www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2016-06-25

Cara Rawatan Kucing Muntah


Cara Rawatan Kucing Muntah | Sudah seminggu cik en tidak keluarkan entri mengenai rawatan kucing ini. Kebetulan ada yang bertanya, memberikan idea untuk cik en keluarkan entri ini. Cara rawatan kucing yang muntah. Seperti biasa, rawatan ini yang boleh didapati di sekeliling dan sedikit panduan dalam handling kucing yang muntah. 

Sebelum itu, kenali dulu muntah yang biasa dan muntah yang perlu dapatkan rawatan. 

  • Muntah yang biasa
    • Muntah sekali sahaja dan tidak berterusan
    • Kemungkinan untuk keluarkan hairball (gumpulan bulu)
    • Kemungkinan juga sistem pencernaan yang sentitif akibat pemakanan dan tidaklah muntah berterusan.
    • Jadi tidak perlu risau kerana ianya tidak memudaratkan 
  • Muntah yang perlu dapatkan rawatan
    • Muntah tanpa henti
    • Lemah
    • Darah berserta muntah dan cirit
    • Dan tanda yang abnormal

Punca muntah yang biasa berlaku

  1. Strok haba
  2. Masalah hati
  3. Gastroenteritis (gastrik)
  4. Pertukaran makanan (diet)
  5. Salah makan (makan makanan yang bukan untuk kucing)
  6. Makan atau minum gelojoh 
  7. Alahan makanan
  8. Kecacingan
  9. Kegagalan buah pinggang
  10. Jangkitan Virus
  11. Tumor
  12. Dan beberapa kes kritikal (rujuk klinik veterinar)

Cara yang boleh dilakukan di rumah

  1. Selalunya kucing pandai mencari rumput yang berseuaian untuk mengatasi masalah muntah. Dan dalam sehari dua, kucing akan sihat semula. 
  2. Jika masih tidak berkesan boleh cuba cara ini
    • Puasakan kucing dari makan dan minum untuk jangka masa 2 jam.
    • Selepas 2 jam, jika tidak muntah boleh berikan air sedikit-sedikit untuk jangka masa 1 jam
    • Boleh juga berikan air glukose, air kelapa, madu untuk menambah balik air di dalam badan yang terheydrate
    • Jika dalam masa 1 jam berikan air dan tiada muntah boleh berikan makanan yang lembut atau ayam rebus yang dicarik kecil secara perlahan lahan.
    • Jika tiada muntah, kemungkinan besar, kucing korang dah sembuh tapi boleh rujuk ke klinik veterinar untuk pengesahan lebih lanjut.
  3. Jika tidak berjaya, korang perlu dapatkan rawatan secepat mungkin di klinik veterinar berdekatan
Jadi nasihat cik en, jika bawa kucing yang sakit ke klinik veterinar, pastikan ceritakan history kepada vet bagi memudahkan rawatan selanjutnya. Dan janganlah jika ditanya, semuanya tak pasti dan tak tahu kerana kucing tersebut jenis bebas.

2016-06-23

Bergurau Ada Batasnya


Bergurau Ada Batasnya | Dalam sehari dua ini, viral di media sosial mengenai seorang imam muda yang membahaskan isu vaksin, Malaikat Maut, Dosa, Pahala dan sebagainya. Entri ini cik en taip bukanlah untuk menambahkan apa yang tengah panas tapi pendapat dari seorang "bukan ustazah" yang mungkin ilmu agamanya baru 1%. 

Trend rancangan dakwah sememangnya bagus dan sangat digalakkan kerana kekurangan masa untuk ibu bapa, anak anak dan remaja untuk ke Majlis Ilmu. Dan semestinya rancangan dakwah ini akan memilih ustaz atau ustazah yang berlatar belakang agama yang tinggi . Iyelah, nak bagi ilmu pada yang kurang tahu, semestinya ilmu sangat penting. Jika zaman cik en dulu, pembelajaran agak membosankan sebabnya jika di panggil ustaz dan ustazah semestinya garang dan pegang rotan. Tapi, zaman kami tetap pergi ke sekolah agama rakyat sebelah petang dan jarang ponteng kelas. 

Zaman moden ini, pendekatan ilmu sebegitu sememangnya tidak memainkan peranan yang baik untuk menarik minat kanak kanak mahupun orang dewasa. Jadi ramai pendakwah di luar sana menggunakan teknik humor atau lawak serta santai. Alhamdulillah ramai juga yang meminati humor dari Ustaz Azhar Idrus, Ustaz Kazim Elias, Ustaz Bollywood dan ramai lagi dan seterusnya menjadi idola orang ramai. Bagus kan idola kan pendakwah dari retis retis. Satu perkembangan yang sangat positif.

Tapi..... bila humor berlebih lebihan sehingga menyinggung hati dan perasaan orang lain, ianya boleh menjadi kesan yang negatif kepada masyarakat malah agama ISLAM itu sendiri. Selain kes Imam Muda dan Vaksin yang tengah viral, cik en perhatikan seorang lagi Imam Muda yang menjadi pengacara satu rancangan di Astro tidak menjaga adab berkata kata apabila beliau diundang ke satu rancangan hiburan untuk memperkenalkan rancangan beliau. Dengan mudahnya, dia mengeluarkan kata kata yang sentitif terhadap seorang pengacara rancanagn hiburab sehinggakan pengacara tersebut berubah sedikit muka (muka terasa hati). Dan cik en salute juga kepada pengacara hiburan itu, boleh mengawal suasana tanpa disedari oleh orang lain. 

Jadi, teguran dari seorang "bukan ustazah" ini kepada pendakwah di luar sana, bergurau ada batasnya, berkata kata itu, fikir- fikirkanlah sentitiviti orang lain dan sebagai public figure atau berpengaruh, sebelum menaip status atau apa jua kenyataan, fikir kesan dari status itu. Walaupun niat kita betul, tapi penggunaan perkataan yang salah pun boleh menjadi maksud yang berbeza. Cik en pernah terdengar seorang ustaz lama, sebab terlalu banyak humor dalam ceramah menjadikan ceramah tersebut penuh dengan gelak ketawa sehinggakan point yang ingin disampaikan tidak sampai kepada pendengar. Golongan pendakwah adalah golongan yang dilihat banyak membawa identiti Islam itu sendiri. Apa pula pandangan orang bukan islam terhadap agama Islam nanti banyak isu yang tidak baik. 

p/s : maaf kalau entri ini menyinggung perasaan ustaz, ustazah atau pendakwah di luar sana. Bukan semua sebegini cuma ada segelintir sahaja. 

2016-06-20

Pilihan Raya Kecil Kuala Kangsar 2016


Pilihan Raya Kecil Kuala Kangsar 2016 | Selesai sudah menjalankan tanggungjawab dalam mengundi di PRK Kuala Kangsar pada 18 Jun 2016 yang lalu. Segan juga nak mengaku, inilah kali pertama cik en mengundi. Sebenarnya pada pilihanraya yang lepas, cik en bertugas sebagai penunjuk arah di tempat lain dan cik en terlambat untuk mendaftar undi pos, jadi rugilah satu undi dari cik en pada masa itu. Kebetulan memang jauh antara tempat mengundi dan tempat cik en bertugas. Jadi kali ini, cik berpeluang mengundi di kampung sendiri.

Yang best, tempat mengundi adalah di sekolah rendah cik en, jika sebelum ini, tak berpeluang dan sibuk, kali ini, setelah berpuluh tahun tak jejak, cik en masuk juga Sekolah Kebangsaan Menora, Kuala Kangsar Perak. Banyak dah perubahan dan saluran cik en di bilik darjah terakhir cik en belajar. Nerveous juga nak mengundi, sebelum ini hanya menunjuk arah, kali ini memangkah. Cik en pergi bersama mak dan adik cik en. Abah cik en tercampak jauh di Talang Hulu. Cik en dan adik dapat saluran 3 dan mak cik en di saluran 1. 

Memang ramai la sebab saluran 3 adalah saluran belia. Sambil itu sempat juga jumpa tersempat kawan lama dan masing masing dah besar panjang. Tidak lah bertegur sapa sebabnya dah lama tak berjumpa. Sementara beratur, cik en sempatlah selfie dengan adik cik en.


Dalam sejam, selesailah semua. Cik en undi siapa? Undi adalah Rahsia okey!. Dan siapa pun yang kita undi, undilah dengan tepat. Dan seperti yang sedia maklum, semua yang mengundi ada tanda di jari dan sampai lani, dakwat tu masih tak mahu hilang.. Wa! Wa!


Harap bolehlah hilang sebelum raya. Jari telunjuk dah tak gebus gitu, bila buat rawatan anak anak bulus di klinik, memang sentiasa memakai sarung tangan. Hahaha. Diharap, sesiapa yang memenangi akan menjalankan tanggungajwab sebaik yang mungkin dan jangan mungkir janji. 

Ephyra Skin Care Rahsia Kecantikan Wajah

Ephyra skin bar ephyra skin nano serum ephyra skin snow ephyra skin care series

Ephyra Skin Care Rahsia Kecantikan Wajah | Sesiapa yang mengenali cik en, cik en seorang yang sangat ringkas. Tidak kira pergi bekerja, pergi shopping atau majlis rasmi. Cukup dengan berbedak dan secalit lipstick. Penjagaan wajah begitu juga, cukup dengan pencuci muka dan krim muka. Mungkin cik en bertuah kerana kulit cik en kurang bermasalah jadi cik en ambil lewa penjagaan kulit cik en masa muda dulu. "Perlu ke nak apply yang lain, kulit dah cantik". Tapi bila dah berganjak usia 30 series ini, nampaknya wajah cik en mula timbul masalah. Kulit kusam, tona tidak sekata, garis halus dah mula kelihatan eyebag dan menakutkan setiap hari ianya dah mula ketara. Mula la rajin mencari masker timun la, tomato la dan tidak kurang juga mula cari resepi untuk buat masker muka. Huh.. Tapi kesannya tidak banyak mana pun dan perlu ambil masa berbulan bulan untuk nampak sedikit perubahan itu. Mula la menyesal sebab tidak jaga dari awal lagi. Lagi lagi cik en banyak menghabiskan masa bekerja di lapangan yang panas, berhabuk dan berdebu.  Lagilah cepat masalah kulit itu berlaku. Hampir putus asa juga... tapi...

Satu hari cik en diberi info mengenai Kempen Kesedaran Sayangi Kulit Wajah Anda Dengan EPHYRA dan cik en sendiri kongsikan di blog cik en, buat cik en berfikir cik en belum lagi terlambat untuk mengatasi masalah ini. Tapi kena pilih produk yang dipercayai dan diyakini. Dan rahsia cik en adalah Ephyra Skin Care Series yang mempunyai 3 produk utama iaitu Ephyra Skin Bar sebagai pencuci muka dan di gelar killer product sebelum ini, Ephyra Skin Nano Serum sebagai serum terbaik yang pernah ada dan new baby produk mereka iaitu Ephyra Skin Snow yang bertindak sebagai pelembab awesome! Produk ini penyelamat cik en sekarang ni. Nak tahu kesan penggunaan cik en untuk ketiga tiga produk ini? Jom baca selanjutnya.

Kalau sesiapa yang setia dengan blog cik en ini, mesti pernah terbaca review satu serum yang sangat awesome. Dan kalau korang perasaan, serum itu keluaran Ephyra. Ephyra Skin Nano Serum. Masa itu, cik en memang tak pernah sekalipun memakai serum ini walaupun dipasaran banyak dijual. Jadi kira muka cik en ini memang bebas dari sebarang serum yang lain. 2 minggu penggunaan, memang fuh.. terasa kelainan. Dan bekas kulit berparut du leher disebabkan luka memakai keronsang besi (cik en alergik dengan besi) tudung hilang juga. Bertahun dari zaman sekolah lagi, parut kehitaman itu ada. Dan dalam masa yang singkap zapp... hilang dan mulus. Kalau korang nak tahu testimoni serum itu boleh rujuk entri Ephyra Skin Nano Serum Yang Hebat.

Disebabkan kes pakai serum itu, cik en teringin pula pakai pencuci muka produk Ephyra, Skin Bar. Cik en dah bertanya pada kak juju dan set untuk order selepas ini. Dan tup tup terdengar Ephyra ada keluarkan satu baby lagi dan terus buat set? Wow! mesti best ini. Semestinya cik en nak mencuba. Tak boleh nak tunggu tunggu lagi sebabnya nak dekat raya ini. Baju dah tempah cantik, tapi kalau muka nampak kusam je, tak meriah pula raya cik en. Zapps.... sampai dah Ephyra Skin Care Series cik en.. oyehhh!


Akhirnya kau, kau dan kau menjadi milikku. Hahaha.. Apa lagi malam itu juga cik en cuba semuanya. Rajin pula petang itu mandi awal sebab nak mula pakai skin bar ini. Kalau tak, dekat dekat nak Maghrib baru capai tuala.


Ok, ini step pertama. Gunakan Ephyra Skin Bar sebagai pencuci muka yang diformulasidengan 100% bahan semulajadi dan tanpa bahan bahan kimia. Dalam skin bar ini ada Glutathione, Alpha Arbutin dan Kolegen yang mana ianya juga asas untuk produk Ephyra ini. Bau dia cik en suka sangat. Buih dia tu halus dan bila apply di muka rasa nyaman dan terasa ringan muka ini dari minyak dan habuk habuk. Kelebihan- kelebihan Skin Bar ini adalah

  1. Menghilangkan kulit berjerawat
  2. Hilangkan parut jerawat dan jeragat
  3. Menanggalkan kotoran, minyak dan sel kulit mati
  4. Mencerahkan wajah secara semula jadi
  5. Menghilangkan bintik bintik hitam



Next, gunakan Ephyra Skin Nano Advanced Repair Serum pula. Yang ini oh my god, cik en suka sangat, bau dia best sangat dan bila apply di muka serum ini cepat meresap sebabnya menggunakan nano technology. Udah, pe tu nano technology ini cik en? Ok, ini cik en ceritakan sikit ye yang mana cik en faham, nano teknologi ini menghasilkan serum ini mudah diserapkan kedalam kulit dengan mnejadikannya berpartikel yang bersaiz kecil (nano). Thats why ianya tidak melekit dan mudah dipakai. Manfaatnya adalah 

  1. Memulihkan : Mengembalikan dan memulihkan keanjalan kulit secara luaran dan dalaman untuk jadikan kulit wajah lembut, cerah dah dihat berkilau (glow glow gitu)
  2. Memperbaharui : Bila dan memulih, kenalah memperbaharui sel sel baru, dan serum ini akan memperbaharui sel kepada tahap maksima agar kulit nampak bermaya, cantik dan sempurna
  3. Melindungi : Kalau tak dilindungi, tidak guna la kan memulihkan dna memperbaharui? Jadi manfaat terakhir adalah melindungi kulit wajah dari kerosakan akibat faktor cuaca dan persekitaran. Dan juga turut mengurangkan radikal bebas dan melawan tanda penuaan dengan menjadi agen anti-oksida yang sangat berkesan. Dan dalam masa yang sama mengembalikan Vitamin E kepada kulit



Ini part last dan paling cik en suka guna. Kadang kadang itu, saja calit lebih sikit kat muka. Gunakan Ephyra Skin Snow iaitu krim pelembab. Produk ini masih baru dan cik en bertuah sangat sebab cik en antara orang terawal menggunakannya. Bukan senang nak dapatkan produk yang orang lain tak guna lagi. Seperti Skin bar dan Skin Nano, Skin Snow ini pun cik en suka bau dan struktur krimnya. Sejuk dan ringan. Ephyra Snow ini pula menggunakan teknologi Geno-white. Apa pulak Geno-White ini cik en? Tadi Nano, ini Geno. hahaha. Okey meh cik en terangkan dengan ringkas

  • Teknologi SMART PEPTIDE yang mengawal pengeluaran melanin dalam kulit
  • Melanin ini semua orang ada cuma ada aktif dan terlebih aktik
  • Terlebih aktif akan menyebabkan jeragat, bintik hitam dan banyak lagi dan yang paling teruk adalak kanser
  • Faktor melanin yang terlalu aktif ini adalah umur, sinaran YV, Hormon tidak stabil dan ubat ubatan

Yang penting dalam Skin Snow ini :
  • TIADA paraben, 
  • TIADA hydroguinone 
  • TIADA merkuri.

Sangat cepat menyerap, tidak melekit dan tidak berminyak. Bahan bahannya daripada
  • Natural Arbutin dari berry
  • Vitamin C (buah buahan) - Melindungi kulit dari UV dan memperbaiki struktur kulit yang rosak
  • Vitamin E (buah buahan) - Melembabkan kulit, melambatkan penuaan dan memulihkan kulit dari sebarang parut
Kelebihannya pelembab ini adalah
  1. Melembab dan mengekalkan kelembapan
  2. Mencerahkan kulit seawal 9 - 14 hari
  3. Menggunakan teknologi Geno - White
  4. Menambah agen perlindungan matahari
  5. Mengawal minyak yang berlebihan
  6. Mengurangkan kesan penuaan (garis halus dan jeragat)
  7. Menambah keserian wajah (Glowing) untuk kekal muda dan remaja
Kalau dipakai satu set ini, cik en yakin sangat la, muka itu dari kusan tak bermaya jadi berseri seri di hari raya tahun ini. Macam cik en ini


Ha, tengok tengok. Nampak tak muka cik en dah berseri seri macam seri pengantin? Hahaha.. Penggunaan seminggu pun, cik en dah mula rasa muka cik en rasa segar dan cantik. Barulah confident nak berdepan dengan pelanggan dan anak anak bulus di klinik itu. Kucing pun suka pandang cik en (selalunya akan sorokkan muka sebab tau kena injection). Ada juga pelanggan yang tegur. Alhamdulillah, memang produk ini sangat berkesan pada cik en. 

Tapi.. jangan tertipu tau! Banyak sangat dah produk jadi fake product. Dan semestinya Ephyra ini pun ada juga yang cuba nak buat sebegitu, Tapi jangan risau, pihak Ephyra dah sediakan logo yang boleh disemak melalui aplikasi telefon untuk memastikan produk tersebut original atau tidak. 


Settle semuanya, mesti korang tertanya berapa la harga produk ini. Mesti mahal kan cik en? Semestinya produk cik en buat testimoni ini tidak semahal mana, cik en sendiri faham, semua wanita nak jadi cantik tapi jika perlu melabur mahal sedangkan belum tentu berkesan, rasa membazirkan kan? Produk dari Ephyra ini murah tau!. Memang jenis mampu milik. Nak buat ala ala trivago, kenapa perlu berbelanja lebih untuk dapatkan kesan yang sama. 

Harga Set Ephyra Skin Care Series
RM 140 (SM) dan RM150 (SS)
(Ephyra Skin Bar + Ephyra Skin Nano Serum + Ephyra Skin Snow)

Jika di beli berasingan 
Ephyra Skin Bar : RM 39 (SM) RM45 (SS)
Ephyra Skin Nano Serum : RM 68 (SM) RM72 (SS)
Ephyra Skin Snow : RM 48 (SM) RM52 (SS)

Disarankan ambil set, sebab lebih jimat. Dan produk ini boleh bertahan sehingga 1 hingga 2 bulan jika pandai berjimat. Maklumat lanjut, boleh hubungi 

Facebook : Oceanlife2u
Instagram : Ephyra Official HQ
Website : Sedang dikemaskini (nanti cik en akan update)

p/s : Sayang Ephyra sebab jadikan kulit wajah cik en cantik berseri di Hari Raya tahun ini. 

2016-06-18

Boleh Ke Vaksin Kucing Semasa Musim Hawar Kucing?


Boleh Ke Vaksin Kucing Semasa Musim Hawar Kucing? | Seperti entri sebelum ini, musim sakit kucing atau dipanggil hawar kucing di kalangan pemilik kucing melanda dan cik en rasa bukan sahaja di tempat cik en sahaja, tapi kebanyakkan tempat. Sebelum ini cik en ada keluarkan entri Cara Merawat Hawar Kucing (Parvo Virus) dan ramai juga yang bertanya dan ada pelanggan cik en sendiri nak vaksinkan kucing mereka. Sebab kucing lain dah banyak yang mati mengejut. Jika ada yang mengikuti setiap entri yang dikeluarkan oleh cik en, cik en dah membincangkan mengenai vaksin ini. Boleh rujuk entri entri dibawah ini

  1. Kenapa vaksin perlu diberi 3 kali pertama untuk anak kucing
  2. Jenis jenis vaksin untuk kucing
  3. Betul ke vaksin menyebabkan kucing mati?
Jadi apa yang cik en boleh kongsikan, jika dalam satu kelompok kucing ada yang kes kes kematian mengejut (selain racun dan langgar) kerana wabak atau virus, cik en nasihatkan unuk menjalankan ujian darah (blood test) . Mungkin luaran nampak sihat dan cergas, tapi kemungkinan kucing dalam kelompok ini sedikit sebanyak ada yang dijangkitan. Sedangkan syarat untuk vaksin adalah sihat sepenuh. Tapi, jika yakin, kucing korang tak dijangkiti iaitu diasingkan di kawasan lain, tiada masalah untuk vaksin. Cuma monitoring kucing tersebut sekurang kurangnya 3 hari selepas pemberian vaksin. Tak mahu nanti, akan timbul cerita " bagi vaksin kat kucing aku, kucing aku mati, vaksin itu tak perlu " atau " vet tu buat kucing saya mati lepas vaksin". Jika ada pertanyaan lanjut, boleh rujuk vet berdekatan. 

p/s : Jika kelompok kucing tiada yang mati atau yakin tidak dijangkiti, digalakkan vaksin untuk beri imunisasi pada kucing

Bila Hari Mengundi Ramai Yang Add Whatsup Group


Bila Hari Mengundi Ramai Yang Add Whatsup Group | Sepanjang hari berkempen ini, cik en kerap kali di masukkan ke dalam Group Whatssap dan Telegram dan motif utama mereka adalah untuk berkempen secara alam maya. Mungkin untuk penduduk penduduk yang berada di luar kawasan mengundi mungkin kerana bekerja dan berkahwin. Jika sebelum ini, kempem mereka melalui Short Message Service (SMS), sekarang dah mula terarah ke media sosial. Cik en sebenarnya tidaklah kisah kalau nak berkempen, tapi kalau tengah malam rembang memang mengganggu sedikit. Dan juga mana mereka dapat nombor nombor ini? Adakah sindiket yang menjual nombor nombor ini. Pernah terjadi kat korang tak?

p/s : Cik en beraya awal tahun ini. Selamat Hari Raya  Pilihanraya. PRK Kuala Kangsar 2016

2016-06-17

Berat Betul Bungkusan Abang Pos Ini Bagi

Berat Betul Bungkusan Abang Pos Ini Bagi | Seperti biasa, segala urusan penghantaran barangan surat atau kad raya, cik en lebih sukakan pos ke pejabat terus. Sebabnya cik en akan sentiasa ada di pejabat sentiasa. Jadi dari banyak banyak bungkusan cik en pernah dapat, bungkusan ini paling berat. Bila diberitahu ada bungkusan, cik en sudah agak barangan yang dihantar oleh kak Ana dan sampai. Masa diberitahu, kak ana memang kata barang ini tebal tau! dan bila dah depan mata, semamangnya tebal dan berat. Nak tahu apa? Inilah dia


Selamat sampai novel Siti Rosmizah ini. So, kena cari masa sesuai untuk habiskan ini. Fuh, pertama kali baca buku setebal ini kecuali kamus masa sekolah dulu. 

Wujud Ke Lelaki Yang Memilih Hati Dari Rupa?


Wujud Ke Lelaki Yang Memilih Hati Dari Rupa? | Wujud ke lelaki yang memilih hati, sopan santun dan memiliki ciri ciri wanita ala ala melayu terakhir? Sebagai pengalaman cik en sendiri, tidak kisah lelaki atau wanita, gambaran pertama yang menjadi keutamaan pada mula perkenalan adalah fizikal dan raut wajah. Jika tidak menarik langsung, semestinya tak akan ada langkah seterusnya untuk berkenalan. Kalau ada pun mungkin kerana urusan atau alasan yang tidak dapat dielakkan. Terpaksa berurusan dan berkenalan.

Selepas itu, barulah kita boleh menilai hati dan perwatakan baik atau tidak. Cik en dikalangan ladies yang tidak mempunyai rupa ala ala model dan menarik, agak brutal dan jenis serba ringkas, tidak pandai mengikuti fesyen fesyen terkini, tudung pun jenis pakai sarung saja. Sesekali la memakai shawl atau selendang. Baju yang ada pun kebanyakan T-shirt, kemaja boleh la dibilang. Dan seluar lebih kepada jeans dan slack sebab pakai bekerja. Dan sepanjang cik en keluar hangout dengan rakan rakan yang lebih berstyle dan pandai berhias, cik en bukanlah jadi pilihan mereka mengorat. Haha, jadi penampilan sangat penting dalam menarik minat orang tertarik dengan kita. 

Tapi atas apa yang berlaku sebelum ini, cik en rasa bersyukur juga, sebabnya cik en bukan dalam golongan yang dapat menarik perhatian lelaki. Dan buat cik en rasa dilindungi dari sebarang anasir anasir yang tidak baik. Jadi, jika korang seorang yang gemuk, tidak cantik, gelap dan tidak mempunyai raut ala ala model, jangan merendah diri. Isikan dengan spirit, confident dan percaya diri kita ini permata di antara pasir laut yang ada. Tengok Sherry Al Hadad, walaupun badan berisi, tapi kita suka tengok dia, sebab kadar keyakinan dia yang tinggi 

2016-06-16

Cara Menangani Stres Dengan Bijak


Cara Menangani Stres Dengan Bijak. Stres adalah tindak balas fizikal emosi dan mental kepada sebarang perubahan. Setiap orang tidak akan lari dari mengalami stress lebih lebih lagi alam pekerjaan. Ditambah dengan dunia yang penuh mencabar dan perlu survive lebih untuk bersaing. Jika stress tidak dikawal dengan baik akan menyebabkan banyak implikasi buruk dan paling teruk tekanan mental. . Dan pesanan diatas adalah pesanan ikhlas dari Kementerian Kesihatan Malaysia. 

Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016

Hye hye salam perkenalan . 
Kami adik beradik Ema & Lisa ingin mengucapkan SALAM SAYANG salam Ramadhan . Blog VetoVirago sudah pun 1 tahun 4 bulan & ini merupakan first giveaway kami , dengan harapan agar semua bloggerian senyum selalu dan happy-happy ajerrr ...
KLIK GAMBAR UNTUK JOIN GIVEAWAY
Hadiah yang ditawarkan untuk
Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016
ini adalah :- jengg , jengg , jenggg !!!
untuk SEORANG yg bertuah sahaja (pemenang dipilih oleh adik kembar kami berusia 9 tahun) :
  • 1 x T-shirt Exclusive Sabun Sejuk Sedap berharga RM 58
dan +10 hadiah menarik yg lain , iaitu :
  • 2 x Sabun Sejuk Sedap berharga RM 35 
  • 2 x Sampul Duit Raya Sabun Sejuk Sedap
  • 2 x Tapak iklan di Top Sponsor Blog selama sebulan
  • 2 x Duit Raya RM 5 / boleh tukar ke topup
  • 2 x Beg Tote Bercorak - tinggi 44cm x lebar 37cm
(boleh pilih design kegemaran)
Tarikh Mula :15.06.16 *Rabu
Tamat : 30.06.16 11.59 mlm *Khamis
Tarikh keputusan diumumkan pada :
02.07.16 *Sabtu
***************** Terima kasih kerana sudi menyertai 
Giveaway Sejuk Sedap Ramadhan 2016 . 
Semoga anda bertuah dan berjaya   *****************
Senarai peserta di SINI [tekan sini]

Cara Rawatan Hawar Kucing (Parvo Virus)


Cara Rawatan Hawar Kucing (Parvo Virus) | Cik en ditugaskan di klinik veterinar lebih kurang 3 atau 4 tahun. Dan sepanjang itu, satu keadaan atau musim yang cik en panggil musim hawar kucing. Ingat lagi tahun pertama cik en kendalikan musim hawar ini bermula bulan 8 sehingga 12 tahun tersebut. Tahun selepas itu musim hawar bermula awal bulan 7 hingga 11 dan tahun ini, musim ini bermula dari bulan 6 lagi. Ini dari pengalaman cik en tau. Tak ada tertulis di mana mana buku atau blog. Sesiapa yang pernah mengalami situasi kucing mati dalam kuantiti yang banyak dalam masa satu hingga tiga hari, itu tandanya kawasan korang memang dalam kawasan wabak tersebut. Dan ianya merebak dalam masa yang cepat. Sampaikan korang sendiri tak sempat nak bawa ke klinik veterinar. 

Tapi cik en nak kongsi serba sedikit daripada pengalaman dan pengetahuan mengenai virus ini. Diharap sedikit sebanyak dapat membantu pemilik kucing berhadapan dengan masalah ini.

Tanda Tanda Kucing Yang Berkemungkinan Terkena Hawar Kucing
  1. Muntah kekuningan atau putih (berbiuh)
  2. Cirit birit
  3. Mulut berbau busuk (selalunya sebab tak makan)
  4. Demam (Boleh pegang kulit dibahagian dalam telinga yang tidak berbulu. Jika panas kemungkinan demam, atau boleh gunakan termometer di letakkan di dalam rektum (dinding dalam punggung kucing) dan semak suhu normal di SINI
  5. Dehydarate (kekurangan air dalam badan) . Boleh cuba cubit atau pulas kulit di bahagian tengkuk atau badan. Kalau kulit tidak kembali ke keadaan asal selepas dilepaskan atau lambat kembali ke keadaan asal itu tanda kekurangan air)
  6. Lemah, murung, tidak aktif dan kurang selera makan
  7. Mati tiba tiba ( jika satu kandang, selalunya satu kandang akan mati)
Punca- Punca 
  1. Kucing yang bercampur dengan stray cat
  2. Manusia sebagai pembawa ( kasut, pakaian, sentuhan dll)
  3. Melalui parasite (kutu)
Rawatan awal yang boleh dibuat
  1. Apabila nampak tanda tanda di atas, perkara pertama adalah ASING kan. Kuarantinkan yang sakit. Jangan pula yang sakit dilepaskan dan yang sihat di kurung. Sebab ada kes camtu tau.
  2. Boleh dapatkan sebarang supplemen seperti multivitamin, "immume booster", pemberian glukose, pemberian air kelapa, madu, garam bukit, transfer factor (TF), telur mentah, susu kambing dan apa apa yang berkaitan dengan tenaga.
  3. Cuba beri makanan basah (wet food). Kalau boleh beli kitten wet food.
  4. Cuba dapatkan akar catnip atau akar pokok galak kucing. Basuh dan beri pada kucing.
  5. Rujuk entri ini Perkara LARANGAN Jika Kucing Anda Sakit
  6. Segala carrier, sangkar yang terkena muntah, najis dan air kencing kucing yang sakit, dicuci dengan bersih menggunakan dettol atau clorox (pastikan kering baru dimasukkan kucing)
  7. Sila bawa ke klinik veterinar dengan kadar segera
Rawatan selanjutnya
  1. Pemberian antibiotik
  2. Drip air
Dan perlu diingatkan TIADA UBAT sebenarnya untuk haiwan yang terkena virus. Rawatan yang diterangkan diatas adalah antara ikhtiar yang terbaik untuk mengelakkan ianya lebih serius dan merebak. Jadi dinasihatkan untuk memberi vaksin mengikut nasihat yang disarankn oleh vet. 

Boleh ke beri kucing kita vaksin sedangkan ada dalam gerompok yang sama disahkan terkena virus ini.?
Disarankan untuk menjalani ujian darah. Selalunya seekor kucing sakit, yang lain lain berpontensi untuk dijangkiti. Jika vaksin diberi, kemungkinan kucing korang boleh mati. Boleh rujuk entri Betul Ke Vaksin Boleh Menyebabkan Kucing Mati

Jadi satu benda yang wajib ada di rumah bagi pemilik kucing adalah First Kit Untuk Kucing. Dan sentiasa update ubatan dan supplemen. Diharap entri ini dapat membantu korang semua. 

2016-06-15

Segmen 12 Jam Bloglist #21 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Julai dan Ogos 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 15 Jun 2016, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #21 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Tercabar dengan Cabaran Bulan Puasa


Tercabar dengan Cabaran Bulan Puasa | Cabaran apa yang cik en mengomel ini. Nampak gambar tu.. Inilah cabaran untuk cik en dan kawan kawan pejabat dalam bulan puasa ini. Nombor apa itu cik en? Itulah nombor berat kami semua. Ada 4 orang yang sahut cabaran ini. Memang sengaja kami tidak tuliskan nama untuk menjaga hati masing masing. ewah.. hahaha.. Jadi setiap hari, kami akan menimbang berat di penimbang yang sama dan kami akan mencatat berat yang paling rendah setiap seorang. Ini sebagai cabaran kami untuk mengurangkan berat badan. Jadi korang boleh agak tak, berat cik en yang mana? Masih tidak mencapai tahap ideal. Dan clue cik en lain, tinggi cik en 164cm. Dan cik en perlu turun lebih kurang 10 kg untuk dapatkan berat ideal. 

2016-06-14

Pemenang Giveaway Nurfuzie & THE BABY STORE - Malaysia Baby Online Shop


Pemenang Giveaway Nurfuzie & THE BABY STORE - Malaysia Baby Online Shop | Entri yang ditunggu tunggu oleh semua peserta peserta Giveaway Nurfuzie & THE BABY STORE - Malaysia Baby Online Shop. Maaf sebab ambil masa yang lama sebabnya sepanjang bulan puasa ini, masa sangat terhad. Tanpa melengahkan masa korang membaca entri ini, cik en nak umumkan pemenang giveaway ini. Pemilihan ini cik en semak satu persatu entri dan memilih entri yang kreatif dan ada membuat sebarang penambahan ayat selain ayat copy paste serta menggunakan random.org. Jom kita tengok siapa yang kena....

Wang tunai Rm100 x Tempat Pertama

Wang tunai Rm50 x Tempat Kedua

Wang tunai Rm30 x Tempat Ketiga

Head Rest Massage x 10 Unit (Tempat Pertama hingga Kesepuluh)

Diminta kesemua pemenang diatas menghantar details seperti dibawah ke facebook peribadi cik en di SINI sebelum 30 Jun 2016

  1. Url entri penyertaan :
  2. Tempat keberapa : Pertama/Kedua/Ketiga/Saguhati
  3. Nama :
  4. Alamat
  5. No akaun :
  6. Jenis bank : 
Tahniah buat semua. Dan yang tidak berjaya, jangan risau selepas ini akan ada giveaway lain dari cik en ye..

2016-06-13

Maine Coon Baka Kucing Paling Terbesar Di Dunia


Maine Coon Adalah Baka Kucing Paling Terbesar Di Dunia | Maine Coon merupakan kucing yang paling terbesar yang pernah di catatkan. Sedikit fakta menarik mengenai baka ini ialah baka jantan boleh mencapai berat 6-9 kg dan betina 4-6kg. Ketinggiannya boleh mencapai 1 meter atau 100cm. Memiliki bulu yang lebat dan bulunya boleh memanjang sehingga 7cm. Bulu di bahagian leher dan ekor selalunya lebih panjang dan bahagian lain lebih pendek. Sekali pandang, muka baka ini macam singa tau. Dan satu fakta menarik lagi, muka kucing baka ini besar dan kalau disukat hampir satu tapak tangan cik en. Mengikut sejarah, Maine Coon ini adalah kacukan daripada kucing Anggora (Turki) dan Norweign Forest (Norway) yang dibawa oleh pendagang pendagang dahulu. Tapi mengikut mitos, ada yang menyatakan kacukan dari kucing liar dan Rakun (Racoon) dan disebab itu namanya dipanggil Maine "coon" yang diambil dari nama hujung Racoon

Berkas:NorwegianForest.jpg
Norweign Forest
Berkas:AnggoraTurki.jpg
Anggora

Di Malaysia, ramai juga yang membela kucing berbaka ini. Kerana sifatnya yang serasi dengan kehidupan manusia. Dan harganya dalam lingkungan RM4,000 sehingga RM10,000 bergantung pada umur, jantina dan sebagainya. Selalunya kucing berbaka ini banyak di pekan pekan besar dan tidak banyak ada di daerah daerah kecil jadi kedatangan kucing berbaka original di klinik cik en boleh dikira dengan jari. Yang cik en tahu, untuk baka Pure Persian ada di kawasan cik en siap dengan certification. Untuk Maine Coon, hanya seorang pelanggan cik en ini. 



Cik en ada keluarkan gambar diatas di dalam facebook peribadi cik en dan cik en bagi semua tertanya tanya nama kucing ini yang didaftarkan. Memang panjang. 4 patah perkataan tau dan namanya memang sweet sangat. Nak tahu? Kena tarik nafas panjang sikit ye..

IMAKATZ BULGARI DREAM FOREVER

Dan nama ibu bapa Imakatz Bulgari Dream Forever atau dipanggil Grey ini adalah IMAKATZ KENJI KITARO dan IMAKATZ DEABBY ICE CAREMAL. Panjang kan? Dan inilah nama yang tertulis di sijil Grey


Dan sudah jadi kebiasaannya, kalau kita nak snap gambar haiwan ini, memang susah sebabnya asyik nak bergerak kiri kanan Ditambah berat dan dalam 10 kali snap hanya 2 sahaja gambar yang tidak bergerak dan tidak banyak gambar yang cik en boleh kongsi disini. Apa apa pun, pesanan cik en, jika kita nak membela kucing yang pure breed tidak kisahlah Maine Coon atau Persian, pastikan kita tahu habitat dan sifat semulajadi kucing tersebut. Itu bagi memudahkan kita jaga jenis kucing berbaka ini. Sebabnya kadang kadang kucing yang dibawa masuk dari luar negara yang mempunyai musim tertentu tidak sesuai dengan cuaca kita di Malaysia. Jadi penuhi dengan ilmu dan maklumat sebelum membela ye.. 
Sumber : Wikipedia

2016-06-12

Pinggiran Syurga Nyanyian Wan Imir Buat Arwah Dato Wan Mohammad Khair-il Anuar


Lagu dan Lirik Pinggiran Syurga Nyanyian Wan Imir Buat Arwah Dato Wan Mohammad Khair-il Anuar | Masih terasa kehilangan arwah Dato Wan. Masih ramai yang terasa kehilangannya. Jika sebelum ini cik en pernah kongsi entri mengenai Kisah Dato Wan Mohammad Khair-il Anuar Diabadikan, kali ini cik en kongsikan lagu yang dinyanyikan oleh Wan Imir iaitu anak kedua arwah Dato Wan khas dibuat oleh Edry KRU untuk meluahkan perasaan keluarga arwah atas kehilangan arwah. Cik en yang memang dekat dengan arwah dan keluarganya terasa sebak dan dapat merasakan kesedihan keluarga Dato Wan. Lagu yang diberi tajuk Pinggiran Syurga ini adalah single pertama Wan Imir dan dibuat bersempena Hari Bapa. Jom kita dengar lagu ini


Ooo. Tuhan 
Berikan aku kekuatan
Mendengar rintihan ibuku berdoa
Sejahtera memanggil ayahku tuk pulang kembali
Berkecai hati ku menerima takdir

Aku rindu kan 
Setiap sentuhan
Setiap saat belaian kasihnya 
Tuhan janjikan kami ditemukan  
Paling tidaknya jumpa di pinggiran syurga

Setiap tidur malamku takkan lena
Terkenang detik indah manja bersama
Namun aku redha 
Malah diapernah berkata
Sudah tertulis pasti ada hikmahnya

Aku rindu kan 
Setiap sentuhan
Setiap saat belaian kasihnya 
Tuhan janjikan kami ditemukan  
Paling tidaknya jumpa di pinggiran syurga
Sudah tertulis pasti ada hikmah 

Aku rindu kan 
Setiap sentuhan
Setiap saat belaian kasihnya 
Tuhan janjikan kami ditemukan  
Paling tidaknya jumpa di pinggiran syurga
Jumpa di pinggiran syurga
Jumpa di pinggiran syurga

Dan menurut Wan Imir, 2 bulan sebelum kejadian yang meragut nyawa arwah, arwah ada menelefon pihak KRU dan selepas kejadian tersebut, pihak KRU telah menghubungi Wan Imir dan mencipta lagu tersebut khas untuk arwah Dato Wan. Disini cik en kongsi juga disebalik tabir rakaman vokal lagu ini


Apa apa pun, cik en berharap keluarga arwah Dato Wan meredhai pemergian arwah. Apa yang terjadi sudah tertulis sebelum lahir lagi. Diharap keluarga arwah tabah dan sekali lagi cik en beritahui, kami sayang arwah bukan kerana politik dan pangkat tapi kerana sifat peribadi arwah. Al-Fatihah...

2016-06-10

DIY Sangkar Kucing Ke Klinik


DIY Sangkar Kucing Ke Klinik | Sudah lama cik en tak kongsikan mengenai anak anak bulus dan veterinar. Iyalah, nak menaip mengenai penyakit, rawatan dan tips perlukan masa yang banyak. Kali ini entri ringkas mengenai sangkar kucing. Jika di lihat harga sangkar kucing atau cat carrier atau cage dalam lingkungan RM50 keatas. Tidak kira ianya jenis plastik atau sangkar. Sebenarnya kalau kita bijak menggunakan apa yang ada disekeliling kita, kita boleh hasilkan sangkar kucing ini tanpa mengeluarkan modal yang tinggi. Carrier ini cik en ambil dengan izin oleh pelanggan klinik cik en. Suami akak ini yang buat dan ianya boleh menjadi contoh kepada pemilik pemilik haiwan di luar sana. Hanya gunakan bekas plastik yang boleh dibeli di kedai RM2.00 , besi dan skru serta idea kreatif





Kucing ini pemalu bila disuruh jadi model. Cik en beberapa kali ambil gambar dia tapi sememangnya dia sangat jual mahal dalam merakam gambar dia.


2016-06-09

Sepotong Ayat Al Quran 2 : Surat Al-Kahf Ayat 2


قَيِّمًا لِيُنْذِرَ بَأْسًا شَدِيدًا مِنْ لَدُنْهُ وَيُبَشِّرَ الْمُؤْمِنِينَ الَّذِينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْرًا حَسَنًا
sebagai bimbingan yang lurus, untuk memperingatkan siksaan yang sangat pedih dari sisi Allah dan memberi berita gembira kepada orang-orang yang beriman, yang mengerjakan amal saleh, bahwa mereka akan mendapat pembalasan yang baik,

Senarai Peserta Giveaway Nurfuzie & THE BABY STORE - Malaysia Baby Online Shop


Senarai Peserta Giveaway Nurfuzie & THE BABY STORE - Malaysia Baby Online Shop | Ahamdullulah, Giveaway Nurfuzie & THE BABY STORE - Malaysia Baby Online Shop telah tamat pada 5 Jun 2016 yang lalu dan hari ini baru cik en kesempatan untuk membuat senarai peserta. Diharap kesemua peserta menyemak dan jika ada yang tidak ada, bolehlah komen di bawah ye.


  1. http://akhalilah.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html
  2. http:www.mariafirdz.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  3. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  4. http://mimirheem.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  5. http://blogashalya.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  6. http://ceritasiennor.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  7. http://lokmanamirul.blogspot.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  8. http://kanvasdakwat.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  9. http://www.cekgunorazimah.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  10. http://penselduabee.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  11. http://adna2029.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  12. http://maffashionhouse.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  13. http://bilahatiadacinta.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  14. http://azlanbahar.com/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia-baby-online-shop/ 
  15. http://yangbaik.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  16. http://littlesnorlax.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  17. http://www.myideakini.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  18. http://www.bajuwarnacoklat.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  19. http://www.mommyfiqa.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  20. http://hanyadihatiku.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  21. http://www.kasihjuju.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  22. http://www.kakgojes.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia-baby-online-shop.html 
  23. http://theathra.blogspot.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  24. http://vitaminwawa.blogspot.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  25. http://huhahuhajerr.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  26. http://yamanaimy.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  27. http://www.fiezasani.xyz/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  28. http://tujuhpetak.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store.html 
  29. http://anagurlz87.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  30. http://www.papaglamz.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  31. http://www.dianarashid.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  32. http://www.kisahsidairy.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  33. http://izyanyancinnamon.blogspot.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  34. http://www.azirahman.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-the-baby-store-malaysia-baby-online-shop.html 
  35. http://www.budakgemuk.net/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  36. http://mykawaaiiionlinediary.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  37. http://ohmysecondblog.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  38. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  39. http://cintahawaa.blogspot.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  40. http://www.mamadarwiish.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  41. http://strawberry-lynn.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  42. http://bluechoralpearl.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  43. http://www.tengkubutang.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  44. http://honeyoyeke.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  45. http://www.adianiez.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  46. http://www.kelakar.my/giveaway-nurfuzie-the-baby-store-malaysia-baby-online-shop
  47. http://mineko-ira.blogspot.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  48. http://cikpinky2704.blogspot.my/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  49. http://izzastorie.blogspot.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  50. http://umikasum.blogspot.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  51. http://rosharamani.blogspot.com/2016/05/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia31.html 
  52. http://www.syahidahfadilah.com/2016/06/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  53. http://akusukaketawa.blogspot.my/2016/06/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html 
  54. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.my/2016/06/giveaway-nurfuzie-baby-store-malaysia.html
Terima kasih yang support giveaway ini dan nantikan keputusan pemenang tidak lama lagi. Good luck pada semua!

Ramadan Itu Mengubah Aku


Ramadan Itu Mengubah Aku | Jarang cik en menceritakan kisah sedih di dalam blog ini. Sebabnya cik en sendiri sudah lebih matang dalam menulis. Kisah yang sentiasa sedih pun akan buat pembaca bosan kan? Tapi sempena Ramadan 2016 ini, cik en berkongsi kepada semua kisah cik en Ramadan beberapa tahun yang lepas. Mungkin ada yang sudah tahu kerana masih ada pembaca cik en menjadi follower cik en sudah lama. 

Masih ingat di ingatan cik en, 3 Ramadan 1433, masa itu 21 Julai 2012 mengikut kalander Barat, kesedihan dan dugaan yang paling memberi kesan mendalam dan punca perubahan bagi cik en sekarang ini. Seperti yang cik en kongsi dalam facebook, cermin abang barney pecah dan berlaku pada 3 Ramadan tersebut. Kenapa? Mungkin boleh rujuk entri daif cik en di Sudah Jatuh Ditimpa Tangga. Masa ini, banyak kekurangan dalam penulisan cik en. Jadi maafkan segala typo dan kesalahan tatabahasa. Dan gambar tersebut tidak pernah sekali cik en keluarkan di media sosial. Tersimpan kemas dalam memori hard disc cik en. 

Disitulah titik bermulanya penghijrahan cik en, dan masih ingat, cik en memang tiada koleksi tudung dan meminjam tudung mak cik en yang labuh. 2 minggu cik en memakai tudung yang sama. Nasiblah berwarna hitam jadi tidak la nampak tudung yang sama. Masa itu, susah sangat sampaikan tidak mampu untuk membeli tudung. Sebenarnya sebelum kejadian itu berlaku, cik en seorang yang free hair, seorang yang degil dan keras kepala. Biasalah darah muda kan. Allah beri dugaan ini untuk menyedarkan cik en. Dan cik en bersyukur dalam ramai ramai, Allah menduga cik en. Bak kata orang berilmu " Allah beri dugaan sebab sayangkan kita dan nak lihat kita berubah dari terus hanyut dengan kehidupan di dunia"

Sepatutnya entri ini dikeluarkan semalam (3 Ramadan), tapi cik en rasa biarlah ianya dikeluarkan sehari lewat. Genap 4 tahun kisah ini. 3 Ramadan 1433 - 3 Ramadan 1437. Apabila kita nak berubah jadi baik, Allah hadirkan kita dengan orang orang baik. Yang mana boleh membantu kita menjadi lebih baik. Tapi dalam proses penghijrahan ini, kadang kadang Allah uji dengan ujian ujian lain tapi kerana ada orang orang yang baik tadi, mereka sentiasa menasihati kita tanpa jemu. Terima Kasih Ya Allah, sebabnya Kau menyedarkan aku lebih awal untuk aku ada masa untuk berubah ke jalan-Mu. 

2016-06-08

Sepotong Ayat Al Quran 1 : Surat Al-Kahf Ayat 1



الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَنْزَلَ عَلَىٰ عَبْدِهِ الْكِتَابَ وَلَمْ يَجْعَلْ لَهُ عِوَجًا ۜ

Segala puji bagi Allah yang telah menurunkan kepada hamba-Nya Al Kitab (Al-Quran) dan Dia tidak mengadakan kebengkokan di dalamnya;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Cerita Best Yang Lain

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads