www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2015-07-31

Play Store Movie


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua
Hari ini Cik EN nak share sedikit info kepada mereka yang belum tahu.
Cik EN pun baru tau mengenai ini.
Play Store dan boleh download movie??
Sebelum ini hanya ada application APPS, Games dan Books sahaja
Ini baru cik en nak update APPS cik en terpandang yang bewarna merah tu

DR Rohani - Akhirnya Pembunuh Dijatuhkan Hukuman Mati

Assalamualaikum semua
Ini berita yang terbaru cik en dengar mengenai orang atasan cik en yang mati dibunuh 4 tahun lepas. 
 Rohani Kassim

boleh rujuk entry

AL-FATIHAH UNTUK DR ROHANI (JPVPK)


dan entry

DR ROHANI - tertangkapnya 4 suspek


dan hari ini dengan artikel 

Review Blog Harumankasehvee

Assalamualaikum semua!
Cik EN kembali untuk review peserta peserta 

Duit Raya RM50 Dari Cik EN

yang mana pemenangnya 

PEMENANG Duit Raya RM50 Dari Cik EN

oleh kerana ada yang terlewat memberikan alamat untuk penghantaran kad raya cik en masukkan dalam review blog Cik EN. 
ada lagi blog yang bertuah akan direview. cuma untuk kali ini cik en nak review blog 
Qaseh Vee

2015-07-30

2015-07-29

5 Jenis Tumbuhan Untuk Tenangkan Kucing Anda



Assalamualaikum dan salam sejahtera
Entry kali ini Cik EN nak share info veterinar untuk pencinta kucing.
Mungkin ada yang tercari cari masalah kegarangan, stress dan ketidak keruan anak kucing anda.
ini merupakan pengalaman Cik EN dan research cik en di internet.
Di harap ia dapat membantu anda semua
sebabnya ia bukannya ubatan di klinik dan ianya hanya menggunakan sumber semulajadi

5 Jenis Tumbuhan Untuk Tenangkan Kucing Anda

2015-07-28

Barisan Kabinet 2015 yang baru

zahid hamidi

  1. Najib Razak - Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan
  2. Mah Siew Keong - Menteri di Jabatan Perdana Menteri
  3. Idris Jala - Menteri di Jabatan Perdana Menteri
  4. Joseph Kurup - Menteri di Jabatan Perdana Menteri
  5. Joseph Entulu Anak Belaun - Menteri di Jabatan Perdana Menteri
  6. Dr. Shahidan Kassim - Menteri di Jabatan Perdana Menteri
  7. Paul Low Seng Kuan - Menteri di Jabatan Perdana Menteri
  8. Nancy Shukri - Menteri di Jabatan Perdana Menteri

2015-07-27

Tips - Dinding dan Lantai dipenuhi Kutu Anjing?


Assalamualaikum dan salam sejahtera
Entry kali ini adalah info veterinar untuk bacaan umum tidak mengira bangsa kerana ianya satu keyword mengenai anjing
Ini merupakan pengalaman Cik EN dalam mengendalikan kes kes di klinik Cik EN
Kisah lebih kurang begini :-


kutu

Definasi Dendam Dan Kecewa

Merujuk kepada entry yang ini.


ada yang menyatakan ayat cik en tu sama saja dengan dendam.
oleh kerana itu cik en nak share definasinya

Dendam (ataupun Vengeance dalam bahasa Inggeris) merupakan suatu perasaan yang lahir daripada perasaan benci atau marah, seringkali dipendam secara rahsia oleh seseorang individu. Dendam juga boleh lahir daripada hasrat dengki atau ketidakpuasan hati. Dalam agama islam, dendam itu adalah berdosa.

(kecéwa) 1. (berasa) dukacita kerana tidak tercapai cita-cita (harapan, kehendak, dsb), hampa: hatiku ~ kerana sahabat baikku pun tidak dapat menolongku; 2. tidak ber­jaya (mencapai sesuatu), gagal (dlm ujian, usaha, dll), tidak berhasil (sesuatu usaha dsb): beberapa percubaan mendaki gunung itu telah ~; 3. sl cela, cacat; mengecewakan 1. menyebabkan kecewa (berasa hampa), menimbulkan rasa kecewa (hampa, dukacita): kerosakan besar pd tanaman-tanaman itu telah ~ petani-petani; peletakan jawatan oleh beliau sangat ~ pengikut-pengikutnya; 2. menyebabkan tidak berjaya atau tidak tercapai (cita-cita, usaha, dsb), menggagalkan; terkecewa berasa kecewa; kekecewaan perihal kecewa, perasaan kece­wa (dukacita, hampa): pd air mukanya, terbayang ~.

terluka lebih kepada kecewa. dan kecewa adalah rasa dukacita, sedih.
harap janganlah menyalah tafsirkan kenyataan cik en itu.

Photobucket

2015-07-26

2015-07-25

FeecaMella Raya 2015 Giveaway


Assalamualaikum,

Hi!

Bersempena Hari Raya 2015 ni, kita nak buat Giveaway untuk kawankawan blogger since kita pun baru start blog balik kan? Boleh lah tambah and kenal kenal dengan ramai kawan.

Giveaway ni adalah collaboration dengan FeecaMella (local Fashion Brand). Eh? macam dah lambat sikit buat giveaway Raya ni sbb yelah dah raya kan? tapi takpelah. still Raya jugak. so masih sempat nak bercantik-cantik dengan FeecaMella Raya collection Lagi! :) Without further due, Macam mana nak enter giveaway ni? haaa. senang je.


Kawankawan hanya perlu jawab 1 soalan mudah and berpeluang untuk menang 
giveaway awesome dari kami :)
Boleh lah dapat duit raya and bergaya dengan FeecaMella dalam bulan Raya ni.
Raya kan Sebulan. Sempat lagi nak bercantik-cantik :) 

Giveaway bermula dari 23 July 2015
and berakhir pada 31 July 2015

Pemenang akan diumumkan di blog ini and FeecaMella Instagram
pada 2 hari berikutnya 2 August 2015 :)

Syarat-Syarat Wajib Penyertaan : 

1. Tulis entry yang bertajuk "FeecaMella Raya 2015 Giveaway"
-----> (Copy & Paste kandungan entry ini) -DONE

2. Follow blog ini, Aynal Mansor  DONE

3. Follow Instagram @FeecaMella  DONE

4. Like Facebook FeecaMella DONE

Soalan :

1. Pada Tahun Bilakah FeecaMella Ditubuhkan?
----> Nak tahu Jawapan mudah ada di Entry Ini :)) 
 FeecaMella is ay Muslimah Fashion Local Brand launched in 2014

*******

Letakkan link penyertaan & nama instagram kawankawan di ruangan komen di bawah ini. !! :)

CONTOH PENYERTAAN :


Semoga Berjaya!! :)

Photobucket

Blog Anda Selamat Atau Tidak Dikunjungi?

Assalamualaikum semua
kali ini Cik En nak share info mengenangi keselamatan kita melayari blog sendiri atau blog yang lain.
Pernah tak, masuk blog sipolan.blogspot.com dan pc atau komputer terus "shut down" atau "hang"
kalau jenis yang selalu blogwalking kena berhati hati
untuk mengetahui blog itu selamat atau tidak dari malware atau yang lain boleh "test" dengan mengikuti step di bawah

Buka IE atau Mozilla atau Chrome dan copy paste ayat di bawah 

2015-07-24

Tips Tegur Lelaki Tak Solat Jumaat

Salam A'laik.. Hari ni Hari Jumaat. Semua kaum lelaki diwajibkan ke masjid menunaikan Solat Jumaat. Tapi,
mesti ada muka-muka yang kerap ponteng solat jumaat kan. Harrr.. Kepada kaum perempuan, ini ada tips
yang hangpa boleh guna untuk tegur lelaki di sekeliling
hangpa yang tak pergi sembahyang. Heheh..

2015-07-23

Tips Kurus Lepas Raya


Assalamualaikum
Masalah berat badan?
dulu masa puasa dah susut dah badan ni. Raya je terus naik tak ingat dunia.
mesti ayat tu sentiasa meniti di bibir gadis gadis, wanita wanita, lelaki lelaki diluar sana
Ini antara tips dari Cik EN Limited Edition buat pembaca Cik EN


2015-07-22

Lirik dan Video lagu Kun Anta – Humood AlKhudher



Liujarihim, qoldat tu zohiru ma fihim 

Pabadautu shakhson a-khar, kai atafa-khar, 
Wa zonan tu ana, anni bizalika huztu ghina, 

Fawajad tu anni kha-sir, fatilka mazohir,


La la,
La nahtajul ma-la,
Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,
La la,
Nurdhin nasi bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la
Oh Wo Oh (6x),
Kun anta tazdada jamala (2x)

Selamatkan Nyawa Ibu atau Anak. Apa Pilihan Anda?



Assalamualaikum sahabat cik EN. Sekadar renungan bersama


Seorang lelaki berjalan mundar-mandir di lorong hospital, gelisah akan keadaan isterinya yang akan melahirkan anak sulung mereka.Setelah beberapa jam ia menunggu, tak jua terdengar tangisan bayi. Tiba-tiba,seorang doktor berjalan tergopoh-gopoh keluar dari ruang persalinan menuju kearahnya. 

"Bagaimana keadaannya doktor?" 
tanyanya penuh harap. 
"Maaf encik, kami sudah berusaha, keadaannya amat kritikal. Si ibu 
sudah tak sedarkan diri!" 
jawab doktor itu. 
"Jadi bagaimana doktor ..?" 
"Kami tak mungkin dan berupaya untuk menyelamatkan keduanya, tapi masih ada harapan. Kami hanya punya satu pilihan, menyelamatkan si ibu, atau menyelamatkan si bayi!" 
Lelaki tersebut 
kebingungan, dan tak dapat berkata-kata. ...... 
"Maaf encik, setiap saat amat berharga, tolong cepat untuk membuat pilihan!" 
desak doktor itu. Akhirnya, dengan berat hati 
lelaki itupun berkata dengan nada sayu, 
"Doktor, saya sangat bingung .. Saya serahkan sepenuhnya kepada doktor. 
Tolong lakukan yang terbaik!" 
pintanya. 

Doktor pun bergegas kembali ke ruang persalinan. Nampaknya dia sudah berpengalaman menangani masalah darurat atau kritikal seperti ini. Dan dia tahu apa yang harus dilakukannya. Ini adalah salah satu contoh, bagaimana keyakinan beragama boleh mempengaruhi keputusan disaat genting. Bagi seorang doktor beragama kristian/katolik, ia akan berusaha menyelamatkan si anak, dan mengorbankan si ibu. Bagi doktor muslim, ia akan berusaha menyelamatkan si ibu, dan mengorbankan si bayi. 

Memang benar, dua-duanya adalah pilihan yang sukar, tapi itulah jalan terakhir dan muktamat. Mengapa ia boleh berlaku seperti demikian? Dalam ajaran kristian, setiap manusia yang lahir sudah membawa dosa, doktrin ini dikenal dengan "dosa waris" atau "dosa asal". Manusia yang lahir sudah menanggung dosa Nabi Adam dan Hawa. Untuk menebusnya ia harus mengikuti seorang penyelamat yakni penebus dosa (Ketua Paderi atau Pope). Doktor Kristian itu akan berjuang sedaya upaya untuk menyelamatkan si anak, agar dia dapat lahir dengan sihat dan selamat walaupun sebaliknya terpaksa mengorbankan si ibu . Doktor berharap, setelah anak itu lahir ia akan mendapat kesempatan untuk dibaptiskan, untuk tujuan menebus dosanya. Jika si anak meninggal sebelum dibaptiskan, anak itu akan masuk neraka. Sebab, dosanya belum sempat ditebus. 

Dalam ajaran Islam, setiap manusia lahir dalam keadaan fitrah/suci. Doktor muslim akan berjuang menyelamatkan si ibu, kerana dia tidak bimbang yang bayi akan masuk neraka. Dengan terselamatkannya si ibu, insyaAllah setelah sihat kembali akan dikurniai kekuatan untuk mengandung lagi dan mudah-mudahan mendapatkan ganti yang lebih baik, yang lebih soleh. Sedangkan anak yang tak sempat terselamatkan, biarlah ia kembali kepada Allah dalam keadaan suci. Mungkin lebih baik sekiranya bayi itu tidak dilahirkan di dunia yang penuh tipu daya ini agar hidupnya kelak tidak menjadi orang yang tersesat. 

Demikianlah, dalam keadaan serba salah lelaki itu tak sempat untuk memastikan agama doktor tadi. Dan ia sudah berserah sepenuhnya kepada doktor itu. Di dunia ini ada banyak agama dan kepercayaan. Pemahaman kita terhadap ajaran agama yang kita anut, akan menentukan jalan hidup kita. 

Itu sebabnya amat penting bagi kita orang Islam menentukan yang bakal menerima kelahiran anak kita adalah seorang doktor muslim. Sejak bangun tidur, kita sudah dihadapkan kepada pilihan. 

1. Meneruskan tidur, atau bangun sholat subuh? 

2. Untuk lunch dahulu, atau sholat zohor dahulu? 

3. Setelah habis kerja, adakah terus pulang ke rumah, atau singgah ke gerai kopi/disco dahulu? 

4. Ikut terlibat melakukan pecah amanah, atau dimusuhi rakan sekerja? 

5. Menyegerakan berkahwin, atau menundanya dulu? 

6. Hidup mulia di sisi Allah, atau mulia dalam pandangan manusia? 

7. Dan banyak lagi..... 

Kita akan sering dihadapkan pada pilihan-pilihan yang lebih sukar, dan melibatkan akibat atau natijah yang sangat ditakuti. Tambahkan diri dengan ILMU. Mudah2an selamat kita semua di dunia & di akhirat. Amiin. 

Wallahu'alam. 

P/S : Antara note cik en di FB 

2015-07-21

Lirik dan Video lagu Terima Kasih Cinta – Tasha Manshahar ft RJ


Bisikan rindu memanggil namaku
Dirikan coretan merebahkan naluri hatiku

Usah bimbang tentang aku

Ku selalu di sisimu

Hapuskan rasa ragumu

Ku cuma ada kamu
Tenang rasa hati
Pabila engkau muncul lagi

Terima kasih cinta

Kau buat ku bahagia

Tanpa jemu dan lelah

70 Jawatan Kosong Terbaru di PERKESO Julai 2015



Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) ditubuhkan pada tahun 1971 di bawah Kementerian Sumber Manusia (sebelum ini dikenali sebagai Kementerian Buruh) untuk melaksana dan mentadbir Skim-skim Keselamatan Sosial di bawah Akta Keselamatan Sosial Pekerja, 1969, iaitu Skim Bencana Pekerjaan dan Skim Keilatan. Di bawah skim-skim ini, pekerja diberi perlindungan berkaitan bencana pekerjaan termasuk kemalangan semasa menjalankan pekerjaan, penyakit khidmat, keilatan dan kematian.Di antara fungsi yang dilaksanakan oleh PERKESO ialah mendaftar dan memastikan caruman majikan dan pekerja, memproses tuntutan dan membayar faedah kepada pekerja yang ditimpa malang dan orang tanggungannya. Di samping itu, PERKESO juga menyediakan faedah pemulihan jasmani dan vokasional serta memupuk kesedaran keselamatan dan kesihatan pekerjaan.
Sukacita dimaklumkan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) mempelawa warga Malaysia yang berumur 18 tahun keatas yang berkelayakan dan memenuhi kriteria yang ditetapkan untuk mengisi kekosongan terkini sebagai:
70 Jawatan Kosong Terbaru di PERKESO.

(Tips) Cara Penggunaan Gear Yang Betul Untuk Kereta Auto


Tahukah anda terdapat tips atau cara guna gear yang betul untuk kereta auto. Walaubagaimanapun artikel ini sesuai untuk kereta automatik yang mempunyai butang tombol pada gear.



Kekadang pernah perasan kereta depan masuk gear P bila berhenti kat trafic light. Dapat agak sebab lampu reverse nyala kejap. Bayangkan kalau terkejut sebab lampu trafic light dah hijau lama. Kereta dah hon-hon. Tertekan pedal minyak dulu baru masuk gear. Boleh rosak gear box rasanya.


Kaedah yang betul semasa berhenti di traffic light:

EKSESAIS PENGAMBILAN JAWATAN INSPEKTOR LELAKI DAN WANITA SECARA WALK-IN JULAI 2015


Sharing Jawatan Kosong
Dimaklumkan Eksesais Pengambilan bagi jawatan Inspektor Polis (Lelaki/Wanita) secara ‘walk-in’ akan diadakan pada 27 Julai 2015 (untuk wanita) dan 28 Julai 2015 (untuk lelaki).
Untuk keterangan lanjut, sila layari Portal Rasmi PDRM, www.rmp.gov.mydan klik pada banner yang berkenaan.


Photobucket

2015-07-20

Sijil Simpanan Premium BSN


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Alhamdullilah sebabnya cik endiberi kesempatan nak menulis walaupun hari hari makan lemang dan rendang.
Kali ini entry bertemakan perbankan ini cik en kuarkan kerana semalam cik en de beraya di rumah Aunty Rozie dan menceritakan mengenai simpanan. Aunty sangat peramah dan banyak nasihat dalam banyak hak terutama kewangan.
Jadi untuk mengetahui lebih lanjut. cik en mencari info dan share kepada yang masih tak mengetahui atau memahami Sijil Simpanan Premium BSN

Fakta Ringkas Mengenai Sijil Simpanan Premium (SSP)

2015-07-17

GIVEAWAY RAYA BY Bella


Selamat Hari Raya 2015

Assalamualaikum
Dipagi hari raya ini, semestinya cik EN sibuk tong tang tong tang di dapur
so sesimple yang cik EN nak ucap
SALAM LEBARAN
Maafkan salah silap cik EN mungkin terkasar bahasa dalam penulisan cik EN
Disini juga kepada follower cik EN yang dikenali, cik EN mohon maaf jikalau percakapan cik EN menyinggung perasaan sesiapa



p/s : Maaf Zahir Batin dari Cik EN Sekeluarga

Photobucket

2015-07-15

Entry Sebelum Raya 2015



Assalamualaikum semua
Cik EN dah mula bercuti raya
Jadi segala komen dan pertanyaan Cik EN akan membalas selepas Raya ye..
Cik EN balik kampung dekat je.. melepasi 2 daerah di Perak ini.
Jadi sesiapa yang balik kampung, berhati hatilah di jalan raya.
Anak anak bulus yang kat rumah sediakan makanan dan minuman yang mencukupi ye..
Salam Sayang dari Peah Si Obses Garam Batu


Bye Bye semua!
Photobucket

2015-07-14

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads