuh soalan dalam apps ini muncul dalam ujian sebenar
  • Hari ujian (cik en akan tempah 2 hari sebelum ujian melalui institut memandu) korang jangan lupa bawa no siri yang cik en pernah story sebelum ini. Cik en ambil ujian ini di MYEG Sitiawan 
  • Pakaian pula korang rujuk bawah ini



  • Kes cik en tadi lupa pakai kasut bertutup penuh. Nasib ada sport shoes teruslah tukar. ahahha



  • Cik en ada masalah masa pendaftaran sebab cik en dah salah bayar yuran. Mana la cik en tau kan kena Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal ini harganya berlainan. RM 17 untuk fresh dan RM 27 untuk kes ada Lesen D. Nasib MYEG ini ada list nombor telefon institut memandu di sekitar Manjung


  • Terus cik en call uncle institut memandu tu dan nasib cik en baik uncle itu daftarkan dulu dan bayar kemudian.
  • Cik en dah selesai pendaftaran, terus kena selfie.. ahahha. bukanlahhh.. ambil gambar dulu dan thumb print sebelum ambil Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal
  • Komputer cik en nombor  14 dan korang jangan nak gi komputer nombor lain pulak. Kang ujian komputer untuk dapatkan lesen lain pula. 
  • Ada masa lebih kurang 45 minit untuk jawab 50 soalan. 

  • Semua perlu tinggal di luar kecuali diri sendiri dan kad pengenalan saja. 
  • Gambar diatas ini cik en ambil di komputer untuk demo ujian komputer di bahagian menunggu
  • Ini pula paparan untuk keputusan ujian komputer


Selepas lulus, cik en perlu ke institut memandu dan bawa sekeping gambar dan keputusan ujian komputer tadi untuk mereka proceed Lesen L. So cik en punya boleh ambil esok petang.  

Selepas settle urusan itu, cik en pergi bayar deposit untuk baby baru cik en. Baby baru?? Itu cik en akan story entri lain okey! Oh ya, lepas ini cik en akan story latihan menunggang motosikal juga sekali nanti na.. bagi can cik en belajar dulu

Jumpa next entri semua! 

2018-06-24

Cara Mendapatkan Lesen Motosikal

Cara Mendapatkan Lesen Motosikal | Ada kisah kenapa cik en tak teruskan ambil Lesen P selepas dapat Lesen L untuk motosikal dulu. Sepatutnya belajar 10 jam saja di litar kan? Tapi cik en dah belajar 30 jam di litar and the last cik en tak berjaya nak masuk test JPJ. Bukan sebabkan cik en buat hal tapi rasanya lebih kepada ditipu agen institut memandu. Sebab kecewa, cik en terus ambil lesen kereta (Lesen D) dan dah dapat Lesen Memandu Kompeten hampir 8 tahun. Disebabkan cik en dah mula nak menjadi minah rempit ini, cik en rasa kesedaran untuk ambil balik Lesen Motosikal dan mula merancang nak travel naik motosikal lepas ini. Dan cik en tahu, ada dikalangan pembaca cik en, ada lesen kereta tapi lesen motosikal tak ada macam cik en kan? So dah alang alang cik en dah nak ambil lesen ini, cik en share dengan korang Cara Mendapatkan Lesen Memandu Motosikal

Cara Mendapatkan Lesen Motosikal
Cara Mendapatkan Lesen Motosikal 

Cik en nak share la, harga yang cik en dapat buat Lesen Motosikal B2 di Sitiawan ini. Cik En ambil di Institut Memandu Growth Plus Sdn Bhd. Untuk Lesen Motosikal B2 harga adalah RM300. 

Tidak termasuk buku teks RM 10 (belakang buku test ada no siri dan no siri itu satu orang akan dapat satu no siri yang berlainan dan ianya perlu diberi semasa memasuki ujian komputer), ujian komputer untuk motiskal RM 17 dan bayaran untuk ujian JPJ nanti. 

Sebelum itu cik en nak share sikit jenis jenis lesen memandu yang korang akan dapat lepas lulus Ujian Komputer di MYEG.
  1. Lesen L (Lesen Belajar Memandu)
  2. Lesen P (Lesen Memandu Percubaan) 
  3. Lesen Memandu (Lesen Memandu Kompeten - kira lesen besar la)
  4. Lesen Vokasional (Lesen kenderaan untuk dapatkan upah memandu seperti Lesen Bas, Lori  atau konduktor bas (tak perlu memandu)

Syarat Mendapatkan Lesen Motosikal 

  1. Umur 16 tahun keatas (motosikal) dan sihat tubuh badan serta bukan buta warna
  2. Untuk OKU perlu dapatkan pengesahan dari doktor
  3. Warganegara Asing pula perlu ada pasport dan visa dan ada di Malaysia sekurang kurangnya tempoh 1 tahun

Cara Mendapatkan Lesen Motosikal 

Ok, yang ini cik en nak share proses Mendapatkan Lesen Motosikal pula
  1. Pendaftaran - Pendafatran di Institut Memandu, Sekolah Memandu, atau Agen yang sah
  2. Kursus Teori Penunggangan Selamat (KPP 01) - Kursus ceramah ini 6 jam dan korang wajib thumb print sebelum dan selepas kursus untuk melayakkan korang ambil Ujian Komputer selepas itu. 
  3. Ujian Komputer - Korang kena pergi ke MYEG atau kalau Institut Memandu ada MYEG. Keputusan akan dapat on the spot masa itu. Skor sekurang kurangnya 42/50
    • Ujian Buta - Menguji Penglihatan Mata
    • Bahagian A - Tanda simbol/ Papan tanda jalan raya
    • Bahagian B - Peraturan Jalan Raya
    • Bahagian C - Jalan Raya, Undang Undang dan Soalan Kejara
  4. Jika Gagal, korang boleh repeat balik ujian komputer dan jika lulus, korang dah boleh memiliki Lesen L (Lesen Belajar Memandu)
  5. Lepas itu korang boleh la buat Praktikal di Litar (KPP 02) selama 9.5 jam
  6. Praktikal di Jalan Raya (KPP 03) 6 jam. Walaupun namanya di jalan raya tapi sebenarnya ianya dalam litar saja. Praktikal ini kalau tak silap cik en masa ceramah tadi, 4 biji motosikal jalan serentak 
  7. Settle 10 jam latihan dan lesen L dah berusia 30 hari, boleh lah ambil ujian JPJ. Just inform pada Institut Memandu dan mereka akan setkan. Tapi pastikan korang thumb print cop jari sebelum praktikal dan selepas praktikal dan lepas 10 jam syaratnya itu. 
    • Ujian JPJ 
    • Ujian Penilaian 
    • Ujian Bahagian 11 dan 111
  8. Lulus dan korang dapat Lesen P (Lesen Memandu Percubaan) 
  9. Tempoh Percubaan 2 tahun. Untuk kes cik en yang dah ada Lesen Kereta cik en skip tempoh ini. Kira terus dapat Lesen Memandu (Lesen Memandu Kompeten). Tak perlu tampal P kat motosikal
  10. Selepas 2 tahun, korang ada masa 1 tahun untuk tukar Lesen P (Lesen Memandu Percubaan) ke Lesen Memandu (Lesen Memandu Kompeten)
  11. Kalau gagal sila ulang semula dari step 1 tadi. 

Ok la, cik en akan share lagi untuk step seterusnya iaitu Ujian Komputer di MYEG. Jumpa next entry di 

2018-06-23

Harga Mousepad Besar Punya !

Harga Mousepad Besar Punya ! | Sebagai seorang blogger ini, walaupun tak mahir dalam repair komputer tapi memiliki barangan yang berkaitan satu terapi mendapatkan mood berblogging. Macam cik en la, tau dah lepas raya confirm mood blogging di bawa oleh lemak lemak ketupat, rendang dan lemang. Jadi cik en siap siap beli secara online mousepad besar untuk naikkan mood berblogging selepas raya. Mousepad Besar ini sangat selesa dan murah kalau beli secara online


Harga Mousepad Besar Punya !

Mousepad Besar ini selalunya digunakan oleh kaki game online. Sebabkan ruang yang luas tak la menggangu mereka nak bermain. 

Dulu zaman cik en main game red alert dan command conquer, cik en selalu pakai mouse atau tetikus sampai luar kawasan mousepad. Hahahha. Time kena serang la..

Kalau korang nak tahu, cik en beli Mousepad Besar online di Shoppe dengan harga dalam RM 14 dan postage dari oversea RM 5.00. Jadi total RM 19. Kalau beli Mousepad Besar di kedai komputer dalam RM 45 tau. Semenjak nak menambah harta benda ini, cik en cuba cari yang jimat cuma kenalah tunggu lama. Sebab penghantaran hampir 2 minggu. Berbaloi la kan?



2018-06-21

Suasana Hari Raya 2018 Cik EN

Suasana Hari Raya 2018 Cik EN | Alhamdulillah, dah dekat seminggu kita meninggalkan bulan Ramadan yang penuh barakah. Belum sempat kita tangisi pemergian Ramadan, Syawal pun menjelma dengan penuh kegembiraan. Berbeza suasana raya sebelum ini, cik en memang tak ada hati nak sambut. Tapi tahun ini excited itu lain macam tau! Bukan sebab cik en ada buat majlis bertunang atau nikah tapi feel raya itu sampai ke hati cik en ini. 


Suasana Hari Raya 2018 Cik EN

Mungkin ada sedia maklum, cik en sebelum ini ada anxiety dan depression. Tapi siapa sangka, beberapa bulan sebelum datangnya Ramadan, cik en semakin baik dan sekarang ini boleh dikatakan cik en 70% sihat zahir dan batin. Malas la nak kenang kisah lama itu, cik en nak kongsi dengan korang moment terindah sambutan hari raya tahun ini. Disebabkan masih ada lemak lemang dan rendang cik en belanja korang gambar gambar aje na. 

Family Cik EN
3 ahli keluarga perempuan dari 4 orang. 


Only my adik

Sesekali gedik

Sesi mintak maaf

Abah, ampunkan along

Mak, maaf ada terkutuk mak. Hahhaha

Cer teka siapa bagi kat siapa?

"boyfriend" cik en ini adalah Pak Ndak cik en

Ini wife pak ndak. Mak Ndak tak sihat masa ini

Anak Pak Ndak ke 4. Acik

Jemputan makan makan pada malam hari raya pertama. Penuh barney sampai tersangkut la. Hahahha

Sesi tambah lemak

Selesai Hari Raya Pertama. Hari Raya ke 2 cik en buat rumah terbuka dan ada beberapa blogger yang datang memeriahkannya. Terima Kasih Semua!

Blogger Nia Mia dan Yeop Marz

Anak Pak ndak yang sulung dan kedua. Along Jannah dan Angah Hijanah

Blogger Penang dan PR. Thanks Criz dan team

Thankz Criz dengan buah tangan ini

Blogger paling sempoiiiii. Kak EL

Family havoc kak EL
Rumah Terbuka cik en sampai malam dan yang lain lain kawan kawan abah dan adik serta saudara mara terdekat.

Cik en betul betul lupa nak snap juadah raya cik en tahun ini. Tahun ini kami sekeluarga buat Sup Gear Box, Laksa, Lemang, Rendang, Nasi Impit, Kuah Kacang dan kuih muih yang lain. Yang bawah ini adik cik en yang buat. Sedap dan rasanya dah boleh open untuk jual ini. Bawah itu Laksa Kuala Kangsar Style. 




Untuk tahun ini, cik en berbahagi tugas dan budget. Cik en macam biasalah budget untuk ayam, daging, tulang dan barangan raya yang lain. Adik cik en part duit raya, kuih muih dan tudung. Mak dan abah cik en part memasak juadah raya. Alhamdulillah, bonus yang Kerajaan Negeri bagi kali ini cik en puas buat belanja raya kali ini. Bukan untuk diri cik en tapi keluarga. Alhamdulillah

2018-06-17

Baka Anjing Basenji Tak Boleh Menyalak

Baka Anjing Basenji Tak Boleh Menyalak  | Korang mesti tahu, kalau dah namanya anjing, mesti la menyalak. Lagi lagi kalau ada yang mencurigakan. Tapi untuk anjing baka Basenji ini, ianya tidak boleh menyalak atau membuat bising macam spesis yang lain. Tapi istimewanya untuk meniru bunyi seperti bunyi salakan anjing lain, bunyi kucing dan suara tuannya sendiri. Cuma ianya mengambil masa lama untuk Anjing Basenji ini mahir meniru bunyi bunyi lain. Baka Anjing Basenji Tak Boleh Menyalak 


Baka Anjing Basenji Tak Boleh Menyalak 


Anjing Basenji ini sangat popular dan banyak digunakan dalam aktiviti memburu kerana ianya cekap dalam kendlaikan haiwan buruan, senyap menghampiri mangsa, patuh arahan tuannya dan paling pantas berlari.

Tapi ianya ada kekurangan iaitu bersifat hiperaktif. Sebagai contoh suka melompat lompat, memanjat pagar, melepaskan diri, buat nakal dan lain lain lagi. Hihihi. Macam anak kucing yang seronok sangat bermain.



Anjing Basenji ini mempunyai sejarah penting dalam ketamadunan Mesir purba. Anjing Basenji ini dianggap haiwan suci dan dihormti oleh masyarakat masa itu. Kepercayan mereka kononya Anjing Basenji ini mampu mengusir roh roh jahat dan menghalang penularan wabak penyakit. Jadi ianya anjing berkelas tinggi yang mana hanya golongan atasan saja boleh membelanya.


Berat Anjing Basenji ini mampu mencapai 11 kg, ketinggian 43 cm, dan jangka hayat 14 tahun. Anjing Basenji jenis berbulu pendek dan halus. Sepanjang cik en bekerja di klinik veterinar, cik en masih belum jumpa pure breed ini. Tapi cik en pernah story breed yang lain iaitu Fila Brasileiro

2018-06-14

Salam Aidilfitri Dari Nurfuzie.com

Salam Aidilfitri Dari Nurfuzie.com | Assalamualaikum semua. Di kesempatan ini cik en ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri 1439 H / 2018 kepada semua pembaca blog nurfuzie.com dan di kesempatan ini, cik en mohon 10 jari maaf zahir dan batin. 


Alhamdulillah, tahun ini cik en dapat beraya dalam hati yang sangat gembira. Ingat lagi tahun sebelum ini, mesti ada masalah masalah yang timbul termasuk masalah depression cik en. Tahun ini cik en rasa Allah permudahkan semua dan menceriakan hati semua termasuk hati cik en. 

Itulah kata orang yang sayangkan cik en, "Maaf dan redho apa yang berlaku. Insyallah kita akan rasa ketenangan hati" 

Oleh kerana itu juga, depression cik en dah lebih baik. Pendek kata dah semakin sembuh.

Jadi tahun ini cik en rasakan raya yang sangat bermakna dan gembira. 

Oh ya, tahun ini cik en buat rumah terbuka ye, nanti kalau ada yang free atau yang datang ke Perak terutama Kuala Kangsar korang boleh la datang. Detail di Rumah Terbuka Eintan Nurfuzie 2018

2018-06-13

Umur Baru 39 Tahun Tapi Sudah Mempunyai 44 Orang Anak

Umur Baru 39 Tahun Tapi Sudah Mempunyai 44 Orang Anak | Selalu kalau korang dengar, pasangan yang berkahwin tiada rezeki mendapat anak tapi berbeza dengan kisah Mariam Nabatanzi dari Uganda yang merupakan wanita Hiper-Ovulasi yang mengandung dan melahirkan anak secara kembar. Wow! bayangkan kalau korang menjadi wanita subur camni?


Umur Baru 39 Tahun Tapi Sudah Mempunyai 44 Orang Anak


Mariam Nabatanzi berkahwin berumur 12 tahun dan melahirkan anak pertama dengan sepasang anak kembar. 2 tahun selepas itu Mariam Nabatanzi lahirkan lagi sepasang kembar. Selepas itu belum sampai 2 tahun, Mariam Nabatanzi disahkan hamil lagi dengan dengan kembar 4 pula. Sampailah umur dia 37 tahun dia dah mempunyai 44 orang anak termasuk 6 orang anak yang telah meninggal dunia. 


Anak sulungnya kini berumur 24 tahun dan paling muda 4 bulan. Dan kesemua anaknya tinggal bersama dan bersesak dalam satu rumah serta dibawah jagaan Mariam Nabatanzi sendiri

Bukan saja kembar 2, kembar 4 tapi kembar 3 dan kembar anak dan juga ada beberapa anaknya kelahiran tunggal. Dan yang paling malang, suaminya lari meninggalkkannya mungkin tak sanggup menyara anak mereka seramai itu. 

Mesti korang tanya kan? Kenapa tak gunakan kaedah kawalan kelahiran seperti pil perancang, IUD dan lain lain kan? Anyway Mariam Nabatanzi dah gunakan kaedah IUD tapi kesihatan Mariam Nabatanzi menjadi teruk dan hampir membawa maut. 

Sebenarnya Mariam Nabatanzi mewarisi gel kesuburan dari bapanya yang mana bapanya sendiri mempunyai 45 orang anak melalui kembar 2, kembar 3, kembar 4 dan kembar 5. 

2018-06-12

Bagaimana " Liquid Paper " Tercipta

Bagaimana " Liquid Paper " Tercipta | Dulu masa zaman sekolah rendah, cik en teringin nak pakai pen sebab ada banyak warna. Masa sekolah rendah kita kan masih menggunakan pensil dan kalau menulis bila pensel tumpul mesti tak best kan? Bila masuk sekolah menengah, sekolah dah membenarkan pelajar guna pen. Masa itu baru nampak susahnya guna pen bila kita salah tulis. Masa ini kita perlukan Liquid Paper (pemadam pen). Macam macam jenis liquid paper yang ada. Jenis air dan jenis roll. Tapi tahu tak korang Bagaimana " Liquid Paper " Tercipta ?


Bagaimana " Liquid Paper " Tercipta

Kalau korang nak tahu, kisahnya mulanya begini 

Pada tahun 1951, apabila mesin taip elektrik pertama kali diperkenalkan ke pasaran, Seorang majikan yang baik hati membeli mesin tersebut untuk setiausahanya iaitu Bette Nesmith Graham.

Teknologi canggih juga boleh menyusahkan kita kan macam juga menulis menggunakan pen macam cik en masa sekolah menengah

Namun begitu, timbul pula bebanan kerja apabila mesin tersebut menambahkan masalah kepada beliau.
Masalah berlaku apabila setiausaha tersebut membuat kesalahan dalam menaip sehingga bakul sampah penuh dengan surat yang salah ditaip.
Hanya satu huruf yang di salah taip, bakul sampahlah tempatnya.

Adakah ada jalan penyelesaiannya?

Bette memikirkan pelbagai cara untuk mengatasi masalah tetapi asyik tak berjaya je..
Macam macam dia fikirkan reaksi bosnya nanti kalau tahu

Bosnya sudah melaburkan banyak pada mesin taip yang baru dan akan rasa sangat kecewa jika dia tidak dapat bekerja lebih efisien.
Sekaligus boleh kehilangan pekerjaannya.

Ketika beliau sedang bersedih, tiba-tiba Bette dapat idea yang bernas
Dia teringat dalam latihan seni, ketika dia belajar melukis setiap kesalahan akan ditutup dengan cat khusus yang disebut Gesso.
Bette bergegas pulang dan mendapatkan satu tin cat putih dan menggunakan berus lukisan yang kecil dan menutup kesalahan tersebut.

Bila ianya berjaya, Bette hasilkan pemadam pen lebih banyak tambahan yang lain dengan menggunakan blander dan menjual produk itu dengan nama Mistake Out pada tahun 1956 dan menjadi kaya selepas menjual kepada syarikat Gillette pada tahun 1979

2018-06-11

Maksud Warna Penutup Botol Air Mineral

Maksud Warna Penutup Botol Air Mineral | Pernah tak korang perasan, air mineral yang korang beli itu ada warna hijau, biru dan sebagainya. Terutama warna penutup botol air mineral itu sendiri. Tahukah korang yang warna warna itu ada maknanya sendiri? Mungkin ada yang tahu tapi mana yang tak tahu itu, cik en nak kongsi dengan korang Maksud Warna Penutup Botol Air Mineral ini untuk panduan korang juga

Maksud Warna Penutup Botol Air Mineral
Maksud Warna Penutup Botol Air Mineral

Maksud Warna Penutup Botol Air Mineral

Untuk pengetahuan korang ada 3 warna yang diguna pakai dalam menentukan jenis air mineral. Dan kalau korang perasan juga ianya akan berbeza harga. Ada yang murah dan ada yang mahal. 3 warna tersebut adalah Putih, Biru dan Hijau . Jom kita baca apa Maksud Warna Penutup Botol Air Mineral ini.

1. Penutup Putih

Ia merupakan air paip yang ditadah kemudian menjalani proses penyulingan serta ditambah bahan kimia. keaslian air semulajadi itu dah takde.

Sebab tu air penutup putih hanya dilabelkan sebagai air minuman atau drinking water.

Harga lebih murah dari yang kaler biru atau hijau.

2. Penutup Biru 

Diperolehi dari sumber air bawah tanah dan dipam naik untuk menjalani proses penyulingan sebelom dibotolkan. Haa baru boleh dilabelkan sebagai air mineral,original gitu. Harga pon takde mahal sangat. Sedang-sedang je.

3. Penutup Hijau 

Yang penutup hijau tu Air mineral semulajadi. Air ni diambil khas dari dalam tanah di kawasan tertentu yang diperakui mempunyai kandungan mineral yang sangat tinggi. Kira gred A+ lah senang citer. Harga dia pon paling mahal antara ketiga-tiga ni.


2018-06-10

Review Moisture Touch Lipstick The Face Shop

Review Moisture Touch Lipstick The Face Shop | Cik en sebenarnya tak pernah beli atau masuk pun kedai The Face Shop ini. Sebabnya di Manjung tak ada The Face Shop ini. So kurang la familiar produk dari The Face Shop ini. Ini pun cik en teman kawan baik cik en shopping di The Face Shop ini. Terbekenan pula warna  Moisture Touch Lipstick The Face Shop ini. Tapi tak mampu nak beli sebab belum gaji. Jadi cik en just ambik nama lipstick dan code warna saja. Dan tiba tiba kawan baik cik en belikan Moisture Touch Lipstick The Face Shop ini sempena hadiah hari jadi cik en awal tahun ritu. yey! Merasa juga memiliki Moisture Touch Lipstick The Face Shop ini. 


Moisture Touch Lipstick The Face Shop

Cik en suka memilih warna lipstick yang ceria seperti purple dan merah. Cuma untuk brand  Moisture Touch Lipstick The Face Shop ini cik en memilih warna yang soft gitu. Sesekali nak nampak ayu kan? 

Sedikit info untuk korang yang tak familiar dengan The Face Shop ini. The Face Shop adalah produk yang diimport dari Korea, gunakan bahan semulajadi, ada RND sendiri, 100% Authentic, tak jalankan ujikaji pada haiwan dan Recycable Package.

More detail ini cik en ambil dari laman web The Face Shop 

  • Layers of moisture create a protective barrier: Infuses lips with a serum containing 10% squalene, leaving lips feeling luxuriously moist layer after layer 
  • Multiple layers of lipstick allows for smooth and vivid coloured lips: With the highly dense colour compact system, colour becomes more vivid and true to its original colour as it is repeatedly applied. 
  • Shiny layering looks like a clear coating has been applied: Conditions lips and makes them look shiny and smooth with no visible wrinkles



Moisture Touch Lipstick The Face Shop yang cik en pilih ini code BE03. So pendapat cik en pula pasal  Moisture Touch Lipstick The Face Shop ini adalah


  • Sangat moist
  • Senang nak apply
  • Warna soft dan sesuai untuk cik en
  • Harga mampu milik around RM 60.00 +-
  • Tahan lama
  • Rasa bibir nampak smooth dan natural.
Dan ini gambar cik en testing Moisture Touch Lipstick The Face Shop. Sebelah kanan itu ye,...

Image may contain: 2 people, selfie and closeup


Ini pula senarai kandungan dalam Moisture Touch Lipstick The Face Shop

  1. Diisostearyl Malate
  2. Squalane
  3. Dipentaerythrityl Tetrahydroxystearate/Tetraisostearate
  4. Titanium Dioxide (Ci 77891)
  5. Diglyceryl Sebacate/Isopalmitate
  6. Methyl Hydrogenated Rosinate
  7. Ozokerite
  8. Pentaerythrityl Tetraisostearate
  9. Ceresin
  10. Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2
  11. Dicalcium Phosphate
  12. Ethylhexyl Hydroxystearate
  13. Octyldodecanol
  14. Alumina
  15. Polyethylene
  16. Polyglyceryl-2 Triisostearate
  17. Hydrogenated Vegetable Oil
  18. Phytosteryl/Isostearyl/Cetyl/Stearyl/Behenyl Dimer Dilinoleate
  19. Sorbitan Isostearate
  20. Vp/Hexadecene Copolymer
  21. Synthetic Wax
  22. Silica Dimethyl Silylate
  23. Iron Oxides (Ci 77491)
  24. Iron Oxides (Ci 77492)
  25. Butyrospermum Parkii (Shea) Butter
  26. Hydrolyzed Hyaluronic Acid
  27. Mangifera Indica (Mango) Seed Butter
  28. Phytosteryl Macadamiate
  29. Ethylene/Propylene Copolymer
  30. Caprylyl Glycol
  31. Glyceryl Caprylate
  32. Dehydroacetic Acid
  33. Parfum/Fragrance
  34. Iron Oxides (Ci 77499)



Kalau korang berminat boleh la usha di kedai The Face Shop atau terus je ke laman web mereka di https://www.thefaceshop.com.my

Selain itu cik en menggunakan Dream Velvet Soft Matte Hydrating Foundation Maybelline untuk gambar diatas itu. 

2018-06-09

Baju Raya Cik EN Sekeluarga Di Pagi Syawal 2018

Baju Raya Cik EN Sekeluarga Di Pagi Syawal 2018 | Lebih kurang seminggu lagi kita akan menyambut Syawal bagi tahun 2018. Alhamdulillah jumpa juga cik en dengan Syawal tahun ini. Insyallah. Mana yang tak sempat menempah baju raya yang rata ratanya tailor dah stop ambil tempahan sebelum puasa lagi mesti dah mula survey cari baju di Bazar Aidilfitri atau mall kan? Macam itu juga keluarga cik en. Kami shopping minggu kedua puasa untuk elakkan sesak dan mungkin akan ada tambahan baju jika rajin keluar shopping malam raya


Sebelum itu cik en nak share la entri best yang cik en pernah buat mengenai Ramadan dan Syawal serta Ramadan 2018 ini.

  1. 3 Keistimewaan Di Kuala Kangsar Apabila Menyambut Puasa dan Raya
  2. Mecca Towers Tempat Berbuka Puasa Minggu Pertama Bersama Keluarga
  3. Cafe Lelac Bukit Merah Tempat Berbuka Puasa Minggu Kedua Bersama Keluarga
  4. Berbuka puasa Bersama Team Samudera Veterinary di Sofera Hotel

Baju Raya Cik EN Sekeluarga Di Pagi Syawal 2018

Jom tengok Baju Raya Cik EN Sekeluarga Di Pagi Syawal 2018


Tema tahun ini kelabu ungu. Baju ini cik en beli kat Kedai Lim Kuala Kangsar. Memang cik en dan mak request baju kurung biasa. Cik en tambah nak baju jenis tak terlalu tebal. Jadi jumpa la baju kurung kain vietnam yang sejuk ini. Walaupun fesyen lama tapi cik en suka beli baju sebegini yang boleh pakai bukan saja hari raya. Tunggu la nanti cik en sekeluarga akan pakai di pagi raya. 

Kalau korang yang ada di kuala kangsar boleh la shopping baju raya di Bazar Aidilfitri Stesen Bas Kuala Kangsar. Situ banyak pilihan baju raya dan kelengkapan yang lain. 

2018-06-08

Menjawab Aduan Klinik Veterinar Ipoh Buat Servis Macam Siput

Menjawab Aduan Klinik Veterinar Ipoh Buat Servis Macam Siput | "SNAIL SERVICE AT ANIMAL CLINIC " inilah tajuk yang cik en baca bila team Veterinar Perak share link di group whatsaap. Menderau darah cik en ini. Sebabnya cik en kenal dengan staf di Klinik Veterinar Ipoh  (HQ) yang struggle buat rawatan dan layan customer. Dan juga cik en sendiri bekerja di klinik veterinar daerah yang separuh kesibukan dari Klinik Veterinar Ipoh tu. Cik en tahu macamana suasana di klinik ini. 


Walaupun ini bukan jawapan official dari Veterinar Ipoh tapi sebagai seorang staf yang mempunyai blog, cik en terpanggil nak menjawab Menjawab Aduan Klinik Veterinar Ipoh Buat Dikatakan Servis Macam Siput. Sebelum itu cik en akan share dengan korang aduan yang dikeluarkan oleh Facebook Perak Echo 


Ipoh Echo
18 hrs ·
SNAIL SERVICE AT ANIMAL CLINIC
The Perak Veterinary Department, located at Jalan Sultan Azlan Shah Utara (opp JPJ) provides medical treatments for cats, dogs and pets, generally. However, Ipoh Echo has received countless complaints from Ipohites about its “snail” service.
We sent our team recently to investigate and much to our horror there was truth in what was reported. Our reporter had to wait over three hours to see the vet with her “sick” cat.
The animal clinic within the department has laid out rules regarding registration - visitors can only register between 8 am and 11 am for morning session (45 cases) and between 2 pm to 3.30 pm (25 cases) Monday till Thursday. On Friday it is between 8 am and 10.30 am (45 cases) and between 2.45 pm and 3.30 pm (25 cases). The clinic is closed on weekends and public holidays.
The Executive Councillor for Public Utilities, Plantation and Agriculture, Abdul Yunus Jamhari who is responsible for the department said he has not received any complaints thus far,
"I advise aggrieved parties to file a complaint with me or my office. I’ll act on their complaints upon receipt,” he told Ipoh Echo when contacted. “Forward your complaints to my office," he insisted.
The public have the option of choosing private animal clinics in town, government-run clinics, nonetheless, should not only be efficient but people-friendly too. It is the new era of openness and engagement. The “repressive” years of Umno/BN are gone following GE 14 on May 9.
Readers wishing to file complaints regarding services at the Perak Veterinary Clinic can send them to Abdul Yunus Jamhari, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Bangunan Perak Darul Ridzuan, Jalan Panglima Gantang Wahab, 30100, Ipoh Perak.

Untuk pengetahuan korang yang mungkin ada terbaca atau terpengaruh dengan cerita ini, meh sini cik en nak terangkan satu persatu.


  • Dah mention siap siap pada kad waktu operasi. Pagi mereka accept 45 kes rawatan saja dan petang 25 kes rawatan saja. Korang jadi pakar mengira jap ye. (celok sikit point dari fb bos Azrin)
1 rawatan (termasuk masa masuk kucing, keluarkan kucing dari sangkar. konsultan/nasihat dan rawatan) : 6 minit (anggaran) 
Pagi : 45 kes bersamaan 270 minit ( 4 jam 30 minit)
Petang 25 kes bersamaan 150 minit 2 jam 30 minit lebih kurang
Total jam : lebih kurang 7 jam dan memang itu waktu bekerja kan?
Itu kalau 6 minit kalau kes berat sampai ambik masa lebih dari masa itu?? Maybe 7 ke 15 minit macamana? tak ke kena stay back sampai habis kes?


  • Pelanggan Klink Veterinar Ipoh sangat ramai sampaikan ada staf yang terpaksa bekerja lebih masa jadi consider la kenapa mereka hadkan bilangan kes yang diterima
  • Buat rawatan ini bukannya macam korang beli makanan kat food court yang siap sedia. Atau boleh masak 3 atau 4 order sekali. Nama pun rawatan, korang mesti nak kucing atau pet korang itu diperiksa betul betul. So ambil masa untuk semua itu. Salah diagnosis. salah ubat kucing mati. Kami juga kena aduan lagi
  • Tak ada improvement. Untuk pengetahuan korang la, cik en ini dah 7 tahun lebih lebih sikit ini, cik en sendiri tengok perubahan di Klinik Veterinar Ipoh itu. Dari lepak luar panas lit lit dah ada aircorn. Dulu tak ada sistem nombor, sekarang dah ada. Dulu tak ada had rawatan dan ada tunggu lama dan kecewa sekarang dah mention berapa kes dorang ambik untuk satu satu masa. 
  • Pasal ada keluarkan fake story kata spay anjing di Klinik Veterinar Ipoh RM 300 seekor pun, cik en nak marah, bila masa harga tu wujud ah? Memandai pula kata Private Clinic RM300 untuk 2 ekor anjing. Nampak tak spesis batu api itu. Geram cik en baca. Setahu cik en, harga kami paling murah yang ada. Maksimun pun around RM100 ke RM150 je. 
  • Andai rasa mampu pergi ke private pilihlah private. Dan juga kes kes yang kronik better rujuk pada private yang mana ada perkhidmatan warded. Bukannya nak kata menghalau tapi consider la, nama pun klinik veterinar kerajaan dengan ramai pelanggan dan kelengkapan yang tak lengkap jadi untuk elakkan jadi kes mati sebelum rawatan di sebabkan tunggu lama better la ke klinik yang lebih lengkap peralatannya. (kalau nak suggest tambah peralatan atau staf better komplen terus ke bahagian atasan bukan viral macamni. Sebabnya kami orang bawahan yang baca rasa sakit hati. Orang atasan tak baca hal hal viral macamni)
  • Ada kata vet selalu tiada dan katanya ianya bad attitude staf. Korang ingat kami ini buat rawatan kucing dan anjing ke? Kami ada bahagian ruminan, bahagian perlesanan, bahagian kesihatan, bahagian komplen yang korang tengah buat tu dan banyak lagi bahagian termasuk kewangan. Jadi semua ada peranan dan ada tambahan tugas selain kerja hakiki yang ada
  • Ada juga kata datang petang dan dah closed. Off course la.... kalau klinik tutup pukul 4.30 korang mai kul 4.35 sememangnya kami kata closed ditambah memang dah ada barisan pelanggan yang menunggu lama dari pukul 2.30 petang lagi. 
  • Ada kata pilih staf lover animal, bukan staf lover money. Korang ingat duit korang bayar itu masuk poket staff ini ke? Semua masuk sistem dan korang sendiri dapat resit right?? Kalau private yes! kalau mereka cas tinggi pun masuk poket mereka. Kami ini hujung bulan dapat gaji dan bila ada bonus sikit dah ada kata macam macam.. haiiih
  • Non Friendly attitude.. Isk, bayangkan la korang layan macam macam kerenah. Bukan keranah pet tapi kerenah pelanggan sendiri. Korang nak mereka layan macam kawan sembang panjang panjang ke? Ramai lagi pelanggan kat luar sana menunggu. Standard la kalau penat, muka pun tarak senyum. Tapi staf Klinik Veterinar Ipoh masih ada rasa tanggungjawab habiskan  semua pelanggan yang sudah daftar walaupun mereka dah tahap stress dan penat yang maksima
  • Datang, tunggu lama dan tiada perkhidmatan xray. Hurm. Ini korang kena jadi bijak sikit. Apa kata call dulu dan tanya pasal perkhidmatan xray. Cik en sendiri dari daerah pun suggest untuk customer call dulu Klinik Veterinar Ipoh untuk appointment atau terus ke klinik veterinar swasta yang lain. (bukan apa sebab tak mahu membebankan staf Klinik Veterinar Ipoh dengan pelanggan dari daerah) Ini list Klinik Veterinar Swasta di Perak mengikut daerah kalau korang nak pergi
  • Dan untuk pengetahuan, hari tersebut (komplen dibuat), staf bertugas lebih awal dari biasa dan ada ini yang berlaku


  • Korang nampak tak macamana staff sana macamana? dalam 3 kes yang lama, staf masih fikirkan pelanggan tunggu lama dan curi curi masa buat rawatan yang lain. Sama dengan cik en, sementara tunggu kucing bius cik en masih sempat buat 2 3 kes dan ada sampai terlalu lama, kucing bius mula sedar. 
  • Dan jangan politikkan tugas kami. Kami staf kerajaan yang mengikut arahan dan tugasan yang telah ditetapkan. Sama aje perkhidmatan kami masa kerajaan lama dan baru. Jika pihak atasan yang bagi peruntukan kemudahan, kerja kami tetap sama yang dapat kelebihan pelanggan sendiri. 

Dah la kot cik en menjawab. Sebagai staf yang bertugas di klinik kerajaan dan sure di klinik swasta juga, hanya kami saja tau macamana sibuknya bahagian klinik ini. Dengan nak fikir kenapa kucing itu sakit, bagaimana nak rawat, ubatan apa yang perlu. buat kira kira untuk dosage ubat dan melayan setiap pertanyaan pelanggan dan ada juga kes pelanggan yang cerewet tak kena tempat dan last yang palingg stress bila kucing garang sampai tak leh di sentuh atau diperiksa. 

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!