www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2018-06-21

Suasana Hari Raya 2018 Cik EN

Suasana Hari Raya 2018 Cik EN | Alhamdulillah, dah dekat seminggu kita meninggalkan bulan Ramadan yang penuh barakah. Belum sempat kita tangisi pemergian Ramadan, Syawal pun menjelma dengan penuh kegembiraan. Berbeza suasana raya sebelum ini, cik en memang tak ada hati nak sambut. Tapi tahun ini excited itu lain macam tau! Bukan sebab cik en ada buat majlis bertunang atau nikah tapi feel raya itu sampai ke hati cik en ini. 


Suasana Hari Raya 2018 Cik EN

Mungkin ada sedia maklum, cik en sebelum ini ada anxiety dan depression. Tapi siapa sangka, beberapa bulan sebelum datangnya Ramadan, cik en semakin baik dan sekarang ini boleh dikatakan cik en 70% sihat zahir dan batin. Malas la nak kenang kisah lama itu, cik en nak kongsi dengan korang moment terindah sambutan hari raya tahun ini. Disebabkan masih ada lemak lemang dan rendang cik en belanja korang gambar gambar aje na. 

Family Cik EN
3 ahli keluarga perempuan dari 4 orang. 


Only my adik

Sesekali gedik

Sesi mintak maaf

Abah, ampunkan along

Mak, maaf ada terkutuk mak. Hahhaha

Cer teka siapa bagi kat siapa?

"boyfriend" cik en ini adalah Pak Ndak cik en

Ini wife pak ndak. Mak Ndak tak sihat masa ini

Anak Pak Ndak ke 4. Acik

Jemputan makan makan pada malam hari raya pertama. Penuh barney sampai tersangkut la. Hahahha

Sesi tambah lemak

Selesai Hari Raya Pertama. Hari Raya ke 2 cik en buat rumah terbuka dan ada beberapa blogger yang datang memeriahkannya. Terima Kasih Semua!

Blogger Nia Mia dan Yeop Marz

Anak Pak ndak yang sulung dan kedua. Along Jannah dan Angah Hijanah

Blogger Penang dan PR. Thanks Criz dan team

Thankz Criz dengan buah tangan ini

Blogger paling sempoiiiii. Kak EL

Family havoc kak EL
Rumah Terbuka cik en sampai malam dan yang lain lain kawan kawan abah dan adik serta saudara mara terdekat.

Cik en betul betul lupa nak snap juadah raya cik en tahun ini. Tahun ini kami sekeluarga buat Sup Gear Box, Laksa, Lemang, Rendang, Nasi Impit, Kuah Kacang dan kuih muih yang lain. Yang bawah ini adik cik en yang buat. Sedap dan rasanya dah boleh open untuk jual ini. Bawah itu Laksa Kuala Kangsar Style. 




Untuk tahun ini, cik en berbahagi tugas dan budget. Cik en macam biasalah budget untuk ayam, daging, tulang dan barangan raya yang lain. Adik cik en part duit raya, kuih muih dan tudung. Mak dan abah cik en part memasak juadah raya. Alhamdulillah, bonus yang Kerajaan Negeri bagi kali ini cik en puas buat belanja raya kali ini. Bukan untuk diri cik en tapi keluarga. Alhamdulillah

2018-06-17

Baka Anjing Basenji Tak Boleh Menyalak

Baka Anjing Basenji Tak Boleh Menyalak  | Korang mesti tahu, kalau dah namanya anjing, mesti la menyalak. Lagi lagi kalau ada yang mencurigakan. Tapi untuk anjing baka Basenji ini, ianya tidak boleh menyalak atau membuat bising macam spesis yang lain. Tapi istimewanya untuk meniru bunyi seperti bunyi salakan anjing lain, bunyi kucing dan suara tuannya sendiri. Cuma ianya mengambil masa lama untuk Anjing Basenji ini mahir meniru bunyi bunyi lain. Baka Anjing Basenji Tak Boleh Menyalak 


Baka Anjing Basenji Tak Boleh Menyalak 


Anjing Basenji ini sangat popular dan banyak digunakan dalam aktiviti memburu kerana ianya cekap dalam kendlaikan haiwan buruan, senyap menghampiri mangsa, patuh arahan tuannya dan paling pantas berlari.

Tapi ianya ada kekurangan iaitu bersifat hiperaktif. Sebagai contoh suka melompat lompat, memanjat pagar, melepaskan diri, buat nakal dan lain lain lagi. Hihihi. Macam anak kucing yang seronok sangat bermain.



Anjing Basenji ini mempunyai sejarah penting dalam ketamadunan Mesir purba. Anjing Basenji ini dianggap haiwan suci dan dihormti oleh masyarakat masa itu. Kepercayan mereka kononya Anjing Basenji ini mampu mengusir roh roh jahat dan menghalang penularan wabak penyakit. Jadi ianya anjing berkelas tinggi yang mana hanya golongan atasan saja boleh membelanya.


Berat Anjing Basenji ini mampu mencapai 11 kg, ketinggian 43 cm, dan jangka hayat 14 tahun. Anjing Basenji jenis berbulu pendek dan halus. Sepanjang cik en bekerja di klinik veterinar, cik en masih belum jumpa pure breed ini. Tapi cik en pernah story breed yang lain iaitu Fila Brasileiro

2018-06-14

Salam Aidilfitri Dari Nurfuzie.com

Salam Aidilfitri Dari Nurfuzie.com | Assalamualaikum semua. Di kesempatan ini cik en ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri 1439 H / 2018 kepada semua pembaca blog nurfuzie.com dan di kesempatan ini, cik en mohon 10 jari maaf zahir dan batin. 


Alhamdulillah, tahun ini cik en dapat beraya dalam hati yang sangat gembira. Ingat lagi tahun sebelum ini, mesti ada masalah masalah yang timbul termasuk masalah depression cik en. Tahun ini cik en rasa Allah permudahkan semua dan menceriakan hati semua termasuk hati cik en. 

Itulah kata orang yang sayangkan cik en, "Maaf dan redho apa yang berlaku. Insyallah kita akan rasa ketenangan hati" 

Oleh kerana itu juga, depression cik en dah lebih baik. Pendek kata dah semakin sembuh.

Jadi tahun ini cik en rasakan raya yang sangat bermakna dan gembira. 

Oh ya, tahun ini cik en buat rumah terbuka ye, nanti kalau ada yang free atau yang datang ke Perak terutama Kuala Kangsar korang boleh la datang. Detail di Rumah Terbuka Eintan Nurfuzie 2018

2018-06-13

Umur Baru 39 Tahun Tapi Sudah Mempunyai 44 Orang Anak

Umur Baru 39 Tahun Tapi Sudah Mempunyai 44 Orang Anak | Selalu kalau korang dengar, pasangan yang berkahwin tiada rezeki mendapat anak tapi berbeza dengan kisah Mariam Nabatanzi dari Uganda yang merupakan wanita Hiper-Ovulasi yang mengandung dan melahirkan anak secara kembar. Wow! bayangkan kalau korang menjadi wanita subur camni?


Umur Baru 39 Tahun Tapi Sudah Mempunyai 44 Orang Anak


Mariam Nabatanzi berkahwin berumur 12 tahun dan melahirkan anak pertama dengan sepasang anak kembar. 2 tahun selepas itu Mariam Nabatanzi lahirkan lagi sepasang kembar. Selepas itu belum sampai 2 tahun, Mariam Nabatanzi disahkan hamil lagi dengan dengan kembar 4 pula. Sampailah umur dia 37 tahun dia dah mempunyai 44 orang anak termasuk 6 orang anak yang telah meninggal dunia. 


Anak sulungnya kini berumur 24 tahun dan paling muda 4 bulan. Dan kesemua anaknya tinggal bersama dan bersesak dalam satu rumah serta dibawah jagaan Mariam Nabatanzi sendiri

Bukan saja kembar 2, kembar 4 tapi kembar 3 dan kembar anak dan juga ada beberapa anaknya kelahiran tunggal. Dan yang paling malang, suaminya lari meninggalkkannya mungkin tak sanggup menyara anak mereka seramai itu. 

Mesti korang tanya kan? Kenapa tak gunakan kaedah kawalan kelahiran seperti pil perancang, IUD dan lain lain kan? Anyway Mariam Nabatanzi dah gunakan kaedah IUD tapi kesihatan Mariam Nabatanzi menjadi teruk dan hampir membawa maut. 

Sebenarnya Mariam Nabatanzi mewarisi gel kesuburan dari bapanya yang mana bapanya sendiri mempunyai 45 orang anak melalui kembar 2, kembar 3, kembar 4 dan kembar 5. 

2018-06-12

Bagaimana " Liquid Paper " Tercipta

Bagaimana " Liquid Paper " Tercipta | Dulu masa zaman sekolah rendah, cik en teringin nak pakai pen sebab ada banyak warna. Masa sekolah rendah kita kan masih menggunakan pensil dan kalau menulis bila pensel tumpul mesti tak best kan? Bila masuk sekolah menengah, sekolah dah membenarkan pelajar guna pen. Masa itu baru nampak susahnya guna pen bila kita salah tulis. Masa ini kita perlukan Liquid Paper (pemadam pen). Macam macam jenis liquid paper yang ada. Jenis air dan jenis roll. Tapi tahu tak korang Bagaimana " Liquid Paper " Tercipta ?


Bagaimana " Liquid Paper " Tercipta

Kalau korang nak tahu, kisahnya mulanya begini 

Pada tahun 1951, apabila mesin taip elektrik pertama kali diperkenalkan ke pasaran, Seorang majikan yang baik hati membeli mesin tersebut untuk setiausahanya iaitu Bette Nesmith Graham.

Teknologi canggih juga boleh menyusahkan kita kan macam juga menulis menggunakan pen macam cik en masa sekolah menengah

Namun begitu, timbul pula bebanan kerja apabila mesin tersebut menambahkan masalah kepada beliau.
Masalah berlaku apabila setiausaha tersebut membuat kesalahan dalam menaip sehingga bakul sampah penuh dengan surat yang salah ditaip.
Hanya satu huruf yang di salah taip, bakul sampahlah tempatnya.

Adakah ada jalan penyelesaiannya?

Bette memikirkan pelbagai cara untuk mengatasi masalah tetapi asyik tak berjaya je..
Macam macam dia fikirkan reaksi bosnya nanti kalau tahu

Bosnya sudah melaburkan banyak pada mesin taip yang baru dan akan rasa sangat kecewa jika dia tidak dapat bekerja lebih efisien.
Sekaligus boleh kehilangan pekerjaannya.

Ketika beliau sedang bersedih, tiba-tiba Bette dapat idea yang bernas
Dia teringat dalam latihan seni, ketika dia belajar melukis setiap kesalahan akan ditutup dengan cat khusus yang disebut Gesso.
Bette bergegas pulang dan mendapatkan satu tin cat putih dan menggunakan berus lukisan yang kecil dan menutup kesalahan tersebut.

Bila ianya berjaya, Bette hasilkan pemadam pen lebih banyak tambahan yang lain dengan menggunakan blander dan menjual produk itu dengan nama Mistake Out pada tahun 1956 dan menjadi kaya selepas menjual kepada syarikat Gillette pada tahun 1979

2018-06-11

Maksud Warna Penutup Botol Air Mineral

Maksud Warna Penutup Botol Air Mineral | Pernah tak korang perasan, air mineral yang korang beli itu ada warna hijau, biru dan sebagainya. Terutama warna penutup botol air mineral itu sendiri. Tahukah korang yang warna warna itu ada maknanya sendiri? Mungkin ada yang tahu tapi mana yang tak tahu itu, cik en nak kongsi dengan korang Maksud Warna Penutup Botol Air Mineral ini untuk panduan korang juga

Maksud Warna Penutup Botol Air Mineral
Maksud Warna Penutup Botol Air Mineral

Maksud Warna Penutup Botol Air Mineral

Untuk pengetahuan korang ada 3 warna yang diguna pakai dalam menentukan jenis air mineral. Dan kalau korang perasan juga ianya akan berbeza harga. Ada yang murah dan ada yang mahal. 3 warna tersebut adalah Putih, Biru dan Hijau . Jom kita baca apa Maksud Warna Penutup Botol Air Mineral ini.

1. Penutup Putih

Ia merupakan air paip yang ditadah kemudian menjalani proses penyulingan serta ditambah bahan kimia. keaslian air semulajadi itu dah takde.

Sebab tu air penutup putih hanya dilabelkan sebagai air minuman atau drinking water.

Harga lebih murah dari yang kaler biru atau hijau.

2. Penutup Biru 

Diperolehi dari sumber air bawah tanah dan dipam naik untuk menjalani proses penyulingan sebelom dibotolkan. Haa baru boleh dilabelkan sebagai air mineral,original gitu. Harga pon takde mahal sangat. Sedang-sedang je.

3. Penutup Hijau 

Yang penutup hijau tu Air mineral semulajadi. Air ni diambil khas dari dalam tanah di kawasan tertentu yang diperakui mempunyai kandungan mineral yang sangat tinggi. Kira gred A+ lah senang citer. Harga dia pon paling mahal antara ketiga-tiga ni.


2018-06-10

Review Moisture Touch Lipstick The Face Shop

Review Moisture Touch Lipstick The Face Shop | Cik en sebenarnya tak pernah beli atau masuk pun kedai The Face Shop ini. Sebabnya di Manjung tak ada The Face Shop ini. So kurang la familiar produk dari The Face Shop ini. Ini pun cik en teman kawan baik cik en shopping di The Face Shop ini. Terbekenan pula warna  Moisture Touch Lipstick The Face Shop ini. Tapi tak mampu nak beli sebab belum gaji. Jadi cik en just ambik nama lipstick dan code warna saja. Dan tiba tiba kawan baik cik en belikan Moisture Touch Lipstick The Face Shop ini sempena hadiah hari jadi cik en awal tahun ritu. yey! Merasa juga memiliki Moisture Touch Lipstick The Face Shop ini. 


Moisture Touch Lipstick The Face Shop

Cik en suka memilih warna lipstick yang ceria seperti purple dan merah. Cuma untuk brand  Moisture Touch Lipstick The Face Shop ini cik en memilih warna yang soft gitu. Sesekali nak nampak ayu kan? 

Sedikit info untuk korang yang tak familiar dengan The Face Shop ini. The Face Shop adalah produk yang diimport dari Korea, gunakan bahan semulajadi, ada RND sendiri, 100% Authentic, tak jalankan ujikaji pada haiwan dan Recycable Package.

More detail ini cik en ambil dari laman web The Face Shop 

  • Layers of moisture create a protective barrier: Infuses lips with a serum containing 10% squalene, leaving lips feeling luxuriously moist layer after layer 
  • Multiple layers of lipstick allows for smooth and vivid coloured lips: With the highly dense colour compact system, colour becomes more vivid and true to its original colour as it is repeatedly applied. 
  • Shiny layering looks like a clear coating has been applied: Conditions lips and makes them look shiny and smooth with no visible wrinkles



Moisture Touch Lipstick The Face Shop yang cik en pilih ini code BE03. So pendapat cik en pula pasal  Moisture Touch Lipstick The Face Shop ini adalah


  • Sangat moist
  • Senang nak apply
  • Warna soft dan sesuai untuk cik en
  • Harga mampu milik around RM 60.00 +-
  • Tahan lama
  • Rasa bibir nampak smooth dan natural.
Dan ini gambar cik en testing Moisture Touch Lipstick The Face Shop. Sebelah kanan itu ye,...

Image may contain: 2 people, selfie and closeup


Ini pula senarai kandungan dalam Moisture Touch Lipstick The Face Shop

  1. Diisostearyl Malate
  2. Squalane
  3. Dipentaerythrityl Tetrahydroxystearate/Tetraisostearate
  4. Titanium Dioxide (Ci 77891)
  5. Diglyceryl Sebacate/Isopalmitate
  6. Methyl Hydrogenated Rosinate
  7. Ozokerite
  8. Pentaerythrityl Tetraisostearate
  9. Ceresin
  10. Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2
  11. Dicalcium Phosphate
  12. Ethylhexyl Hydroxystearate
  13. Octyldodecanol
  14. Alumina
  15. Polyethylene
  16. Polyglyceryl-2 Triisostearate
  17. Hydrogenated Vegetable Oil
  18. Phytosteryl/Isostearyl/Cetyl/Stearyl/Behenyl Dimer Dilinoleate
  19. Sorbitan Isostearate
  20. Vp/Hexadecene Copolymer
  21. Synthetic Wax
  22. Silica Dimethyl Silylate
  23. Iron Oxides (Ci 77491)
  24. Iron Oxides (Ci 77492)
  25. Butyrospermum Parkii (Shea) Butter
  26. Hydrolyzed Hyaluronic Acid
  27. Mangifera Indica (Mango) Seed Butter
  28. Phytosteryl Macadamiate
  29. Ethylene/Propylene Copolymer
  30. Caprylyl Glycol
  31. Glyceryl Caprylate
  32. Dehydroacetic Acid
  33. Parfum/Fragrance
  34. Iron Oxides (Ci 77499)



Kalau korang berminat boleh la usha di kedai The Face Shop atau terus je ke laman web mereka di https://www.thefaceshop.com.my

Selain itu cik en menggunakan Dream Velvet Soft Matte Hydrating Foundation Maybelline untuk gambar diatas itu. 

2018-06-09

Baju Raya Cik EN Sekeluarga Di Pagi Syawal 2018

Baju Raya Cik EN Sekeluarga Di Pagi Syawal 2018 | Lebih kurang seminggu lagi kita akan menyambut Syawal bagi tahun 2018. Alhamdulillah jumpa juga cik en dengan Syawal tahun ini. Insyallah. Mana yang tak sempat menempah baju raya yang rata ratanya tailor dah stop ambil tempahan sebelum puasa lagi mesti dah mula survey cari baju di Bazar Aidilfitri atau mall kan? Macam itu juga keluarga cik en. Kami shopping minggu kedua puasa untuk elakkan sesak dan mungkin akan ada tambahan baju jika rajin keluar shopping malam raya


Sebelum itu cik en nak share la entri best yang cik en pernah buat mengenai Ramadan dan Syawal serta Ramadan 2018 ini.

  1. 3 Keistimewaan Di Kuala Kangsar Apabila Menyambut Puasa dan Raya
  2. Mecca Towers Tempat Berbuka Puasa Minggu Pertama Bersama Keluarga
  3. Cafe Lelac Bukit Merah Tempat Berbuka Puasa Minggu Kedua Bersama Keluarga
  4. Berbuka puasa Bersama Team Samudera Veterinary di Sofera Hotel

Baju Raya Cik EN Sekeluarga Di Pagi Syawal 2018

Jom tengok Baju Raya Cik EN Sekeluarga Di Pagi Syawal 2018


Tema tahun ini kelabu ungu. Baju ini cik en beli kat Kedai Lim Kuala Kangsar. Memang cik en dan mak request baju kurung biasa. Cik en tambah nak baju jenis tak terlalu tebal. Jadi jumpa la baju kurung kain vietnam yang sejuk ini. Walaupun fesyen lama tapi cik en suka beli baju sebegini yang boleh pakai bukan saja hari raya. Tunggu la nanti cik en sekeluarga akan pakai di pagi raya. 

Kalau korang yang ada di kuala kangsar boleh la shopping baju raya di Bazar Aidilfitri Stesen Bas Kuala Kangsar. Situ banyak pilihan baju raya dan kelengkapan yang lain. 

2018-06-08

Menjawab Aduan Klinik Veterinar Ipoh Buat Servis Macam Siput

Menjawab Aduan Klinik Veterinar Ipoh Buat Servis Macam Siput | "SNAIL SERVICE AT ANIMAL CLINIC " inilah tajuk yang cik en baca bila team Veterinar Perak share link di group whatsaap. Menderau darah cik en ini. Sebabnya cik en kenal dengan staf di Klinik Veterinar Ipoh  (HQ) yang struggle buat rawatan dan layan customer. Dan juga cik en sendiri bekerja di klinik veterinar daerah yang separuh kesibukan dari Klinik Veterinar Ipoh tu. Cik en tahu macamana suasana di klinik ini. 


Walaupun ini bukan jawapan official dari Veterinar Ipoh tapi sebagai seorang staf yang mempunyai blog, cik en terpanggil nak menjawab Menjawab Aduan Klinik Veterinar Ipoh Buat Dikatakan Servis Macam Siput. Sebelum itu cik en akan share dengan korang aduan yang dikeluarkan oleh Facebook Perak Echo 


Ipoh Echo
18 hrs ·
SNAIL SERVICE AT ANIMAL CLINIC
The Perak Veterinary Department, located at Jalan Sultan Azlan Shah Utara (opp JPJ) provides medical treatments for cats, dogs and pets, generally. However, Ipoh Echo has received countless complaints from Ipohites about its “snail” service.
We sent our team recently to investigate and much to our horror there was truth in what was reported. Our reporter had to wait over three hours to see the vet with her “sick” cat.
The animal clinic within the department has laid out rules regarding registration - visitors can only register between 8 am and 11 am for morning session (45 cases) and between 2 pm to 3.30 pm (25 cases) Monday till Thursday. On Friday it is between 8 am and 10.30 am (45 cases) and between 2.45 pm and 3.30 pm (25 cases). The clinic is closed on weekends and public holidays.
The Executive Councillor for Public Utilities, Plantation and Agriculture, Abdul Yunus Jamhari who is responsible for the department said he has not received any complaints thus far,
"I advise aggrieved parties to file a complaint with me or my office. I’ll act on their complaints upon receipt,” he told Ipoh Echo when contacted. “Forward your complaints to my office," he insisted.
The public have the option of choosing private animal clinics in town, government-run clinics, nonetheless, should not only be efficient but people-friendly too. It is the new era of openness and engagement. The “repressive” years of Umno/BN are gone following GE 14 on May 9.
Readers wishing to file complaints regarding services at the Perak Veterinary Clinic can send them to Abdul Yunus Jamhari, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Bangunan Perak Darul Ridzuan, Jalan Panglima Gantang Wahab, 30100, Ipoh Perak.

Untuk pengetahuan korang yang mungkin ada terbaca atau terpengaruh dengan cerita ini, meh sini cik en nak terangkan satu persatu.


  • Dah mention siap siap pada kad waktu operasi. Pagi mereka accept 45 kes rawatan saja dan petang 25 kes rawatan saja. Korang jadi pakar mengira jap ye. (celok sikit point dari fb bos Azrin)
1 rawatan (termasuk masa masuk kucing, keluarkan kucing dari sangkar. konsultan/nasihat dan rawatan) : 6 minit (anggaran) 
Pagi : 45 kes bersamaan 270 minit ( 4 jam 30 minit)
Petang 25 kes bersamaan 150 minit 2 jam 30 minit lebih kurang
Total jam : lebih kurang 7 jam dan memang itu waktu bekerja kan?
Itu kalau 6 minit kalau kes berat sampai ambik masa lebih dari masa itu?? Maybe 7 ke 15 minit macamana? tak ke kena stay back sampai habis kes?


  • Pelanggan Klink Veterinar Ipoh sangat ramai sampaikan ada staf yang terpaksa bekerja lebih masa jadi consider la kenapa mereka hadkan bilangan kes yang diterima
  • Buat rawatan ini bukannya macam korang beli makanan kat food court yang siap sedia. Atau boleh masak 3 atau 4 order sekali. Nama pun rawatan, korang mesti nak kucing atau pet korang itu diperiksa betul betul. So ambil masa untuk semua itu. Salah diagnosis. salah ubat kucing mati. Kami juga kena aduan lagi
  • Tak ada improvement. Untuk pengetahuan korang la, cik en ini dah 7 tahun lebih lebih sikit ini, cik en sendiri tengok perubahan di Klinik Veterinar Ipoh itu. Dari lepak luar panas lit lit dah ada aircorn. Dulu tak ada sistem nombor, sekarang dah ada. Dulu tak ada had rawatan dan ada tunggu lama dan kecewa sekarang dah mention berapa kes dorang ambik untuk satu satu masa. 
  • Pasal ada keluarkan fake story kata spay anjing di Klinik Veterinar Ipoh RM 300 seekor pun, cik en nak marah, bila masa harga tu wujud ah? Memandai pula kata Private Clinic RM300 untuk 2 ekor anjing. Nampak tak spesis batu api itu. Geram cik en baca. Setahu cik en, harga kami paling murah yang ada. Maksimun pun around RM100 ke RM150 je. 
  • Andai rasa mampu pergi ke private pilihlah private. Dan juga kes kes yang kronik better rujuk pada private yang mana ada perkhidmatan warded. Bukannya nak kata menghalau tapi consider la, nama pun klinik veterinar kerajaan dengan ramai pelanggan dan kelengkapan yang tak lengkap jadi untuk elakkan jadi kes mati sebelum rawatan di sebabkan tunggu lama better la ke klinik yang lebih lengkap peralatannya. (kalau nak suggest tambah peralatan atau staf better komplen terus ke bahagian atasan bukan viral macamni. Sebabnya kami orang bawahan yang baca rasa sakit hati. Orang atasan tak baca hal hal viral macamni)
  • Ada kata vet selalu tiada dan katanya ianya bad attitude staf. Korang ingat kami ini buat rawatan kucing dan anjing ke? Kami ada bahagian ruminan, bahagian perlesanan, bahagian kesihatan, bahagian komplen yang korang tengah buat tu dan banyak lagi bahagian termasuk kewangan. Jadi semua ada peranan dan ada tambahan tugas selain kerja hakiki yang ada
  • Ada juga kata datang petang dan dah closed. Off course la.... kalau klinik tutup pukul 4.30 korang mai kul 4.35 sememangnya kami kata closed ditambah memang dah ada barisan pelanggan yang menunggu lama dari pukul 2.30 petang lagi. 
  • Ada kata pilih staf lover animal, bukan staf lover money. Korang ingat duit korang bayar itu masuk poket staff ini ke? Semua masuk sistem dan korang sendiri dapat resit right?? Kalau private yes! kalau mereka cas tinggi pun masuk poket mereka. Kami ini hujung bulan dapat gaji dan bila ada bonus sikit dah ada kata macam macam.. haiiih
  • Non Friendly attitude.. Isk, bayangkan la korang layan macam macam kerenah. Bukan keranah pet tapi kerenah pelanggan sendiri. Korang nak mereka layan macam kawan sembang panjang panjang ke? Ramai lagi pelanggan kat luar sana menunggu. Standard la kalau penat, muka pun tarak senyum. Tapi staf Klinik Veterinar Ipoh masih ada rasa tanggungjawab habiskan  semua pelanggan yang sudah daftar walaupun mereka dah tahap stress dan penat yang maksima
  • Datang, tunggu lama dan tiada perkhidmatan xray. Hurm. Ini korang kena jadi bijak sikit. Apa kata call dulu dan tanya pasal perkhidmatan xray. Cik en sendiri dari daerah pun suggest untuk customer call dulu Klinik Veterinar Ipoh untuk appointment atau terus ke klinik veterinar swasta yang lain. (bukan apa sebab tak mahu membebankan staf Klinik Veterinar Ipoh dengan pelanggan dari daerah) Ini list Klinik Veterinar Swasta di Perak mengikut daerah kalau korang nak pergi
  • Dan untuk pengetahuan, hari tersebut (komplen dibuat), staf bertugas lebih awal dari biasa dan ada ini yang berlaku


  • Korang nampak tak macamana staff sana macamana? dalam 3 kes yang lama, staf masih fikirkan pelanggan tunggu lama dan curi curi masa buat rawatan yang lain. Sama dengan cik en, sementara tunggu kucing bius cik en masih sempat buat 2 3 kes dan ada sampai terlalu lama, kucing bius mula sedar. 
  • Dan jangan politikkan tugas kami. Kami staf kerajaan yang mengikut arahan dan tugasan yang telah ditetapkan. Sama aje perkhidmatan kami masa kerajaan lama dan baru. Jika pihak atasan yang bagi peruntukan kemudahan, kerja kami tetap sama yang dapat kelebihan pelanggan sendiri. 

Dah la kot cik en menjawab. Sebagai staf yang bertugas di klinik kerajaan dan sure di klinik swasta juga, hanya kami saja tau macamana sibuknya bahagian klinik ini. Dengan nak fikir kenapa kucing itu sakit, bagaimana nak rawat, ubatan apa yang perlu. buat kira kira untuk dosage ubat dan melayan setiap pertanyaan pelanggan dan ada juga kes pelanggan yang cerewet tak kena tempat dan last yang palingg stress bila kucing garang sampai tak leh di sentuh atau diperiksa. 

Berbuka Puasa Bersama Team Samudera Veterinary Di Sofera Hotel

Berbuka Puasa Bersama Team Samudera Veterinary Di Sofera Hotel | Alhamdulilah Ramadan yang ke 19 ini kami dapat berkumpul semua. Mesti ada yang bertanya siapa mereka pada cik en. Ewahhhh.. hahahha. Mereka ada team Samudera Veterinary And Surgery Clinic di Manjung ini. Samudera Veterinary And Surgery Clinic kepunyaan Doktor Nor Hidayah Binti Zailani. Sebenarnya banyak cik en belajar mengenai ilmu veterinar dari beliau. Boleh dikatakan doktor veterinar yang sempoi dan tak lokek dengan ilmu. Disebabkan tunjuk ajar beliau, cik en banyak perbetulkan kesalahan dan menambah skill dalam merawat haiwan kesayangan ini. 


Berbuka Puasa Bersama Team Samudera Veterinary Di Sofera Hotel

Nak dijadikan cerita cik en tertidur dan terlewat sampai untuk berbuka puasa bersama di Sofera Hotel Manjung. Jadi tak banyak gambar yang cik en boleh share dengan korang pasal buffet di sini. Cuma pendapat cik en Buffet di Sofera Hotel kurang berbaloi kalau korang nak pergi. Makanan tak top up dan masakan kampung dia kurang umppph pada cik en. Cuma cik en puji ketiauw goreng dia sedap, kambing bakar ok cuma blackpaper sos boleh habis pulak dan cik en tak nampak mereka top up. Cucur dorang best.. Sedap. Rojak habis awal tak sempat nak rasa. Lauk pauk pula nampak tak habis dan pendapat cik en tak berasa berselera nampak menu lauk pauk ala kampung. Mungkin juga sebab lambat sampai itu yang nampak semuanya dah habis. Tapii nama pun buffet kan? tak fair la kalau yang datang lambat tapi bayaran sama. 

Anak Doktor Hidayah no 2 . Macam Toretto dalam F2F kan? hahahahah

Ok la, tak mau la komen panjang panjang sebabnya dibelanja oleh bos kan. Hhihihi. Apa apun terima kasih bos Doktor Hidayah. Sebagai tanda terima kasih cik en nak promote sikit klinik doktor naaa. Hihihi

Kalau korang orang Manjung dan kawasan sekitarnya mencari klinik veterinar bumiputera sekitar Manjung bolehlah dapatkan perkhidmatan 

Samudera Veterinary & Surgery Clinic
2393 Jalan Lumut Taman Samudera
Seri Manjung 32040 Manjung
013-3365394

Selain itu korang boleh rujuk entri Klinik Veterinar Kerajaan dan Swasta di Perak untuk ketahui klinik veterinar yang lain. 

2018-06-07

Supplemen Untuk Wanita Mengalami Masalah Kepanasan Badan Selepas Monopos

Supplemen Untuk Wanita Mengalami Masalah Kepanasan Badan Selepas Monopos | Mesti korang tertanya adakah cik en yang Mengalami Masalah Kepanasan Badan Selepas Monopos? Semestinya la belum lagi. Walaupun umur dah menjangkau umur 31 tapi cik en masih ada datang bulan atau haid lagi ye semua. Ini cik en share mengenai Supplemen Untuk Wanita Mengalami Masalah Kepanasan Badan Selepas Monopos untuk mak cik en. Cik en cuba cari Supplemen Untuk Wanita Mengalami Masalah Kepanasan Badan Selepas Monopos apa yang ada di Malaysia yang boleh guna tapi dalam carian google tak ada. Oleh sebab itu cik en share satu Supplemen Untuk Wanita Mengalami Masalah Kepanasan Badan Selepas Monopos ini untuk panduan pembaca blog cik en. 


Supplemen Untuk Wanita Mengalami Masalah Kepanasan Badan Selepas Monopos

Anyway Supplemen Untuk Wanita Mengalami Masalah Kepanasan Badan Selepas Monopos ini masih belum diamalkan oleh mak cik en, tapi untuk membantu pembaca cik en yang bertanya mana nak dapatkan Supplemen Untuk Wanita Mengalami Masalah Kepanasan Badan Selepas Monopos di entri Dilema Wanita : Monopos Atau Putus Haid . Supplemen yang cik en dah cuba cari dan dah beli pun adalah produk jenama Remifemin dengan harga bawah RM50 saja. Tu pun beli di Shoppee


Selain itu korang boleh dapatkan supplemen lain seperti :

  1. Swisse Ultiboost Menopause (RM 90 - RM100)
  2. Now Menopause Support ( RM130 - RM140)
  3. NON-GMO Soy Isoflavones ( RM200 - RM 400)
  4. Sourse Natural Hot Flash Menopause Relief ( RM200 - RM300)
  5. Soloray Female Hormone ( RM180 - RM200)

Ini antara la, ada lagi cuma tak familiar sangat. Mungkin ini boleh bantu korang yang tengah mencari Supplemen Untuk Wanita Mengalami Masalah Kepanasan Badan Selepas Monopos.  Ada beza tau masalah kepanasan badan atau hot flushes dengan demam. Kalau nak tau perbezaan boleh rujuk entri Perbezaan Kepanasan Badan Selepas Monopos dengan demam 

2018-06-06

Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia

Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia | Sudah lama cik en nak buat entri ini. Tapi tak berkesempatan nak mencari info info yang berkaitan. So setelah sekian lama, cik en buat juga entri Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia untuk panduan pemilik kucing. Diharap Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia dapat membantu korang memilih makanan kucing yang bersesuaian dengan baka kucing korang bela. Kalau rasanya ianya bermanfaat, jangan lupa share entri Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia untuk sebarkan dan juga korang boleh komen untuk penambahbaikan entri Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia ini.

Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia
Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia

Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia

Cik en pernah kongsi entri Cara Memilih Makanan Kucing Yang Betul tapi masih ada yang bertanya Apa Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia. Kat sini cik en listkan makanan yang ada di pasaran Malaysia dan mungkin ada yang cik en terlepas pandang dan korang dialu alukan untuk komen makanan kucing apa yang korang rasa ianya bersesuaian dengan kucing korang.

Senarai Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia

  1. Royal Canin
  2. Whiskas
  3. Pro Diet
  4. Equilibrio
  5. Hills
  6. Taste Of The Wild
  7. Gold
  8. Friskies
  9. Greens
  10. Starasia Catz-Kat
  11. Love Cat
  12. Blackwood
  13. Smart Heart
  14. Brit
  15. PowerCat
  16. OldFisherman
  17. Happy Cat
  18. Vital Plus
  19. Fancy Feast
  20. Britcare
  21. Sheba
  22. NekkoBow Bow
  23. Fussie Cat
  24. Snappy Tom
  25. Buttons And Bows
  26. Special Cat
Yang cik en highlight itu adalah Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia yang popular dan berkualiti. Yang lain cik en masih tak familiar lagi. Dan untuk kes kes tertentu seperti kucing masalah FLUTD atau batu karang, masalah sembelit yang kronik, masalah kulit dan beberapa masalah, korang perlu refer vet untuk dapatkan konsultan makanan apa yang sesuai. 

Untuk cik en produk Royal Canin adalah produk yang mempunyai kesemua jenis makanan kucing dari kucing jenis berbaka seperti persian, kucing sakit, kucing ada masalah sensitivity dan lain lain lagi. Jadi penting untuk korang refer vet yang bertauliah untuk dapatkan info makanan apa yang sesuai untuk kucing korang. 

Kalau korang nak buat pertukaran makanan pun korang tak leh nak tukar macm itu aje tau. Korang kena tau step step untuk mengelakkan kucing cirit dan ada masalah lain. Yang itu korang boleh refer entri Cara Memperkenalkan Makanan Baru Kepada Kucing

2018-06-05

Sesekali Manjakan Diri Apa Salahnya Kan?

Sesekali Manjakan Diri Apa Salahnya Kan? | Menjadi seorang yang sangat komitmen dengan pekerjaan sememangnya buat badan kita lebih lebih lagi wanita terasa penat. Tenaga wanita tak boleh nak lawan tenaga lelaki. Macam cik en, cik en akui cik en selalu beri komitmen 100% pada pekerjaan cik en sebagai pembantu veterinar yang bertugas di bahagian klinik veterinar. Sebabnya jiwa cik en dengan haiwan terutama kucing dan anjing memang sangat rapat. Sehari tak jumpa terasa macam rindu tak jumpa kekasih. hihihi. Tapi bila hari hari berdepan dengan kerenah kucing dan anjing yang garang dan sikap tuan puan haiwan kesayangan ini buat cik en terasa stress melayan lagi lagi jenis owner yang terlebih cerewet ini. Jadi cik en akan cuba curi masa untuk diri sendiri. Sesekali Manjakan Diri Apa Salahnya Kan?


Sesekali Manjakan Diri Apa Salahnya Kan? 

Ada beberapa cara untuk cik en release stress seperti berblog, travel, makan dan lain lain lagi. Tapi kesemua itu buat badan dan otak cik en tak berehat. So cik en mula sukakan spa untuk manjakan diri.  Banyak kebaikan spa ini tau. Korang boleh baca di Kebaikan Spa Untuk Kecantikan. Awal awal dulu cik en buat spa sendiri tau kat rumah. Dengan modal bawah dari RM100 tau. Korang boleh baca di Cara Buat Spa Sendiri Di Rumah Dengan Modal Kurang RM100 . Lepas itu cik en sendiri dah tak sempat nak buat spa sendiri kat rumah and last cik en gunakan perkhidmatan spa. 

Spa yang jadi pilihan cik en semestinya Dwafa Care, spa muslimah yang popular di Seri Manjung Perak. Cik en sukakan urutan bali, urutan totok dan scrub badan. Buktinya cik en dah repeat lebih dari 2 kali ketiga tiga perkhidmatan ini. 

Cik en baru saja cuba mandian aura mereka beberapa hari lepas. Mandi aura ini beri kesan yang baik pada mood korang. Korang rasa segar. Mungkin kalau korang nak cuba buat kat rumah je seperti beli 7 jenis bunga atau boleh beli Gel Mandian Aura 7 Bunga  atau boleh gunakan Sabun Aura Suzy Honey Herbs

So, korang yang kuat sangat bekerja atau selalu sibuk dengan kehidupan seharian tu, Sesekali Manjakan Diri Apa Salahnya Kan? 

2018-06-04

HB Roller Cream Pilihan Foundation Wanita Kaki Travel

HB Roller Cream Pilihan Foundation Wanita Kaki Travel | Sudah lama cik en mencari barangan make up terutama foundation yang ringkas di bawa bila travel. Lagi lagi bila bawa backpack ini, tempat terhad dan banyak lagi barangan penting perlu cik en bawa. Tapi sekarang dah mudah sebabnya dah ada HB Roller Cream. Apa itu HB Roller CreamHB Roller Cream (Hallas Irish Beauty Roller Cream) adalah bedak asas atau foundation yang direka dalam bentuk botal dan ada span berputar di bahagian atas untuk senang cik en apply pada muka. Di tepi HB Roller Cream ini ada satu butang kecil untuk control krim foundation bila digunakan. Dan satu lagi kelebihan HB Roller Cream ini adalah saiz yang kecil dan mudah dibawa. | HB Roller Cream Pilihan Foundation Wanita Kaki Travel

HB Roller Cream Pilihan Foundation Wanita Kaki Travel
HB Roller Cream Pilihan Foundation Wanita Kaki Travel

HB Roller Cream Pilihan Foundation Wanita Kaki Travel


Sebelum itu cik en nak share yang HB Roller Cream ini adalah BB Cream. Korang tau apa itu BB Cream? Asalnya BB Cream di cipta oleh seorang doktor untuk melindungi wajah pesakitnya selepas pembedahan dan pengelupasan. BB Cream adalah campuran serum muka, pelembab, primer, bedak asas (foundation) dan sun block. Ianya dibuat dari mineral untuk tutup cela, parut, blemish, jerawat, kedutan, kulit tak sekata dan lain lain lagi. Berbeza dengan CC Cream. CC Cream merawat tapi BB Cream lebih kepada menutup saja. 

Dan selalunya jerawat dan kulit tak sekata ini akan berlaku apabila kita terlalu banyak terdedah dengan sinar UV. Itu lah berlaku pada cik en kalau travel ini. So dengan HB Roller Cream ini ianya dapat membantu menyamarkan apa yang buat cik en tak cantik dan lengkap dengan pakej mudah dibawa serta mudah apply dimuka. 

Kenapa Perlu Pilih HB Roller Cream



HB Roller Cream merupakan bedak asas yang mempunyai span berputar khusus untuk memberikan kemasan yang tampil sempurna pada permukaan kulit wajah korang. Diperkaya dengan SPF25 yang mampu melindungi kulit daripada kerosakan akibat sinaran UV dan seterusnya menjadikan tona kulit lebih sekata di samping dapat menjimatkan masa.

Kebaikan HB Roller Cream 



  1. Dapat mengecilkan liang pori pada muka korang itu serta mengawal minyak yang berlebihan pada muka.
  2. Krim bedak asas memberikan kemasan HD agar tona muka kelihatan lebih sekata dan pawbelesss
  3. Dengan menggunakan teknik tekan dan oles dapat menjimatkan masa korang serta bersih tanpa menggunakan jari.
  4. Mengandungi pelindung UV SPF 25 yang membantu melindungi kulit dari sinaran UV matahari.
  5. Membantu memudarkan kesan parut.
  6. Sapuannya mampu bertahan lebih lama

Cara Penggunaan HB Roller Cream



  1. Hanya perlu tekan butang kecil di tepi HB Roller Cream itu untuk keluarkan krim
  2. Sapukan di muka dan siap untuk apply make up yang lain
Ini review dari cik en sendiri dengan menggunakan HB Roller Cream sebagai foundation untuk make up cik en. Walaupun tak pandai sangat make up kan? Tapi dengan HB Roller Cream ianya nampak smooth gitew muka cik en. Boleh la nak pakai untuk raya nanti selain persedian untuk travel selepas ini. Kalau nak tau kat mana cik en dah travel boleh baca entri cik en travel 


Kalau korang nak tengok testimoni yang lain, korang boleh la ikuti sosial media dorang dan mereka sedang mencari agent agent baru dan stokis

WHATSAPPP SEKARANG ADA PROMOSI : 

0185714962 (WANIE)
0134764982 (NANI)
0197602890 (SYITAH)
0175163380 (BIBAH)
0124789658 (IERA)
.
FOLLOW INSTAGRAM UTK DAPAT FREE GIFT 

@bedakasasarab_bywunny
@bedakasas.arab
@bedak.asas.arab_hq
@ceklawa_byhabibah
@ieraceklawa_hq

Website

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads