www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2017-01-26

Cara Mudah Merawat Selsema Kucing (Cat Flu)


Cara Mudah Merawat Selsema Kucing (Cat Flu) | Sampai saja musim hujan atau tengkujuh, semestinya klinik cik en akan dipenuhi dengan kes kucing selsema atau cat flu dan sakit mata. Dan selalunya kes ini lebih mudah dan banyak menyerang anak anak kucing (kitten) dan kucing remaja bawah umur 1 tahun. Kucing dewasa tak terkecuali cuma kucing dewasa ini antibodi mereka lebih kuat. Trend kes ini berlaku sebenarnya faktor cuaca yang sejuk dan kurang mendapat cahaya matahari yang membawa vitamin C . Macam kes manusia juga, kalau badan kita kekuranga vitamin C, kita akan mudah diserang selsema

Kes selsema pada kucing ini akan berkait rapat dengan sakit mata. Selalunya pakej la kes ini. Sebabnya hidung dan mata sangat dekat kan? Dan ianya mudah berjangkit dengan kucing kucing yang lain, lagi lagi anak kucing. Jadi sesiapa yang membela kucing didalam sangkar ini, kalau dah ada seekor yang sakit, better korang asingkan dan rawat. 

Cik en nak kongsi sikit beberapa cara mudah merawat Selsema Kucing (Cat Flu) ini yang korang boleh buat di rumah. Mungkin dapat membantu mengurangkan penggunaan ubatan (drug). Kalau cara cara di bawah ini tidak berkesan, korang WAJIB ke klinik veterinar berhampiran ye..

  • Supplement
Sediakan stok supplemen seperti Vitamin C atau Multivitamin. Caranya dengan berikan supplemen ini kepada kucing korang. Boleh hancurkan dengan air dan pam kan ke dalam mulutm atau terus masukkan ke dalam mulut kucing korang. Amalkan 2 kali sehari sehingga kucing korang sembuh. Sangat sesuai diberi apabila dah nampak tanda tanda selsema.

  • Sauna Untuk Kucing
Ingat kucing tak ada sauna ke? Ada okey? Hahaha. Dalam cuaca yang sejuk, sememangnya kucing korang akan "merindui" cahaya matahari yang akan memanaskan tubuh badan mereka. Jadi korang boleh buatkan sauna bagi kucing korang. Korang perlukan cage atau sangkar dan bilik air korang yang ada air panas. Kurung kucing korang di dalam cage dan letak dalam bilik air. Cuma buatkan wap panas dengan bukakan air panas korang atau panaskan air dan letak didalam baldi. Biarkan wap panas memenuhi ruang bilik air korang. Jangan lupa tutup pintu. Dan biarkan dalam 10 ke 20 minit mengikut kebesaran bilik air. Ulangi 2 atau 3 kali sehari sehingga kucing korang selesa dan sihat

  • Cuka Epal
Penggunaan cuka epal pada kucing ini banyak. Antaranya untuk alternatif lain untuk Virus FIP dan kurap yang tebal. Dan juga, ianya bagus untuk kucing yang selsema. Ianya membantu neutralkan balik PH. Caranya mudah, cuma masukkan sesudu dalam makanan dan minuman seperti wetfood dan air minuman harian kucing korang. 

  • Asid Amino (Lysine)
Asid Amino berfungsi membina protein yang mana mampu menjadi pertahanan dari virus membiak. So dengan masukkan sedikit asid amino dalam dos 200 mg ke 500 mg ke dalam wet food mampu membantu kucing mendapat sakit.

  • Panaskan kucing 
Panaskan kucing? Hahaha, jangan la korang rebuskan pulak kucing korang tapi korang boleh sediakan carikkan surat khabar (karbon tulisan dapat menghangatkan), letakkan selimut, botol air suam di dalam cage atau tempat tidur kucing korang dan memanaskan badan kucing. 

  • Jangan bagi kucing korang kehilangan air dalam badan
Dah menjadi kebiasan, bila sampai kes selsema, kucing akan kurang selera minum (cuaca sejuk kurang buat kucing dahaga) dan makan (tidak dapat menghidu makanan kerana selsema). Ini antara punca utama kebanyakan kucing mati. Jadi, korang kena make sure kucing korang makan dan minum. Dehydrate atau kekurangan air dalam badan kucing ini korang boleh check dengan memulas /mencubit sedikit kulit kucing dan lepaskan. Kalau kulit kembali ke bentuk asal, ianya cukup air dalam badan. Kalau perlahan lahan, nampaknya kucing korang dah dehydrate. Untuk ini, korang boleh berikan air glukose, air gula, madu, wet food, air rebusan atau jus ikan dan apa juga makanan kegemaran kucing korang. Kalau boleh wet food dipanaskan bagi memancing selera kucing korang.

  • Vick’s VapoRub
Jangan terkejut kalau ianya boleh merawat selsema kucing korang. Tapi janganlah disapu banyak banyak. Cuma letak sedikit di cotton bite dan calit di misai kucing korang. Menthol mampu clear kan hidung tersumbat kucing korang itu. Ianya sedikit dapat membantu.

  • Bawa ke Klinik Veterinar berdekatan
Kalau tak baik baik juga, better dapatkan khidmat doktor atau pengawai veterinar di klinik veterinar. Nak tak nak, kalau korang kekurangan budget atau sibuk bekerja terpaksa la korang korban sedikit masa dan pinjamlah pada kawan kawan dulu. Jangan dah sampai nazak baru nak bawa, memang vet tak mampu nak membantu dah.

Diharap ianya dapat membantu korang yang mempunyai kucing. Musim hujan ini, kucing memang mudah diserang penyakit. Jadi berikan lebih perhatian kepada kelakuan dan abnormal kucing korang ye.

2017-01-25

Trip Phuket Krabi | 4 Island Hopping & Snorkeling


Trip Phuket Krabi | 4 Island Hopping dan Snorkeling | Kejap je dah masuk hari ke 3 untuk Trip Phuket Krabi dari Ayden Averroes Travel yang cik en dan geng cik en join. Yeah! masa yang cik en tunggu tunggu. Snorkeling!!! Sejujurnya cik en tak pernah snorkeling so sangat teruja la bila sampai ke Krabi. Sebabnya di Krabi adalah tempat terbaik untuk snorkeling. Kita tengok, berjaya tak cik en snorkeling untuk pertama kali ini. 

Kami bangun pagi dengan semangat berendam. Cik en ini adalah masalah sikit kalau travel ini. Suka tertinggal barang terutama baju baju yang penting. Lagipun cik en sendiri 1st time nk snorkeling, jadi tak tahu la baju yang sesuai. Seperti biasa cik en buat DIY sendiri menggunakan inner dan baju singlet tanpa lengan. Haha. Asal selesa sudahhhh!


Semangat kan semuanya.. Hahaha. Gila nampak gemuk pulak pakai camni. Sebelum itu cik en nak story dulu program untuk hari ke tiga ini. Pagi ini, kami akan breakfast di Ao Nong, Island Hopping 4 Islands iaitu Poda Island, Tub Island, Chicken Island dan Railey Beach dan ada 2 island yang kami akan buat aktiviti snorkeling. Malam pula kami ke Krabi Night Market.

Sebelum untuk Island Hopping, kami kena isi penuh penuh perut sebabnya kami akan banyak habiskan tenaga untuk aktiviti snorkeling sebelum makan tengah hari diatas bot nanti. Kedai yang dah 2 kali kami breakfast ialah Kedai Bangnara. Mereka boleh berbahasa melayu. Senang sikit nak berkomunikasi kan? Dan menu cik en harini adalah nasi kerabu ayam goreng.



Selesai sarapan kami terus ke Ao Nammao Pier tapi sempat la singgah di satu tempat ini (nama lupa) dan selfie di replika ikan. 




Selesai bergambar, kami terus ka perjalanan ke Ao Nammao Pier. Ao Nammao Pier adalah pintu masuk untuk ke Island sekitar Krabi ini. Disini kami diberi Swimming Goggles with Snorkel. Perlu dijaga, kalau hilang kena bayar. Sebelum masuk kami bergambar dulu. Seperti biasa, blogger memag gila bergambar.












Cantik kan permandangan atas ini. So jom kita naik bot besar dan sempat la selfie dalam bot besar ini. 



Destinasi pertama kami adalah Railey Bay dan Phra Nang Cave. Yang ini, kami perlu berjalan sepanjang Railey Bay untuk ke Phra Nang Cave


Disini cik en nak share live yang cik en buat masa di sana.


So perjalanan tersebut berakhir ke Penis cave atau Phra Nang Cave. PENIS? ahahhaha. Korang tengok la sendiri ye. Jangan ditanya sejarahnya ye, tapi cave ini dipenuhi replika alat sulit lelaki ni.




Sempat juga kami mandi di beach ini. Gambar tak banyak tapi cik en nak kongsi yang mana ada ye.



Selesai bermandi, kami menyusuri pantai untuk menaiki bot kecil untuk ke bot besar sebelum ke destinasi kedua kami yang mana ianya tempat snorkeling kami yang pertama.






















So dah sampai akhirnya, dah petang, kita balik ke hotel. 





Gambar diatas gambar terakhir untuk aktiviti sorkeling dan islands hoping di 4 island. Cik en dah confused nama pulau pulau so cik en just upload gambar mengikut masa sahaja. Haha. Confused dengan nama thailand ni. So, balik rehat dan tak sabar aktiviti malam ini. 

Aktiviti malam ini kami mencari makan makan. Kat mana? Semestinya Krabi Night Market. Syurga makanan bajet di krabi. Sementara menunggu yang lain, kami sempat selfie dulu. Peace!



Cukup je semua ada, kami terus ke Krabi Night Market. Tak banyak gambar cik en ambil. Hahah. Sebab sibuk cari makan makan dan makan. 



Kegemaran cik en sama macam di Malaysia. Pad Thai!!


Bestnya di sini, ditengah tengah pasar malam ini, mereka ada sediakan banyak kerusi dan meja yang menghadap pentas. So kami beli makanan dan makan di meja yang disediakan sampai melayan persembahan dari anak kecil ini.


So settle aktiviti kami untuk hari ketiga di Krabi. Kami akan berehat malam ini dan esok hari terakhir trip ini. Yang itu cik en akan story untuk next entry ye. Sebelum itu, cik en nak bagitau, cik en join trip percutian murah murah tau. Nak tahu detail?

Facebook 

Instagram 

Atau rasa nak lebih pertanyaan korang whatsapp sahaja

WHATSAPP 0149445981 ( EJA ) 
WHATSAPP 0149445981 ( EJA )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Shoplinks.Asia

Ads