www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2017-12-07

Tips Penjagaan Kucing Berbaka Bulu Panjang

Tips Penjagaan Kucing Berbaka Bulu Panjang | Nak menjaga kucing yang mempunyai bulu panjang atau long hair ini bukanlah satu benda yang enteng. Eh, tetiba bebahasa indonesia pula. Hahahha. Bukan benda yang mudah. Penjagaan Kucing Berbaka Bulu Panjang ini memerlukan pengorbanan masa dan wang ringgit. Nampak cantik kan kucing berbulu panjang ini tapi kalau korang yang tak pernah membela, cik en nasihatkan belajar dulu cara Penjagaan Kucing Berbaka Bulu Panjang ini sebelum korang membelinya. Tak mau nanti, beli cantik menawan, tak sampai sebulan korang jaga, bulu dah serabai dan kurus. Satu penganiayaan tau. Kesian kucing itu nanti. Disebabkan itulah cik en keluarkan entri Tips Penjagaan Kucing Berbaka Bulu Panjang ini untuk menjadi sedikit panduan untuk korang. Dan juga ianya menjawab pertanyaan Dayang Nurrul Huda di email. 


Baka berbulu panjang yang ada di Malaysia ini selalunya berbaka Persian (Parsi), Maine Coon dan lain lain lagi. Ada juga mixed breed yang berbulu panjang. Itu bonus la bagi owner kucing jika ada 1 ekor berbulu panjang dari 5 ekor berbulu pendek. Kerap kali cik en dengar owner yang luck sebegini. Selalunya kucing berbulu panjang ini menjadi kesayangan. Kesian kan yang berbulu pendek. Hahaha. Pada pendapat cik en ini, kucing berbulu panjang ini agak tidak sesuai dengan cuaca di Malaysia yang terletak di Garisan Khatulistiwa. Mungkin masa tengkujuh, kucing berbulu panjang ini selesa tapi bila sampai musim kemarau, meleleh air mata dorang. Hahahh. sebab apa? sebab panas. Macam manusia pakai baju sejuk di musim panas. Tak ke dah jadi sauna. Setiap kucing yang Allah ciptakan ini dah sesuai dengan tempat mereka sendiri. Di Mesir, kucing tak berbulu sebabkan panas tapi di di UK, kucing berbulu lebat kerana sejuk. Eh, panjang pula cik en membebel. Back balik pada tajuk asal kita tadi. Cik en nak kongsi sedikit tips Penjagaan Kucing Berbaka Bulu Panjang ini. 

Tips Penjagaan Kucing Berbaka Bulu Panjang


  1. Setiap hari wajib untuk korang sikat bulu dorang. Gunakan peralatan yang betul. Selalunya peralatan sebegini di jual di petshop, kalau nak murah sikit di Daiso pon ada jual. Ini untuk memastikan bulu kucing korang sentiasa kemas dan bersih. 
  2. Potong bulu yang panjang di kawasan montot dan tapak kaki kucing. Ini memastikan najis kucing melekat di bulu sekitar montot dorang. Ada kucing yang rajin menjilat, kalau tak rajin korang la kena rajin mencuci setiap kali dorang poo dan pee. Kalau rasa masa korang terhad, potong sikit bulu area situ. Ha.. satu lagi tapak kaki tu. Yang ini kucing selalu pijak dan mengais pasir untuk menutup najis dorang. Jadi kalau pendek ini, senang sikit penjagaannya
  3. Gunakan sikat bergigi besar. Kalau rapat dah macam sikat kutu pulak. Kalau kucing bukan saja kutu disikit, dengan bulu bulunya tercabut. Hahaha. Kalau rasa tersangkut sangkut cuba taburkan degan tepung jagung atau bedak talcum. Itu untuk senang korang sikat tanpa terhenti di skala 4.. ahahhahahah..
  4. Bila dah berbulu panjang ini, semestinya kes hairball mesti ada. Bila hairball banyak akan jadi sembelit pada kucing. So pilih makanan yang khusus untuk hairball atau dapatkan supplemen seperti hairball-control gel atau treats. Yang ini korang carilah kat petshop. Banyak je. Kalau kucing korang dah mula ada tanda sembelit, korang boleh baca Cara Rawatan Kucing Sembelit di Rumah 
  5. Pilih makanan kucing yang ada Omega 3 dan Omega 6 Fatty Acid untuk kekalkan shinning pada bulu kucing. Kalau tak, korang boleh dapatkan supplemen sebegini di pet shop 
  6. Untuk bekas najis, digalakkan guna jenis kristal atau pallet. Elakkan pasir sebabnya bulu dorang yang panjang itu. Kena belanja lebih sikit la ye. Hahhaa
  7. Selalunya kucing berbulu panjang jenis baka Parsi, mukanya kemek dan selalu berair mata bila ada di Malaysia. Jadi selalulah lap guna air suam atau beli wet tissue khas untuk mata di pet shop. Kucing Parsi ini jenis pemalas sikit, so korang kena jaga kucing berbaka ini macam anak. Sentiasa bersihkan bahagian najis, mata dan bulu dorang. Kalau tak, kucing korang akan nampak comot dan berbau. 
  8. Jangan lupa mandi ok? Hahaha. Kucing camni kena rajin mandi sikit. Nak tau camna nak mandikan kucing dengan betul? Baca entri Cara Memandikan Kucing

Ini antara Tips Penjagaan Kucing Berbaka Bulu Panjang yang boleh cik en kongsikan. Ini dari pengalaman dan nasihat cik en pada owner kucing yang berbulu panjang. Tapi bagi cik en sendiri, cik en tak suka bela kucing sebegini. Cik en suka yang short hair atau berbulu pendek. Senang jaga sebabnya cik en seorang yang sibuk. Sebab cik en mempunyai ramai pesakit berbulu ini di tempat kerja. Hahahahha.. Sebab itu cik en pilih Peah masa dibagi dulu. Sebab dia sejenis pembersih dan berbulu pendek. Ok la, jumpa di next entry.. 

3 comments:

shalimar yusof said... [Reply]

bagus tips nii..Sha suka dua2..dua2 penah rasa jaga..memg bulu pendek senang sikit..mndi pun senang kering

Mizz'strawery Smile said... [Reply]

Thank you for sharing! Hana pun Meow lover jugak! :D

Maria Firdz said... [Reply]

Syoknya kalau dpt bela kucing gini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads