www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2017-03-27

Sepandai Pandai Mengelak Digigit, Akhirnya Digigit Juga Hari Ini


Sepandai Pandai Mengelak Digigit, Akhirnya Digigit Juga Hari Ini | Benda nak jadi, tak kisah la masa itu berlaku masa bekerja atau lepas bekerja. Selama 7 tahun menjadi pembantu veterinar dan tidak pernah sekalipun dapat kecederaan sebegini. Paling habis calar calar biasa je. Cuma kali ini agak teruk juga sehingga terpaksa ke klinik 1 Malaysia untuk dapatkan rawatan. Mesti korang tertanya tanya kan? tangan cik en itu kenapa. Meh cik en nak story sikit. Sesuai la dengan niche blog cik en lifestyle pembantu veterinar. Selalu gah je keluar entri postmortem la, entri rawatan la. Kali ini cik en pula dirawat. Hahaha

Kisah ini berlaku petang tadi, jam 4.45 petang. Sepatutnya klinik tutup jam 4,30 petang tapi biasalah pelanggan kan? Merayu rayu untuk dapatkan rawatan kucing mereka. Alasannya baru habis kerja. Jadi cik en ini yang selalunya menolak keras kalau ada rawatan selepas pukul 4.30 petang. Tapi petang tadi baik hati sangat. Ada 2 ekor kucing. Seekor luka di kawasan pinggul dan cik en buat dressing seperti biasa. Teruk juga sebab kucing itu patah pinggang dan seret bahagian badan bawah dan tu yang jadi luka. Tapi bukan kucing itu buat cik en jadi sebegini, tapi kucing yang kedua. 

Kucing kedua ini kucing liar dan kucing ini ada luka di bahagian kaki. Cik en handling kucing dengan betul seperti biasa. Kebetulan cik en suruh pelanggan tutup pintu. Masa itu yang terkena. Dia ngap tangan kiri cik en. Memang dia gigit sepenuh hati. Arghhhh! Menjerit cik en masa itu. Rasa sakit yang terlampau sangat. Nak tengok?



Dalam kan? Kebetulan betul betul di saluran darah. Huarghhhhh.. Berdenyut tu, memang Allah je yang tahu. Habis selesai kerja, cik en terus ke Klinik 1 Malaysia. Merempit la cik en sebab hari ini cik en pergi kerja naik motosikal. 

Sampai saja, cik en diberi suntikan anti tetanus toxoid untuk elak kancing gigi(not sure). Suntikan ini tahan 6 bulan. Selain tu, cik en di dressing. Nasib tak dijahit tau! Hahaha. Last cik en dapat 2 jenis ubat. Paracetomol jika demam malam ini dan Prolase untuk bengkak. Ini keadaan luka jam 7 petang tadi


Dan ini pula disaat entri ini ditaip. 


Nampak kecil tapi memang dalam woooo.. Sakit denyut tak habis habis lagi ini. Hahah. Anyway itu je nak ngadu kat korang. Nak mengadu pada suami, tak kahwin lagi. Hahaha. Jadi pesan pada semua, bila korang digigit kucing, cepatlah ke klinik ye. Sepandai Pandai Elak Digigit, Akhirnya Digigit Juga hari ini. Mungkin ada rezeki nak datang pada cik en ini kot? ahhahaha

2017-03-23

Misteri Wan Peah Menghantui Hidup


Misteri Wan Peah Menghantui Hidup | Setiap hari Isnin hingga Rabu jam 10.00 malam, cik en wajib duduk di depan televisyen sebab menunggu drama seramedi terbitan TV3 Misteri Wan Peah. Siapa sini suka tengok cerita tu? Mesti ramai kan? mesti ada yang tertanya tanya siapa Wan Peah? apakah kaitan Wan Peah (Normah Damanhuri) dan Tok Hashim (Ucop Wilca). Apa rahsia yang disimpan oleh mereka dan Mak Timah ( Delimawati)? Bersatu ke Cik Siti (Sasqia Dahuri) dan Cikgu Farhan (Ariff Aziz)? Yeh Kumbang (Acap Tokan) dan Nurin (Sweet Farhana) ? Betul ke Aishah (Indah Emelda DFKL) boleh tengok hantu Wan Peah? Jadikah rancangan Cikgu Zaiton (Sherry Al-Hadad) untuk menambat hati Cikgu Farhan dan memisahkan Cik Siti dan Cikgu Farhan? Apakah yang didendam oleh Ramli (Cat Farish) anak kepada Wan Peah terhadap orang kampung dan Tok Hashim? Kenapa Wan Peah tidak boleh keluar waktu siang dan hanya waktu malam. Banyak persoalan yang masih menjadi tanda tanya pada penonton setia drama bersiri Misteri Wan Peah arahan Sheila Rusly ini kan?

Drama ini mempunyai 20 episod dan tinggal 3 episod yang akan ditayangkan minggu hadapan. Dikatakan 29 Mac 2016 episod terakhir Misteri Wan Peah ini. Semestinya drama ini menjadi kegemaran cik en kerana ianya di buat di kampung cik en sendiri, Kuala Kangsar. Loghat yang digunakan hanya Delimawati saja yang pure loghat Kuala Kangsar. Untuk pengetahuan korang, Perak ini walaupun tinggal di Kuala Kangsar dan Bota, loghat dan percakapan sangat berbeza. Apa yang berbeza? dari segi sebutan. Bota leper leper sebutannya. Kuala Kangsar lebih kepada e e e sikit. So kalau disebut perkataan "kome" tu, di Bota lain sebutannya. kalau Kuala lain pula dengungnya.. Hihi. 

Apa apa pun, diharap pengakhiran drama ini akan memuaskan hati penonton. Dan diharap semua persoalan diatas itu akan dijawab untuk minggu terakhir slot Seramedi drama Misteri Wan Peah ini. 

2017-03-21

Membeli Belah Produk Philips Secara Online Di Lazada


Membeli Belah Produk Philips Secara Online Di Lazada | Rezeki mendapatkan produk Philips melalui Lazada Surpri5e Box dari Lazada Malaysia buat cik en terfikir mudah juga ye nak membeli belah barangan sebegini secara online? Tapi perasaan takut itu ada kalau barangan rosak atau pecah sepanjang perjalanan. Selalunya kalau di kedai elektrik, kita akan test dulu, ok ke tak? Besar kot barangan ini? Berapa pula kos penghantarannya?  Dan boleh ke percayainya? Philips tu? Mahal mahal kot barangan mereka. Kang bayar kang, barang tak sampai sampai. Camne? Semestinya persoalan sebegitu yang bermain di fikiran korang yang tak pernah sekali pun membeli barangan sebegini melalui online. Begitu juga dengan cik en, tapi bila sampainya rice cooker Philips cik en melalui pos dalam keadaan baik dan tidak rosak buat cik en percaya ianya boleh rupanya. Kalau melalui Lazada, barangan yang ada masalah boleh return semula dan customer service Lazada memang A cik en bagi. So jangan sangsi dengan Lazada eh?

Philips mengeluarkan satu jenama yang tidak asing lagi dalam pengeluaran produk barangan rumah, penjagaan diri, barangan ibu dan anak, audio dan video serta peralatan lampu. Produk Philips ini pula jenis up to date. Kira memang canggih la produk mereka ini dan banyak beri kemudahan pada kita dalam penggunaan harian.

Di Lazada, ada beberapa barangan highlight yang mungkin menarik minat korang. Jom kita tengok jom

Philips Daily Collection Rice Cooker (1.5L) HD4514/60



Rice cooker ini adalah pemberian Lazada pada cik en melalui Lazada Surpri5e Box baru baru ini. Keistimewaan produk ini :-
  1. Automatic keep warm iaitu mengekalkan kesegaran nasi yang dimasak dalam masa 12 jam. 
  2. 24-hour preset timer ensures rice and meal ready on time. 
  3. Menggunakan "tornado cooking" yang mana boleh mempercepatkan masak dalam masa 25 minit sahaja. 
  4. Pot nya diperbuat daripada 5 lapis yang boleh digunakan lebih lama, senang dicuci, tidak melekat dan anti calar. 
  5. Fragrant Retention Valve untuk mengekalkan rasa asli nasi yang dimasak
  6. “FragrantTaste" enhances optimal moisture absorption for firm and shiny fluffy rice. Controls temperature accuracy at every stage of the cooking process to optimize taste.
  7. Ada 10 multifuction programs seperti Standard cook, Quick cook, Porridge, Grains, Small portion, Clay pot rice, Soup, Cake, Noodles and Reheat.
  8. Eco Pasport - Philips Green Logo Philips Green Products can reduce costs, energy consumption and CO2 emissions. How? They offer a significant environmental improvement in one or more of the Philips Green Focal Areas – Energy efficiency, Packaging, Hazardous substances, Weight, Recycling and disposal and Lifetime reliability
Ini pula speksifikasinya. 


Kalau korang berminat nak memiliki rice cooker macam cik en atau nak usha usha barangan dari segi harga dan yang lain lain, korang boleh ke http://ho.lazada.com.my/SHNQez

Philips 71567 PEAR Table Lamp Designed for Energy Saving/LED Bulb



Reliable Desk Lighting dan 3 light levels bulb ini pun pemberian Lazada dalam Lazada Surpri5e Box. Ada 2 warna iaitu purple dan variaton. Lampunya jenis LED dan kalau sekarang korang nak beli, ada seller promotion Philips 5w Essential LED Bulb CoolDaylight - 1 pcs. Selain itu, ianya boleh bahagian head dia boleh adjust mengikut kesesuaian korang. 


Lampu yang cik en dapat ini boleh adjust 3 kecerahan tau. Dari cerah ke sederhana cerah dan sedikit malap. Kecerahan yang ada dalm gambar diatas ini pula tahap ke tiga iaitu paling malap. Kalau tahap 1 memang silau biji mata korang. Tak payah buka lampu bilik dah. Cerah seluruh bilik. Ini pula speksifikasinya


Sempoi kan menaip blog hanya buka reliable desk lighting? berminat dan nak tahu harganya? korang boleh pergi http://ho.lazada.com.my/SHNQnL

Selain dari barangan di atas ini, ada lagi banyak barangan Philips yang korang boleh dapatkan di Lazada seperti Viva Collection Airfryer, hair removal, Garment Care, Avent Twin Valve Bottle, Cleaner Air dan lain lain. Yang itu korang boleh ke Philips Store Lazada atau tengok sale di Birthday Sale yang akan berlangsung 22 sehingga 24 Mac 2017 ini di Lazada Malaysia

2017-03-19

Pengalaman Pertama Cash Out Shopback


Pengalaman Pertama Cash Out Shopback | Shopback merupakan laman web yang mana memberi pulangan tunai kepada member apabila shopping di gedung online popular di Malaysia seperti Agoda, Lazada, My Booking, hotels.com dan sebagainya. Cik en sendiri pernah review sebelum ini mengenai ShopBack dan cik en sendiri telah mencuba dengan menggunakan web tersebut untuk shopping di Lazada dan Booking.com semasa percutian ke Melaka tahun lepas. 


Diatas adalah screenshot akaun cik en yang mana dah masuk ke akaun bank cik en. Yey! Walaupun sedikit tapi cik en sendiri membuktikan artikel cik en memperkenalkan Shopback boleh dipercayai dari pengalaman sendiri. Tapi walaubagaimana pun, Shopback perlu menambahbaik beberapa aspek untuk kebaikan Shopback. Pengalaman menggunakan Shopback lebih kurang 4 bulan setengah bermula 1 Disember 2016 sehingga 17 Mac 2017. Ianya pendapat peribadi cik en dan harap pihak Shopback boleh ambil mana yang baik untuk improved lebih baik.


  • Laman web yang dikemaskini perlu cepat dan pantas

Cik en mengalami masalah untuk login Shopback beberapa minggu yang lepas. Bukan sehari tapi beberapa hari. Sebabnya cik en nak semak berapa hari lagi cik en boleh reddem cash cik en melalui PC. Tapi button login tak ada! Cik en cuba menggunakan beberapa PC yang lain dan browser yang berbeza. Tapi still tak boleh cari button login. Kemungkinan web Shopback sedang di kemaskini. Cuma kenapa ambil masa yang agak lama. Tak pastilah kalau masalah itu, hanya cik en saja alami. Apa apa pun, make your web mesra dengan semua browser dan pelanggan. Sebabnya time nak shopping ini bukan kira masa kan? Ataupun boleh emailkan kepada pengguna yang laman web sedang dikemaskini. 


  • Masa redeem yang lama

Yang ini diakui sendiri oleh cik en sebabnya ianya mengambil masa yang agak lama 30 ke 45 hari. Tapi ianya standard sebabnya payment review oleh cik en pun mengambil masa sebegitu. Jika pelanggan Shpback adalah seorang blogger, kemungkinan besar, mereka memahami tapi kalau bukan blogger, ianya agak kurang diminati oleh mereka. Oleh itu, Shopback kena lebih variasikan untuk membantu pelanggan sabar menanti jangkamasa yang panjang itu. Apabila lama sangat ini, ada yang sampai terlupa dan ada yang kurang berminat. Mungkin shopback boleh buat contest atau promosi yang lebih kerap untuk memberi kesetiaan pelanggan kepada shopback. Sebabnya Shopback ini best so kena lebih kreatif untuk tarik ramai pelanggan. 


  • Pengiklanan / Banner

Yang ini cik en cuma nak kongsi pengalaman cik en dengan shopping online yang lain. Shopping online yang lain mempunyai banner sendiri yang mana kita boleh copy dan paste di blog masing masing untuk pengiklanan. Atleast ianya dapat mempromosikan Shopback melalui blogger yang rasa ianya membawa kebaikan kepada pembaca. Kiranya seperti affiliate. Cik en sendiri dah godek web shopback tapi cik en tak jumpa bahagian tersebut. Kalau ada, boleh la share link tersebut ye. 


  • Pelbagaikan lagi shopping online di bawah Shopback

Shoppe tak ada dalam Shopback. 11street juga pun tak ada. So kalau boleh tambahkan lah shopping online dari semasa ke semasa mengikut pilihan kaki shopping online. Shopback boleh buat survey mengenai pilihan web shopping online untuk bantu Shopback mengetahui trend terkini web shopping online. 

Fuuh.. bila menaip ini tak sedar banyak pula yang ditaip. Rasanya sikit je dalam kepala otak ini untuk komen. Hahahha.. Anyway, i love Shopback cuma Shopback kena improved untuk bersaing dengan yang lain. I think, Shopback tak la bersaing sangat cuma memberi kebaikan kepada kaki shopping untuk save duit mereka. Jadi ianya dikira keuntangan kepada kaki shopping right?

Entri ini bukan saja nak share pengalaman cash out shopback tapi untuk join competition yang dianjurkan oleh iPrice. Competition ini membantu improve Online Shopping di Malaysia. Kalau korang blogger dan korang rasa korang nak beri komen membina pada online shopping korang, boleh la sama sama dengan cik en untuk join di iPrice Blogger Competition. Manatahu kalau sampai rezeki korang tu, korang boleh menang RM750 cash! Kalau tak pun dapat membantu kaki shopping diluar sana untuk dapatkan perkhidmatan yang lebih baik.

Merangkak la kau di Padang Mahsyar


Merangkak la kau di Padang Mahsyar | Melakukan kesalahan dan memerima kemaafan mungkin mudah. Tapi yang dapat impak dari kesalahan dan memberi kemaafan terhadap kesalahan tersebut sangat susah untuk diterima dan diberi. Pasti ada perasaan marah, sakit hati, dan sedih. Semua itu akan bawa kepada dendam. Dan yang keluar dari mulut " Merangkak la kau di Padang Mahsyar cari aku nanti ". Megah ke dengan berkata sebegitu? 

Ayat diatas ini, cik en pernah dengar di rancangan ilmu di televisyen. Dan ianya buat cik en berfikir, cik en seorang yang pendendam dan suka simpan didalam hati. Kerana cik en dulu seorang yang sangat sentitif dan tak suka langsung mencari musuh. Jadi ada yang ambil kesempatan untuk mempergunakan kedaifan dan kepolosan (bahasa sastera sikit erk) cik en masa itu. Bila dipergunakan, mulalah dendam bersarang di hati. Tapi tidaklah sampai membalas dendam macam cerita drama sangat tu..  cuma pendam di hati ini. Bukan sekejap malah ada yang bertahun tahun. Mungkin kerana itu, cik en dapat simpton simpton penyakit Anxiety Disorder (AD). Hahaha. So cik en nak pesan mana yang selalu pendam rasa, berdendam dan apa apa yang berkaitan baiklah korang muhasabah diri sendiri. Jangan jadi seperti cik en ye. ianya memberi kesan mendalam dan juga mempengaruhi kehidupan korang selepas itu. Dulu cik en selalu kata "merangkaklah kau cari aku di Padang Mahsyar nanti, sampai mati aku takkan maafkan kau" sampaikan tanpa sedar ianya memakan diri cik en sendiri. Bukan saja di dunia saja tapi di akhirat nanti tau.


Kata ustaz di dalam rancangan tersebut, " kalau di Padang Mahsyar nanti, orang yang kau tak maafkan dan merangkak mencari kau, maknanya kau pun merangkak lah untuk masuk ke Syurga atau Neraka. Merangkak tau, bukan berjalan atau berlari. Ambik masa yang lama kan? Korang kena selesaikan urusan korang dengan manusia lain semua sebelum masuk step seterusnya. Walaupun hanya untuk memberi kemaafan. Tak ke membuang masa sedangkan semua ini boleh selesai masa di dunia lagi" Terkesima (pergh ayatttt) cik en mendengarnya.. Alhamdullilah sangat sebab Allah buka kan hati cik en tengok rancangan ilmu tersebut. Mungkin dengan cara ini juga, Allah bantu cik en untuk mengurangkan penyakit AD cik en tu. Setiap hari berdoa pada Allah untuk bantu cik en lalui hari hari cik en sebegini, dan dengan cara tersebut Allah bantu cik en kan? Alhamdullilah...

Dan nasihat ustaz itu lagi, memaafkan lebih baik walaupun ianya pahit dan sakit. Kenapa lebih baik? sebabnya korang akan dapat 1 ketenangan yang korang tak pernah rasa sebelum ini. Ketenangan itu akan buat korang rasa lebih bersyukur kerana korang akan jadi lebih baik dan matang dari sebelum ini. Tanda Allah sayang dengan berikan ujian. Tanda kita sayangkan Allah dengan menerima kesemua ujian tersebut dengan redha dan tenang. Ada hikmah yang Allah nak bagi pada kita. Cubalah korang maafkan seseorang yang mengumpat korang, tapi ikhlas tau! lepas itu, korang akan rasa otak korang akan free dan korang automatik akan nampak betapa luasnya dunia ini untuk kita gembira dari menghadap sakit hati kita itu yang tak bawa ke mana mana. 

Harap cik en akan lebih ikhlas maafkan orang lain walaupun agak sukar. Dan juga cik en berharap orang lain pun akan memaafkan kesilapan dan kesalahan cik en pada mereka jika cik en buat mereka dalam sedar atau tidak.  Jadi janganlah bangga sangat dengan ayat " Merangkak la kau di Padang Mahsyar" ye. Sebabnya akan terpalit sekali dengan kita ye.. dan buat urusan kita di Padang Mahsyar nanti tersangkut sangkut.  Rugiiii...

2017-03-18

Berikan Nafas Baharu Pada Kulit Wajah Dengan SAFI BALQIS OxyWhite


Berikan Nafas Baharu Pada Kulit Wajah Dengan SAFI BALQIS OxyWhite | Mula mula cik en berjinak dalam dunia kecantikan masa sekolah, produk Safi merupakan produk pertama cik en cuba. Masa itu hanya Safi dijual dengan mampu milik dan sesuai dengan kulit remaja. Jangan tak percaya, walaupun sekarang cik en mampu dan pernah menggunakan produk berjenama terkemuka yang lain, cik en akan tetap memilih produk Safi juga. Dan kini Safi memperkenal Formulasi OxyWhite buat pengguna mereka. Nak tahu lebih mengenai Formulasi OxyWhite tersebut, jom baca SAFI BALQIS OxyWhite

Proses pencerahan kulit wajah menjadi lebih cepat dan efektif apabila kulit berada dalam keadaan yang sihat serta mempunyai oksigen yang mencukupi. Keadaan udara yang tercemar serta sinaran UV yang berbahaya menyebabkan oksigen yang terdapat di dalam kulit semakin berkurangan.Tambahan pula, ramai tidak sedar akan sinaran IR (Infra-merah) daripada matahari dan benda berbahang dapat menyebabkan kulit menjadi semakin kusam dan gelap.

Memahami impian setiap gadis untuk memiliki kulit wajah cerah sempurna, SAFI jenama halal no 1 tempatan memperkenalkan formulasi baharu dalam rangkaian penjagaan kulit SAFI Balqis yang diperkaya dengan Formulasi OxyWhite iaitu gabunganNano Oxygen dan Nano BioWhite agar kulit wajah tampil lebih sihat dan cerah sempurna. Kelahiran baharu dalam legasi kecantikan SAFI ini dikenali sebagai SAFI BALQIS OxyWhite.

Menurut Pengurus Pemasaran SAFI, Puan Mahsuri Sulaiman “Kami di keluarga SAFI menggambarkan SAFI BALQIS sebagai sahabat sejati yang sentiasa sedia memberikan nasihat kecantikan untuk anda tampil cerah secara semulajadi dan yakin.Dengan kelahiran baharu SAFI BALQIS OxyWhite bukan sahaja memberikan kulit 2 tona lebih cerah, malah menjadikan kulit sihat dari dalam secara semulajadi.Setiap satu daripada variasi produknya memberikan manfaat Halal terbesar di Asia Tenggara ini menggunakan sumber bahan global yang berkualiti tinggi dan tidak diuji pada haiwan, agar dapat menjamin keberkesanan produk dan memperkukuhkan falsafah SAFI- Selamat dan Suci. Gabungan teknologi serta kepakaran yang kami ada menjadikan produk tempatan ini setanding dengan produk jenama antarabangsa,” jelas Puan Mahsuri 

Kata beliau lagi, “Formulasi OxyWhite terhasil daripada gabungan teknologi Nano Oxygen dengan Nano Biowhite supaya kulit wajah kelihatan sihat berseri dan cerah sempurna. Teknologi Nano Oxygen bertindak membebaskan oksigen tambahan kedalam lapisan epidermis kulit wajah agar mengaktifkan sel kulit supaya membantu Nano BioWhite untuk mempercepatkan proses pencerahan kulit secaraefektif dengan memperlahankanpembentukan melanin yang menjadi punca pigmentasi sambil meratakan tona kulit. Hasilnya, kulit menjadi lebih sihat berseri dan cerah sempurna”.

“Bukan sekadar menggabungkan dua jenis teknologi nano, keberkesanan formulasi sedia ada turut dipertingkat di dalam produk baru ini. Penanggal solekan SAFI kini dilengkapi dengan teknologi Micellar yang mampu menanggal solekan, minyak dan habuk dalam satu sapuan pada permukaan wajah. Manakala manfaat perlindungan yang terkandung dalam Krim Siang SAFI juga dipertingkat dengan teknologi Pelindung IR (Infra-Merah) bagi melindungi wajah daripada sinaran Infra-Merah dari matahari dan bahang yang boleh menyebabkan kulit menjadi kusam dan gelap” 

Menambah keceriaan dalam legasi kecantikan keluarga SAFI, SAFI berbangga untuk memperkenalkan Sarah Hildebrand, pelakon, model serta pengacara program televisyen sebagai duta SAFI BALQIS OxyWhite.“Bagi kami, Sarah merupakan epitome gadis masa kini.Beliau mempunyai personaliti yang bersahaja, namun penuh dengan kecantikan dalam setiap aspek. Raut wajah yang manis, tutur kata yang lembut, perwatakan yang ceria dan penuh jenaka tetapi masih mengekalkan ciri-ciri kesopanan dalam tingkah laku. Sikapnya yang aktif dan sentiasa kelihatan segar di lapangan kerjaya, meniup nafas baharu dalam industri. Setiap gerakannya yang mempesona menjadikan Sarah individu yang paling sesuai sebagai Gadis Balqis terbaharu kami,” terang Puan Mahsuri.

Mengulas tentang kredibiliti Sarah mempromosikan SAFI BALQIS OxyWhite, Puan Mahsuri berkata, “Dengan personaliti down to earth Sarah, beliau akan membawa SAFI BALQIS untuk lebih dekat dengan pengguna, khususnya para gadis yang mengimpikan kulit wajah cerah sempurna. Dengan pengalaman sendiri beliau sebagai pengguna dan duta SAFI BALQIS OxyWhite, Sarah akan menjadi contoh, dan ‘sahabat sejati’ dalam membantu gadis-gadis seusia mencari solusi pencerahan wajah yang terbaik. Sikapnya yang mesra dan mudah didekati membawa keyakinan terhadap produk kami bagi menyampaikan mesej kecantikan kepada semua wanita”.


Alami kulit wajah yang cerah dan sihat dengan tona lebih sekata melalui rejim penjagaan Rangkaian Produk Penjagaan Kulit Safi BALQIS OxyWhite yang dicipta khas untuk setiap gadis.

Formulasi baharu SAFI BALQIS OxyWhite hadir dalam rona bungkusan serta reka bentuk produk yang menarik dan mudah di bawa kemana sahaja.Kombinasi warna biru laut dan hijau cerah yang menaikkan jiwa gadis agar tampil segar dan berseri digunakan pada pembungkusan rangkaian SAFI BALQIS OxyWhite bagi kulit wajah normal, manakala gabungan rona jingga dan kuning yang memberikan mood ceria dan penuh keyakinan pula digunakan pada pembungkusan rangkaian SAFI BALQIS OxyWhite kawalan minyak.


Seiring dengan rekaan pembungkusan berwajah baharu ini, SAFI turut menukar reka bentuk logo dan tipografi agar kelihatan lebih moden, dan menarik perhatian pengguna. Logo baharu ini tampil lebih simple & trendy sepadan dengan personaliti SAFI BALQIS yang muda, segar dan yakin sentiasa. 

Berikan nafas baharu pada kulit wajah anda melalui rangkaian SAFI BALQIS OxyWhite yang berikut:

Rangkaian Produk Penjagaan Kulit SAFI BALQIS OxyWhite (Untuk Kulit Wajah Normal) 



1) SAFI BALQIS OxyWhite Pembersih Muka 
Saiz Pek : 50g/ 100g 
RCP : RM7.30/ RM12.30 (selepas 6% GST) 

Aktiviti harian dan faktor persekitaaran punca kulit kotor, kusam dan tidak bermaya. Formulasi dengan Teknologi Mikro-Buih yang mewah berkrim ini bertindak: 

a) Membersih jauh ke dalam liang pori 
b) Menghilangkan baki kotoran dan sisa solekan 
c) Mengekalkan kelembapan selepas penggunaan 
d) Sesuai untuk semua jenis kulit 


2) SAFI BALQIS OxyWhite Krim Skrub 

Saiz Pek : 100g 
RCP : RM 12.90 (selepas 6% GST) 
Sel kulit mati dan sisa kotoran punca kulit muka kusam, kotor dan tidak bermaya. Formulasi tanpa buih diperkaya dengan butiran halus manik Aprikot bertindak: 

a) Menanggalkan sisa kulit mati serta bintik hitam tanpa mencalarkan kulit 
b) Membersih secara mendalam ke liang pori untuk menanggalkan kotoran dan sebum yang terperangkap 
c) Dirumus dengan pH seimbang 
d) Sesuai untuk semua jenis kulit 



3) SAFI BALQIS OxyWhite Pembersih & Penyegar 2 dalam 1 
Saiz Pek : 150ml 
RCP : RM17.40 (selepas 6% GST) 
Kesibukan dan jadual harian yang padat menjadi punca kulit wajah kusam dan tidak bermaya. Pembersih ini bertindak: 

a) Membersih dengan mendalam untuk mengeluarkan sisa kotoran sambil mengecilkan pori 
b) Manik mikro dengan Minyak Bunga Matahari dan Vitamin E bertindak sebagai antioksida untuk memberiperlindungan optimum pada kulit 
c) Formulasi tanpa sabun mengekalkan kelembapan pH kulit 
d) Kandungan Mentol menyejuk dan menyegarkan kulit muka 

#
4) SAFI BALQIS OxyWhite Esen Pencerah 
Saiz Pek : 20ml 
RCP : RM28.10 (selepas 6% GST) 
Formulasi yang diperhebat dengan Nano Oxygen dan Nano BioWhite yang 1000X lebih efektif daripada Vitamin C bertindak: 

a) Mencerah dengan lebih intensif dan pantas 
b) Memudarkan pigmentasi secara mendalam 
c) Menyamaratakan tona kulit muka 
d) Memperbaharui kulit muka agar lebih berseri 
e) Mengurangkan kemerahan dan kerengsaan 
f) Melembut dan menghidrasi kulit 


5) SAFI BALQIS OxyWhite Penyegar 
Saiz Pek : 100ml 
RCP : RM10.90 (selepas 6% GST) 
Liang pori akan terbuka selepas membersih kulit wajah lalu menyebabkan kulit terdedah kepada kotoran. Penyegar SAFI BALQIS OxyWhite bertindak: 

a) Mengecilkan liang pori agar kulit wajah bersih dengan Ekstrak Cendawan 
b) Menyediakan kulit wajah untuk menerima produk seterusnya dengan lebih berkesan 
c) Memberi kesegaran tanpa meninggalkan rasa melekit dengan formulasi tanpa alkohol 



6) SAFI BALQIS OxyWhite Krim CC SPF25PA++ 
Saiz Pek : 20g 
RCP : RM 21.70 (selepas 6% GST) 
Krim ini merupakan asas solekan dengan manfaat krim pelembab bertekstur ringan dan berasaskan air yang bukan sahaja menjadikan kulit lebih mulus malah bertindak: 

a) Menutup cela tanpa menyumbat liang pori agar kulit bebas bernafas 
b) Mencerahkan kulit serta merta 
c) Menyemaratakan tona kulit agar cerah semulajadi 
d) Menyamar bekas jerawat dan bintik hitam 
e) Melindungi kulit daripada sinaran UVA & UVB berbahayadengan SPF25PA++ 
f) Melembap kulit wajah 
g) Mengurangkan kilap pada permukaan wajah yang berminyak 

#

7) SAFI BALQIS OxyWhite Krim Pelembap Siang SPF20PA++IR 
Saiz Pek : 45g 
RCP : RM 20.20 (selepas 6% GST) 
Sinaran matahari dan penghawa dingin punca kulit wajah menjadi kusam, gelap dan kering. Krim pelembap siang ini bertindak: 

a) Menjadikan kulit 2 tona lebih cerah 
b) Melindungi daripada radiasi UVA & UVBdengan SPF20PA++ 
c) Mencegah kulit jadi gelap akibat radiasi infra-merah (IR) dengan Pelindung IR 
d) Melindungi kulit daripada radikal bebas secara 100% 
e) Mencerah kulit dengan pantas dan intensif 
f) Menghaluskan kulit 
g) Menyaramatakan tona kulit 



8) SAFI BALQIS OxyWhite Pelembap Gel 
Saiz Pek : 45g 
RCP : RM 20.20 (selepas 6% GST) 
Pelembap gel yang berasaskan air dengan tekstur ringan yang memberi lembapan sehingga 24 jam bertindak: 

a) Mencerah dan meredakan ketidakselesaan pada kulit wajah 
b) Vitamin B3 menyamaratakan tona kulit muka 
c) Asid Hialuronik memberi lembapan mendalam dan berpanjangan 
d) Mudah meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan kesan melekit 
e) Sesuai untuk kulit kombinasi dan kulit berminyak, siang ataupun malam 


9) SAFI BALQIS OxyWhite Krim Pencerah Lengkap SPF15 
Saiz Pek : 40g 
RCP : RM14.90(selepas 6% GST) 
Krim pencerah lengkap yang berasaskan air ini diperkaya dengan Mineral Insta-Cerah bertindak: 

a) Mencerahkan kulit wajah dengan ketara 
b) Menyamaratakan tona kulit wajah dengan ketara 
c) Melindungi kulit wajah daripada sinaran UV berbahaya 
d) Mengurangkan pembentukan bintik hitam 
e) Memberi lembapan berpanjangan tanpa rasa melekit 
f) Mengurangkan kilap pada kulit wajah yang berminyak 



10) SAFI BALQIS OxyWhite Krim Kecantikan 
Saiz Pek : 16g 
RCP : RM8.60 (selepas 6% GST) 
Tona kulit wajah yang tidak sekata menyebabkan muka kurang menyerlah. Krim ini bertindak: 

a) Sebagai asas solekan untuk menutup cela dengan sempurna 
b) Melindungi kulit daripada sinaran UV di samping memudarkan pigmentasi 
c) Mengekalkan lembapan dan melembutkan kulit wajah 
d) Menyamaratakan tona kulit 



11) SAFI BALQIS OxyWhite Pembersih Solekan 
Saiz Pek : 200ml 
RCP : RM17.40 (selepas 6% GST) 
Solekan yang tidak dibersihkan dengan sempurna akan menyebabkan liang pori tersumbat. Pembersih solekan dengan Teknologi Micellar berasaskan air ini bertindak: 

a) Menanggalkan solekan serta kotoran dengan mudah dan sempurna 
b) Mengekalkan kelembapan dan meningkatkan keanjalan kulit dengan kandungan Bio Hialuronik 
c) Sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif 



Rangkaian Produk Penjagaan Kulit SAFI BALQIS OxyWhite (Kawalan Minyak) 



12) SAFI BALQIS OxyWhite Pembersih Muka Kawalan Minyak & Jerawat 
Saiz Pek : 50g/ 100g 
RCP : RM7.30/ RM12.30 (after 6% GST) 
Kulit wajah yang berminyak menjadi punca pembiakan bakteria serta pembentukan sebum yang akan menghasilkan jerawat di kulit muka. Pembersih wajah khas untukkulit berminyak ini bertindak: 

a) Membersih dengan mendalam agar kulit bebas kotoran dan minyak 
b) Mengawal jerawat dengan menyerap lebihan minyak dan kotoranyang terkumpul di dalam liang pori kulit 
c) Mineral Zink Mikro mengawal pembentukan sebum untuk mencegah jerawat 
d) Sesuai untuk kulit berminyak dan berjerawat 



13) SAFI BALQIS OxyWhite Pembersih & Penyegar Kawalan Minyak & Jerawat 2 Dalam 1 
Saiz Pek : 150ml 
RCP : RM17.40ml (selepas 6% GST) 
Sisa kotoran dari udara tercemar adalah punca kulit wajah berminyak dan berjerawat. Pembersih dan penyegar 2 dalam 1 ini bertindak: 

a) Membersih dengan mendalam untuk mengurangkan sisa kotoran sambil mengecilkan pori 
b) Manik Mikro dengan kandungan Minyak Tea Tree dan Vitamin E membantu mengurangkan pembentukan jerawat 
c) Zink Mineral Mikro mengawal pembentukan sebum 
d) Formulasi tanpa sabun mengekalkan kelembapan pH kulit 
e) Kandungan Mentol menyejuk dan menyegarkan kulit muka 



14) SAFI BALQIS OxyWhite Krim Anti Jerawat 
Saiz Pek : 15g 
RCP : RM11.90 (selepas 6% GST) 
Kulit wajah yang berjerawat menyebabkan anda berasa tidak yakin dan kurang selesa. Dengan formulasi 99.9% Anti-Bakteria, krim ini bertindak: 

a) Sebagai rawatan intensif anti jerawat 
b) Menghalang pembentukan bintik hitam 
c) Memudarkan parut jerawat 
d) Mineral Zink Mikro mengawal pembentukan sebum untuk mencegah jerawat 
e) Meredakan kulit kemerahan dengan Lipid Enhancer semulajadi meredakan kemerahan 
f) AHA semula jadi mengawal jerawat punca bakteria 

Produk ini boleh didapati di seluruh Malaysia termasuk pasaraya dan pasaraya hiper utama. Untuk maklumat lanjut mengenai jenama SAFI sila layari laman facebook SAFI, www.facebook.com/SAFI.MY, laman Instagram SAFI@safimalaysia dan saluran Youtube SAFI di www.youtube.com/safimalaysia


Big Big Big Surprise dari #LazadaSurpri5eBox


Big Big Big Surprise dari #LazadaSurpri5eBox | Bukan 1 big cik en bagi pada tajuk entri cik en ini. Tapi big! big! big! sebabnya dari kotak yang dihantar, dah boleh bayangkan berapa besar isi dalamnya kan? #LazadaSurpri5eBox ini bersempena dengan Birthday Lazada yang ke 5 dan rezeki cik en kerana terpilih dalam beratus atau beribu ribu blogger di Malaysia dalam Lazada's 5th Birthday Campaign yang bermula 22 hingga 24 Mac 2017 ini. Setiap #LazadaSurpri5eBox yang dihantar kepada blogger yang bertuah ini bernilai RM400 dan barangannya berbeza antara satu sama lain. Dan kesemua barangan tersebut semestinya ada dijual di  laman web Lazada. 

Sebelum ini cik en dah buat live facebook unbox #LazadaSurpri5eBox walaupun cik en buat agak kurang jelas mungkin kerana faktor line streamyx di kawasan cik en ada masalah sikit. Tapi jangan risau, cik en akan story kesemua barangan dalam #LazadaSurpri5eBox tu nanti. Jom chekout barangan barangan tersebut. 

Ini barangannya. Besar kan?


Cik en buat live facebook untuk menambah keterujaan kawan kawan cik en di facebook


Kemungkinan ada yang tidak clear dalam video diatas kan? Meh cik en listkan semuanya satu persatu satu dan untuk pengetahuan semua, kesemua barangan dalam #LazadaSurpri5eBox boleh korang dapati di Lazada. Semestinya akan ada surprise buat korang untuk setiap barangan di Lazada. Untuk itu, korang boleh klik terus gambar gambar di bawah tengok harga dan details barangan itu ye.. 

Philips Fuzzy Logic Rice Cooker HD4515 (1.8L) 10 function
klik untuk maklumat lanjut 

 Philips Scene Switch (3 steps brightness change) LED bulb 9W (equivalent of 7W) E27
klik untuk maklumat lanjut

Philips 71567 PEAR table lamp goose-neck designed for energy saving/LED bulb
klik untuk maklumat lanjut


MAGGI Hot Mealz Kari Kari Kaw Bowl 89g
klik untuk maklumat lanjut
 NESTLE OMEGA PLUS MILK With Oats (10x42g)
klik untuk maklumat lanjut

NESTUM 3in1 Banana Caramel 10 x 28g
klik untuk maklumat lanjut

CHEERIOS Oat Crisp 400g
klik untuk maklumat lanjut
Disebabkan #LazadaSurpri5eBox ini buat cik en surprise macam orang gila masa unbox, kali ini cik en pula nak bagi korang surprise dengan kesemua tawaran di Lazada yang super duper berbaloi untuk korang. Sebabnya Birthday Lazada ini la time korang boleh shopping kaw kaw di Lazada. Sebabnya banyak surprise yang Lazada akan offer kat korang. Korang berpeluang untuk tawaran harga tak masuk akal (surprise discount), dapatkan voucher code dari media media sosial Lazada sepanjang 3 hari tersebut (secret party password), dapat join PetPet Party dan yang paling menarik dapat flight ticket to secret destinations for Surpri5e Holiday Giveway!!!! Yeyey! hebat betul hadiah hadiah dari Lazada in kan?Apa pun cik en nak grab juga handbag Carlo Rino yang kawan blogger cik en dapat. Manatau ada rezeki naik flight sekali lagi kan? Nak ketahui lebih lanjut boleh ke Lazada Birthday Sale atau laman Lazada. Lastly cik en nak ucapkan terima kasih Lazada dan Happy Birthday again!! Love you Lazada!

2017-03-16

Cuba Berpuasa Untuk Atasi Masalah Anxiety Disorder


Cuba Berpuasa Untuk Atasi Masalah Anxiety Disorder | Seperti sedia maklum, cik en merupakan pesakit anxiety walaupun tiada pengesahan dari doktor. Sebabnya ramai yang didiagnosis sendiri dan cik en masih mampu untuk atasinya sendiri. Kalau di sembangkan dengan orang luar, sememangnya mereka tidak memahaminya. Hanya orang dalam lingkungan kami saja mampu memahaminya. Kalau sesiapa yang baru membaca blog cik en ini dan mungkin tidak memhami apa itu Anxiety Disorder (AD), korang boleh rujuk kesemua entri berkaitan AD di Anxiety Disorder

Pelbagai usaha untuk cik en kawal diri masa AD ini menyerang. Banyak pantang larang cik en amalkan seperti

  1. Pengambilan kafein seperti kopi dan nescafe
  2. Pengambilan minuman isotonik (100 plus dll)
  3. Makan berlebihan coklat dan seangkatan dengan itu
  4. Makanan berangin dan kalau termakan kena la minum air halia. Sebab makanan berangin akan buat korang kerap naik angin. Hahahha
Selalunya bila cik en dah habis ikhtiar tapi masih buat moddy berminggu minggu, cik en akan jadi stress. Jadi, cik en mencuba untuk puasa. Sekarang ini, cik en dah puasa 4 hari dalam seminggu. Bermula hari isnin hingga khamis. Cik en dah amalkan 2 minggu. Sampai masa ini. masih mampu untuk cik en relax dan cool. Mungkin sesiapa yang ada masalah ini, cubalah puasa dan tengoklah hasil nya. 

2017-03-14

Cryo-Lipolysis dengan Zimmer Z Lippo dan Z WavePro Kini Secara Rasmi Di Malaysia


Cryo-Lipolysis dengan Zimmer Z Lippo dan Z WavePro Kini Di Malaysia | Ingat tak dengan gambar yang gambar rakan blogger cik en yang post di Instagram, faceook dan page facebook cik en mengenai treatment Cryo-Lipolysis by Zimmer Z Lipo & Z WavePro ? Masa itu, ianya masih belum dilancarkan. Dan pada 9 Mac 2017 yang lepas, mereka dah dilancarkan secara rasmi di Malaysia yang mana korang boleh buat treatmet ini. Yey! Mesti ini yang korang tunggu tunggu kan?

Displaying Pic 1 - Zimmer.jpg

The arrival of the latest body contouring technique, known asthe second generation of Cryo-Lipolysis by Zimmer Aesthetics caused a stir at its launch recently. Utilizing German-engineered technology, the second generation of Cryo-Lipolysis combines Z Lipo (Cryo-Lipolysis) with Z WavePro (US FDA-approved Shockwave). From the original experts of cold therapy, Zimmer’s products ensure shorter treatment durations and faster results for everyone.

For those who would rather achieve their body goals the natural way, the second generation of Cryo-Lipolysis promises to aid them in attaining their dream figure. At the launch, Dr. Pablo Naranjo, Medical Director of Elite Laser Clinic provided an explanation on how this new technology works.

Cryo-Lipolysis received the European Union CE Mark approval in 2009 for non-invasive fat reduction, and since then has become popular with an increasing number of treatments conducted every year worldwide. One main reason for this development is the high demand by patients for non-surgical alternatives to liposuction. Cryo-Lipolysis is a fat-freezing procedure which is considered an effective method for reducing fat that causes slight discomfort and no known severe side effects. When this technology is applied on selected patients and combined appropriately with other treatments, one can obtain a higher level of patient satisfaction.

Displaying Pic 2 - Zimmer.jpg

According to a clinical study done by Dr. Michael Ingargiola, a plastic surgeon with over 20 published articles, this treatment generates an average of 20 percent of localised superficial fat tissue layer reduction after several months, while the triglycerides (fatty acids and glycerol) are eliminated naturally through the lymphatic system and then processed by the liver.

Localised fat deposits on arms, hips, abdomen, buttocks or thighs can be treated. The treatment is effective and safe with the emphasis of using harmless temperature levels to chill fat cells, ensuring that the surrounding tissues are unharmed. There are hard to reach areas or fat-intensive areas that not even exercise can act on. The combination of the 2nd generation Cryo-Lipolysis by Zimmer Z Lipo and Z WavePro are two innovative aesthetic machines designed for fat freezing and body contouring in cellulite treatment.

An award-winning product of the year in 2016, Z Lipo is an extremely versatile device that comes with three different applicators (small, medium and large) which are optimised to fit different body shapes and sizes. It targets fat deposits and chills them down in a controlled manner over a prolonged period, leading to the destruction of fat cells. Dead fat cells will be removed naturally through the lymphatic system which takes about 10 to 12 weeks. 

Displaying Pic 3 - Zimmer.jpg

This non-invasive treatment targets only fat cells and eliminates them permanently, with each 60-minute session, and it is safe and suitable for treating any targeted area optimally. The use of pulsating suction increases the positive effect on lymphatic drainage and metabolism, and the intensity can be set to one of ten different levels that can even be adjusted during treatment. To avoid damage to the skin, a special gel pad is placed on the treatment area during the process. Target areas consist of love handles, muffin tops, belly, buttocks, arms and thighs (inner and outer). 

From a medical point of view, cellulite is not a serious condition, but it represents the most widespread and least tolerated aesthetic complaint among women. The US FDA-Approved Z WavePro system uses radial shockwave to tighten the connective tissue which improves skin firmness, elasticity and collagen regeneration on the abdomen and upper arm, as well as cellulite on the legs and buttocks. 

The high energy radial shockwaves consist of two different parts – positive pressure pulse and a comparatively small tensile wave component. The shockwave squeezes surrounding tissue and breaks the grid structure of the molecules. The tensile wave leads to a collapse of gas bubbles within the fat structures (cavitation), which re-expand after the high energy radial shockwaves, thus ensuring a destabilisation of fat structures. 

The Z WavePro transmits the radial shockwaves directly and with high precision into the tissue, thanks to its 39 mm applicator head. Using Radial Pulse Therapy, it delivers comfortable pulses consistently, replacing the need for manual painful vigorous massage in many cryogenic lipolysis protocols. 

Studies carried out in 2013 have shown that a shockwave treatment directly after Cryo-Lipolysis by Zimmer Z Lipo and subsequent shockwave treatments once a week for four weeks can almost double the treatment effects in regards to fat reduction. By combining Z Lipo and Z WavePro together using the technology of Cryo-Lipolysis and radial shockwave, the results of fat reduction are significant. 


Guests at the Zimmer product launch were the first to witness the Z Lipo and Z WavePro machines in Malaysia. The treatments are available at selected clinics. 

For more information on Zimmer Z Lipo and Z WavePro, visit http://zimmer-aesthetics.com.sg/.

Antara info ringkas mengenai rawatan Zimmer Z Lipo dan Z WavePro adalah 

  • 2nd generation Cryo-Lipolysis by Zimmer Z Lipo and Z WavePro ini menggunakan teknologi German 
  • US FDA approval on the combination shockwave
  • More than treating just fats! (Due to a combination therapy of Cryo-Lipolysis + US FDA approved shockwave which can also treat cellulite, loose skin etc.)
  • No known severe side effects
  • Non-Invasive
  • Only slight discomfort from treatment
  • Visible results
  • Duration: 60 mins
  • Minimum of RM1,500 – RM1,800 depending on the area of treatment (please contact clinics below for more details)
Klinik yang menawarkan rawatan Zimmer Z Lipo dan Z WavePro di Malaysia 

TDOX Clinic
51B, Jalan SS21/37, Uptown 37,
47400 Petaling Jaya, Selangor
T: +603 7733 7768

Esadsa House
Lot 51, 7th Floor Signature Office,
The Boulevard Mid Valley City,
Lingkaran Syed Putra, 59200
Kuala Lumpur.
T: +603 2287 8569

Ageless Medispa & Clinic
257, Jalan Maarof, Bangsar Park,
59000 Kuala Lumpur
T: +603 2095 0458

RE Plastic Surgery Clinic
A4-UG1- 03, Solaris Dutamas,
Jalan Dutamas 1, 
50480 Kuala Lumpur
T: +603 6207 9004

The Life Clinic
Lot 6-2A, Jalan Batai, Damansara Heights
50490 Kuala Lumpur
T: +603 2856 9292

Kalau korang nak baca detail lagi mengenai trend terkini rawatan ini, korang boleh terjah entri kawan kawan blog cik en en :
  1. http://www.khirkhalid.com/2017/03/rawatan-buang-lemak-cyro-lipolysis.html
  2. http://unclezuan.com/buang-lebihan-lemak-tanpa-operate-dengan-zimmer-zlipo-dan-zwave/
  3. http://www.diarymama.com/zimmer-z-lipo-dan-z-wave-pro/
  4. http://www.ummizarra.com/2017/03/buang-lemak-tanpa-rasa-sakit-dengan.html
Kalau nak lebih detail, call saja klinik tersebut. Cik en pun dah mula tertarik nak buat. Hihihi

2017-03-10

Pengalaman Merawat Kuda Di Waktu Malam


Pengalaman Merawat Kuda Di Waktu Malam | Kuda merupakan haiwan kedua yang terbijak di dunia ini. Kata orang, kalau kita nak naik kuda, kalau kuda saja bersedia tapi kita macam terpaksa nak naik, sememangnya kita tak dapat nak menunggang kuda yang baik. Bagi bidang veterinar macam cik en, semestinya tidak dapat lari dari buat rawatan kuda. Cuma di Perak terutama di kawasan cik en, orang yang membela kuda sangat terhad. Jadi sebelum ini, cik en tak pernah buat rawatan kuda. Kalau kucing, anjing, lembu dan kambing dah biasa dan boleh la dikatakan expert juga walaupun tidak bertauliah. 

Sebelum ini cik en ada story pasal kuda kemalangan tapi cik en tak buat detailnya, sebabnya cik en tak dapat nak ambil gambar selepas rawatan di buat. Kebetulan beberapa hari lepas cik en, En Rizal dan bos cik en Haji Azhar pergi ke stable kuda Hanna kerana, Ana ada beritahu, kuda yang cik en jahit dah terputus benangnya. Tapi sebelum itu cik en nak kongsi sedikit kronologi mengenai kuda kuda ini. 

3 Mac 2017 
2 ekor kuda dilanggar oleh sebuah kereta kancil jam 10.30 malam. Seekor diberi nama Kiswa (jantan) dan Lizaz ( betina dan bunting). Kiswa bibirnya dan hidungnya terkoyak, dadanya berlubang dalam dan badan sebelah kanan luka tersiat. Lizaz pula lututnya bengkak dan ada sedikit luka.

dada kiswa yang berlubang

badan kiswa luka 

kaki lizaz bengkak dan luka

4 Mac 2017 
Cik en datang selepas diberitahu Ana. Rawatan yang dibuat hanyalah dressing yang termampu dan diberi ubat antibiotik dan bengkak ( http://www.nurfuzie.com/2017/03/kisah-kuda-di-langgar-kereta.html )

5 Mac 2017 
Cik en perlu berikan ubat pelali untuk membuat dressing dan suturing terhadap Kiswa. Bibir dan hidung terkoyak. Dan juga dadanya berlubang. Bagi Lizaz hanya dressing sahaja jadi tak perli diberi pelali. Disebabkan tenaga kerja yang tak ada, kami memulakan dressing dan jahit pada pukul 11 malam dan berakhir 4 pagi. Kat sini cik en nak share sedikit gambar pada malam itu.



Cik en dibantu oleh Ana sendiri, Salman (pemilik kuda dari Terengganu) dan anak saudaranya. Cik en berikan pelali Xyzlizine sahaja. Satu benda baru kerana cik en selalunya menggunakan Xyzlizine dan Ketamine berpandu pada berat haiwan kesayangan. Untuk kuda, memang tak disyorkan menggunakan Ketamine. Cik en menggunakan Xyzlizine 100 dan untuk berat Kiswa diberi 1.5ml untuk 250kg. Pelali atau anesthesia ini diberi melalui Intravena (IV). Dalam masa kurang 1 minit, Kiswa dan mula khayal dan sebelum jahit dibuat, cik en perlu sekali lagi beri local anesthesia. Dalam stok ubat klinik cik en ada Xylocaine sahaja. Xylocaine diberi untuk kebaskan bahagian mulut dan hidung sebelum dijahit. Xylocaine diberi secara Subcutaneous ( subcut). Sub Cut adalah suntikan di bawah kulit sahaja. Mulut dan hidung perlu dikikis sehingga berdarah untuk membantu pertumbuhan daging dan untuk memudahkan pencantuman. Selesai dibahagian muka, kami beralih kepada dada yang berlubang. Salman masukkan jari dan didalam lubang ada serpihan kaca. Usaha membersihkan kaca agak susah sebabnya saluran yang sempit. Tapi kami berjaya juga untuk keluarkan kesemua kaca. Selesai, cik en jahit dibahagian dada Kiswa.

Selesai Kiswa, turn Lizaz pula. Disebabkan hanya dressing biasa, Salman dan anak saudaranya yang buat. Bulu perlu dicukur dan gunakan antiseptik seperti biasa. Kami gunakan Hydrogen Peroxide dan Iodin. Cik en berikan prednesolone dan antibiotik selepas selesai dressing. Kami selesai jam 4.00 pagi 

9 Mac 2017
Ana beritahu, jahitan Kiswa terputus. Kali ini, cik en pergi bertiga. Masih menggunakan pelali yang sama, cuma kali ini dibuat disiang hari. Lagi mudah dan dari kami menggunakan tali tangsi (tali pancing) dengan harapan tak terputus sebelum luka sembuh.



Dikesempatan itu, cik en sempat lah snap beberapa gambar dan compare sebelum dan selepas rawatan





Insyallah, kalau dijaga dengan baik dan dressing setiap hari, Kiswa dan Lizaz boleh sembuh dalam seminggu dua lagi. Insyallah, kalau cik en kesempatan cik en akan snap gambar yang lebih baik selepas ini. Cuma cik en takkan share di blog ini. Hanya di instagram personal cik en di www.instagram.com/eintan_nurfuzie . 


Salam sayang dari cik en dan lizaz. Jumpa next entry semua. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads