www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2015-12-31

Selamat Tinggal 2015 Selamat Datang 2016


Selamat Tinggal 2015 Selamat Datang 2016 | Tepat jam 12.00 tengah malam 31 Disember 2015 berakhirlah riwayat sang 2015. Digantikan dengan sang 2016 yang pastinya menjanjikan suka dan duka. Banyak kenangan cik en dan blog nurfuzie.com dalam mengharungi tahun 2015. Antara application yang boeh direwind adalah Instagram atau IG #2015bestnine.


Tahun ini nampaknya Facebook tidak mempunyai sebarang app untuk kita rewind semula Facebook dalam tahun 2015. Bagi blog nurfuzie.com pula menyaksikan pahit manis dalam mengharungi dunia blogger. Disini cik en kongsi cerita menarik blog cik en ini dalam masa setahun ini
  • Jumlah Entry : 407 Entry
  • Dibawah ini 3 bulan entry terakhir 2015.



  • Pada 12 Disember 2015, Blog nurfuzie.com berjaya dipilih untuk memasuki Blogger.COM di Utusan Malaysia
Utusan Malaysia (12/12/15)
klik untuk bacaan penuh
    • 3 entry popular yang terakhir di ambil pada 31 Disember 2015
    1. Bacaan Wanita Sahaja : Gatal Di celah peha
    2. Lagu Gegar Vaganza 2015 minggu ke 7
    3. Jadual Ikon di Rancangan Seiras Seirama Astro
    • Blog Nurfuzie.com berubah wajah - Klik Sini
    • Tidak lupa kepada kejayaan GA, Hadiah yang dimenangi yang rasanya banyak juga
    Cik en rasa cukup nampaknya rewind untuk blog nurfuzie.com. Jumpa Lagi tahun depan. Happy New Year! Selamat Tahun Baru Blogger, Malaysia, dan semua.





    HARGA MINYAK JANUARI 2016

    Jadual Harga Minyak Malaysia Terkini 2016

    HARGA MINYAK JANUARI 2016 | Bermula 1 Januari 2016, harga runcit bagi petrol RON 95 dijual dengan harga baharu iaitu RM1.85 seliter menyaksikan penurunan sebanyak 10 sen berbanding Disember 2015 Manakala harga RON97 pula turun 20 sen kepada RM2.25 Sementara harga Diesel pula turun sebanyak 30 sen kepada RM1.60 Penurunan itu berikutan harga minyak mentah di pasaran dunia yang terus menjunam

    RON95 (Seliter) 
    RM1.85 

    RON97 (Seliter) 
    RM2.25  

    Diesel (Seliter) 
    RM1.60 

    Sedu Tanda Membesar?



    Sedu Tanda Membesar? | Selalu ke tidak korang sedu? Haaak Haaak Haaak bunyinya. Dan mesti korang rasa rungsing kan. Menganggu korang bersembang atau membuat kerja. Kata orang dulu dulu, itu tanda korang hendak membesar, tapi kalau dah umur 30 an ke atas takkan mahu membesar lagi? Kalau membesarkan badan mungkin la. Menjadi gemuk.
    Ada penerangan melalui sains

    Sedu selalu dianggap sebagai tanda anak-anak mahu membesar. Benarkah begitu? Menurut ilmu perubatan, sedu atau hiccups merupakan satu kontraksi diafragma (pengecutan otot antara abdomen dengan dada yang bertanggungjawab memaksa udara keluar dan masuk ke dalam paru-paru). Bunyinya berdegung-dengung dan berlaku selama beberapa minit dan kadang-kadang menyebabkan kita terganggu.

    Sedu berpunca dari iritasi saraf yang mengawal diafragma akibat makan atau minum dengan terlalu cepat, memakan makanan yang pedas dan berempah, tertelan terlalu banyak udara sehingga perut menjadi kembung, penyakit ulser dan esofagitis

    Kaedah tradisional yang boleh digunakan untuk merawat sedu adalah dengan menyedut air perlahan-lahan, menahan nafas beberapa kali dan meletakkan sesuatu yang sejuk di belakang leher.

    Ilmu perubatan juga telah mengenal pasti bahawa karbon dioksida mampu menghentikan sedu dengan cara merangsang diafragma untuk berkontraksi secara biasa berbanding secara spasmodik (dipaksa). Semasa sedu, tarik dan tahan nafas anda. Karbon dioksida yang meningkat di tubuh anda boleh melegakan sedu.

    Anda boleh melakukan kedah lain untuk meningkatkan aras karbon dioksida dengan cara menyedut dan mengeluarkan udara ke dalam beg sampul kertas yang didekatkan ke hidung beberapa kali. Elakkan menggunakan beg plastik kerana boleh menyebabkan anda lemas kerananya.

    Rujukan: Nik Khartina Nik Man, Dewan Kosmik

    2015-12-30

    2015-12-29

    GIVEAWAY THE BABY STORE BERSAMA DIANARASHID

    Hari ini saya nak jemput semua blogger untuk sama-sama meriahkan Giveaway kami. Hadiah menarik akan diberikan kepada 10 pemenang. Kami dari DianaRashid dan The Baby Store selaku penaja utama GiveAway ini dan juga penaja sampingan yang lain.

    Info Mengenai The Baby Store - Penaja Utama

    Sebuah Kedai Bayi Online yang menjual barangan kelengkapan dari ibu mengandung, ibu berpantang, ibu menyusu, bayi dan kanak-kanak. Pelbagai jenama ternama ada dijual di online shop ini seperti Tommee Tippee, Philips Avent, Quinny Baby Stroller, Halford Baby Stroller, AldoHauck Baby Stroller, Umma Lacto, Ummie Milky Rich, Mamom, EveLove Breastpump, ScratchMeNot, Susu Kambing Wildan, Sparco Car Seat, Baby Ultra Hannah Baby Wrap, Koopers, Freemie, Minyak Kelapa Dara D'Aura, Gugu Swaddle Pod, Tropika Baby Herbal Cream, Maxi-Cosi dan banyak lagi.

    Setiap belian di website The Baby Store akan menerima mata ganjaran dimana boleh ditebus pada belian seterusnya. Setiap RM 1 akan menerima 1 Mata Ganjaran.

    Untuk melayakkan kawan-kawan semua menyertai GiveAway ini ada beberapa syarat mudah yang perlu kawan-kawan patuhi. Sebelum tu mari tengok senarai hadiah dulu.


    SENARAI HADIAH PEMENANG

    *Wang tunai Rm100 x Tempat Pertama

    *Wang tunai Rm50 x Tempat Kedua

    *Wang tunai Rm30 x Tempat Ketiga

    *Head Rest Massage x 10 Unit (Tempat Pertama hingga Kesepuluh)


    SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

    -Like facebook penaja.

    www.facebook.com/TheBabyStoreMalaysia
    www.facebook.com/BabyOutletDotMy
    www.facebook.com/ResepiMakananBayi
    www.facebook.com/IbuHamilMenyusu


    -Follow instagram penaja.

    @thebabystoremalaysia
    @octo_kids

    -Follow Blog penaja

    Baby Malaysia

    -Share Artikel ini di samaada di Facebook Personal anda, Fanpage atau Facebook Group lain.

    -Buat satu entry khas dengan tajuk GIVEAWAY THE BABY STORE BERSAMA DIANARASHID.

    -Copy Coding di bawah dan paste kan di html blog post anda.

    <div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
    <br />
    <div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
    </div>
    Hari ini saya nak jemput semua blogger untuk sama-sama meriahkan Giveaway kami. Hadiah menarik akan diberikan kepada 10 pemenang. Kami dari <b><a href="http://babymalaysia.com/" target="_blank">Baby Malaysia</a></b> dan <a href="http://www.thebabystore.com.my" target="_blank"><b>The Baby Store</b></a> selaku penaja utama GiveAway ini dan juga penaja sampingan yang lain.<br />
    <br />
    <b>Info Mengenai The Baby Store - Penaja Utama</b><br />
    <br />
    Sebuah <a href="http://www.thebabystore.com.my/" target="_blank">Kedai Bayi Online</a> yang menjual barangan kelengkapan dari ibu mengandung, ibu berpantang, ibu menyusu, bayi dan kanak-kanak. Pelbagai jenama ternama ada dijual di online shop ini seperti <a href="http://thebabystore.com.my/Tommee-Tippee" target="_blank">Tommee Tippee</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Philips-Avent" target="_blank">Philips Avent</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Quinny" target="_blank">Quinny Baby Stroller</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Halford" target="_blank">Halford Baby Stroller</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Aldo" target="_blank">Aldo</a>,&nbsp;<a href="http://thebabystore.com.my/Hauck" target="_blank">Hauck Baby Stroller</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Umma-Lacto" target="_blank">Umma Lacto</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Ummie-Milky-Rich" target="_blank">Ummie Milky Rich</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Mamom" target="_blank">Mamom</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Eve-Love" target="_blank">EveLove Breastpump</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/ScratchMeNot" target="_blank">ScratchMeNot</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Wildan" target="_blank">Susu Kambing Wildan</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Sparco" target="_blank">Sparco Car Seat</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Baby-Ultra" target="_blank">Baby Ultra Hannah Baby Wrap</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Koopers" target="_blank">Koopers</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Freemie" target="_blank">Freemie</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/D-aura" target="_blank">Minyak Kelapa Dara D'Aura</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Gugu" target="_blank">Gugu Swaddle Pod</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Tropika" target="_blank">Tropika&nbsp;Baby Herbal Cream</a>, <a href="http://thebabystore.com.my/Maxi-Cosi" target="_blank">Maxi-Cosi</a>&nbsp;dan banyak lagi.<br />
    <br />
    Setiap belian di website The Baby Store akan menerima mata ganjaran dimana boleh ditebus pada belian seterusnya. <b><i>Setiap RM 1 akan menerima 1 Mata Ganjaran</i></b>.<br />
    <br />
    Untuk melayakkan kawan-kawan semua menyertai GiveAway ini ada beberapa syarat mudah yang perlu kawan-kawan patuhi. Sebelum tu mari tengok senarai hadiah dulu.<br />
    <br />
    <br />
    <b><span style="color: #cc0000;">SENARAI HADIAH PEMENANG</span></b><br />
    <br />
    *Wang tunai Rm100 x Tempat Pertama<br />
    <br />
    *Wang tunai Rm50 x Tempat Kedua<br />
    <br />
    *Wang tunai Rm30 x Tempat Ketiga<br />
    <br />
    *Head Rest Massage x 10 Unit (Tempat Pertama hingga Kesepuluh)<br />
    <b><span style="color: #cc0000;"><br /></span></b>
    <b><span style="color: #cc0000;"><br /></span></b>
    <b><span style="color: #cc0000;">SYARAT-SYARAT PENYERTAAN</span></b><br />
    <br />
    <b>-Like facebook penaja.</b><br />
    <br />
    <a href="http://www.facebook.com/TheBabyStoreMalaysia">www.facebook.com/TheBabyStoreMalaysia</a><br />
    <a href="http://www.facebook.com/BabyOutletDotMy">www.facebook.com/BabyOutletDotMy</a><br />
    <a href="http://www.facebook.com/ResepiMakananBayi">www.facebook.com/ResepiMakananBayi</a><br />
    <a href="http://www.facebook.com/IbuHamilMenyusu">www.facebook.com/IbuHamilMenyusu</a><br />
    <b><br /></b>
    <br />
    <div class="fb-like" data-action="like" data-href="https://www.facebook.com/Tempahan-Jahitan-Sue-Ezalya-1041196959237511/timeline/" data-layout="box_count" data-share="false" data-show-faces="false">
    </div>
    <div class="fb-like" data-action="like" data-href="https://www.facebook.com/mamalinkfans" data-layout="box_count" data-share="false" data-show-faces="false">
    </div>
    <b>-Follow instagram penaja</b>.<br />
    <br />
    <span style="color: #990000;"><b><a href="http://instagram.com/thebabystoremalaysia" target="_blank">@thebabystoremalaysia</a></b></span><br />
    <span style="color: #990000;"><b><a href="http://instagram.com/octo_kids" target="_blank">@octo_kids</a></b></span><br />
    <br />
    <b>-Follow Blog penaja</b><br />
    <br />
    <a href="http://www.babymalaysia.com/" target="_blank">Baby Malaysia</a><br />
    <br />
    <b>-Share Artikel ini di samaada di Facebook Personal anda, Fanpage atau Facebook Group lain.</b><br />
    <br />
    -Buat satu entry khas dengan tajuk GIVEAWAY THE BABY STORE BERSAMA DIANARASHID.<br />
    <br />
    -Copy Coding di bawah dan paste kan di html blog post anda.<br />
    <br />
    <center>
    <div style="background-image: url(&quot;https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQcjHmqNSEXYkQZumugT_hamp1tcppTY0kt6-47HHnyg5VPWGWC&quot;); border: 2px dotted #FF3399; height: 150px; overflow: auto; width: 400px;">
    <div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on">
    &lt;div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on"&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    &lt;div class="separator" style="clear: both; text-align: center;"&gt;<br />
    &lt;/div&gt;<br />
    Hari ini saya nak jemput semua blogger untuk sama-sama meriahkan Giveaway kami. Hadiah menarik akan diberikan kepada 10 pemenang. Kami dari &lt;b&gt;&lt;a href="http://babymalaysia.com/" target="_blank"&gt;Baby Malaysia&lt;/a&gt;&lt;/b&gt; dan &lt;a href="http://www.thebabystore.com.my" target="_blank"&gt;&lt;b&gt;The Baby Store&lt;/b&gt;&lt;/a&gt; selaku penaja utama GiveAway ini dan juga penaja sampingan yang lain.&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    &lt;b&gt;Info Mengenai The Baby Store - Penaja Utama&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    Sebuah &lt;a href="http://www.thebabystore.com.my/" target="_blank"&gt;Kedai Bayi Online&lt;/a&gt; yang menjual barangan kelengkapan dari ibu mengandung, ibu berpantang, ibu menyusu, bayi dan kanak-kanak. Pelbagai jenama ternama ada dijual di online shop ini seperti &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Tommee-Tippee" target="_blank"&gt;Tommee Tippee&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Philips-Avent" target="_blank"&gt;Philips Avent&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Quinny" target="_blank"&gt;Quinny Baby Stroller&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Halford" target="_blank"&gt;Halford Baby Stroller&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Aldo" target="_blank"&gt;Aldo&lt;/a&gt;,&amp;nbsp;&lt;a href="http://thebabystore.com.my/Hauck" target="_blank"&gt;Hauck Baby Stroller&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Umma-Lacto" target="_blank"&gt;Umma Lacto&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Ummie-Milky-Rich" target="_blank"&gt;Ummie Milky Rich&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Mamom" target="_blank"&gt;Mamom&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Eve-Love" target="_blank"&gt;EveLove Breastpump&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/ScratchMeNot" target="_blank"&gt;ScratchMeNot&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Wildan" target="_blank"&gt;Susu Kambing Wildan&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Sparco" target="_blank"&gt;Sparco Car Seat&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Baby-Ultra" target="_blank"&gt;Baby Ultra Hannah Baby Wrap&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Koopers" target="_blank"&gt;Koopers&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Freemie" target="_blank"&gt;Freemie&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/D-aura" target="_blank"&gt;Minyak Kelapa Dara D'Aura&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Gugu" target="_blank"&gt;Gugu Swaddle Pod&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Tropika" target="_blank"&gt;Tropika&amp;nbsp;Baby Herbal Cream&lt;/a&gt;, &lt;a href="http://thebabystore.com.my/Maxi-Cosi" target="_blank"&gt;Maxi-Cosi&lt;/a&gt;&amp;nbsp;dan banyak lagi.&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    Setiap belian di website The Baby Store akan menerima mata ganjaran dimana boleh ditebus pada belian seterusnya. &lt;b&gt;&lt;i&gt;Setiap RM 1 akan menerima 1 Mata Ganjaran&lt;/i&gt;&lt;/b&gt;.&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    Untuk melayakkan kawan-kawan semua menyertai GiveAway ini ada beberapa syarat mudah yang perlu kawan-kawan patuhi. Sebelum tu mari tengok senarai hadiah dulu.&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    &lt;b&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;SENARAI HADIAH PEMENANG&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    *Wang tunai Rm100 x Tempat Pertama&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    *Wang tunai Rm50 x Tempat Kedua&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    *Wang tunai Rm30 x Tempat Ketiga&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    *Head Rest Massage x 10 Unit (Tempat Pertama hingga Kesepuluh)&lt;br /&gt;<br />
    &lt;b&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;&lt;br /&gt;&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;<br />
    &lt;b&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;&lt;br /&gt;&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;<br />
    &lt;b&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;SYARAT-SYARAT PENYERTAAN&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    &lt;b&gt;-Like facebook penaja.&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    www.facebook.com/TheBabyStoreMalaysia&lt;br /&gt;<br />
    www.facebook.com/BabyOutletDotMy&lt;br /&gt;<br />
    www.facebook.com/ResepiMakananBayi&lt;br /&gt;<br />
    www.facebook.com/IbuHamilMenyusu&lt;br /&gt;<br />
    &lt;b&gt;&lt;br /&gt;&lt;/b&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    &lt;div class="fb-like" data-action="like" data-href="https://www.facebook.com/Tempahan-Jahitan-Sue-Ezalya-1041196959237511/timeline/" data-layout="box_count" data-share="false" data-show-faces="false"&gt;<br />
    &lt;/div&gt;<br />
    &lt;div class="fb-like" data-action="like" data-href="https://www.facebook.com/mamalinkfans" data-layout="box_count" data-share="false" data-show-faces="false"&gt;<br />
    &lt;/div&gt;<br />
    &lt;b&gt;-Follow instagram penaja&lt;/b&gt;.&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    &lt;span style="color: #990000;"&gt;&lt;b&gt;@thebabystoremalaysia&lt;/b&gt;&lt;/span&gt;&lt;br /&gt;<br />
    &lt;span style="color: #990000;"&gt;&lt;b&gt;@octo_kidz&lt;/b&gt;&lt;/span&gt;&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    &lt;b&gt;-Follow Blog penaja&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    &lt;a href="http://www.babymalaysia.com/" target="_blank"&gt;Baby Malaysia&lt;/a&gt;&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    &lt;b&gt;-Share Artikel ini di samaada di Facebook Personal anda, Fanpage atau Facebook Group lain.&lt;/b&gt;&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    -Buat satu entry khas dengan tajuk GIVEAWAY BABY MALAYSIA BERSAMA THE BABY STORE DOT COM DOT MY.&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    -Copy Coding di bawah dan paste kan di html blog post anda.&lt;br /&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    &lt;center&gt;<br />
    &lt;div style="background-image: url(&amp;quot;https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQcjHmqNSEXYkQZumugT_hamp1tcppTY0kt6-47HHnyg5VPWGWC&amp;quot;); border: 2px dotted #FF3399; height: 150px; overflow: auto; width: 400px;"&gt;<br />
    &lt;div dir="ltr" style="text-align: left;" trbidi="on"&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    &lt;div&gt;<br />
    &lt;br /&gt;&lt;/div&gt;<br />
    &lt;/div&gt;<br />
    &lt;/div&gt;<br />
    &lt;center&gt;<br />
    &lt;/center&gt;<br />
    &lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />
    &lt;span style="text-align: left;"&gt;&lt;br /&gt;&lt;/span&gt;<br />
    &lt;span style="text-align: left;"&gt;- Tinggalkan link entry di kotak komen &lt;/span&gt;&lt;b style="text-align: left;"&gt;&lt;span style="color: #cc0000;"&gt;&lt;a href="http://thebabystore.com.my/Blog/GiveAway-TheBabyStore-BabyMalaysia" target="_blank"&gt;di entry ini&lt;/a&gt;.&lt;/span&gt;&lt;/b&gt;&lt;/div&gt;<br />
    &lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />
    &lt;br /&gt;&lt;/div&gt;<br />
    &lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />
    &lt;span style="text-align: left;"&gt;- Tarikh tutup pada &lt;b&gt;31 Januari 2016&lt;/b&gt; jam &lt;b&gt;11.59 malam&lt;/b&gt;.&lt;/span&gt;&lt;br /&gt;<br />
    &lt;span style="text-align: left;"&gt;&lt;br /&gt;&lt;/span&gt;<br />
    &lt;span style="text-align: left;"&gt;- Pemenang akan dipilih berdasarkan kreativiti membuat blog post, memenuhi syarat yang ditetapkan. Keputusan juri adalah muktamad.&lt;/span&gt;&lt;/div&gt;<br />
    &lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />
    &lt;br /&gt;&lt;/div&gt;<br />
    &lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />
    &lt;span style="text-align: left;"&gt;Semoga berjaya semua..&lt;/span&gt;&lt;/div&gt;<br />
    &lt;div style="text-align: left;"&gt;<br />
    &lt;br /&gt;&lt;/div&gt;<br />
    &lt;br /&gt;<br />
    sekian..&lt;/center&gt;<br />
    &lt;/div&gt;<br />
    <div>
    <br /></div>
    <div>
    <br /></div>
    </div>
    </div>
    <center>
    </center>
    <div style="text-align: left;">
    <span style="text-align: left;"><br /></span>
    <span style="text-align: left;">- Tinggalkan link entry di kotak komen </span><b style="text-align: left;"><span style="color: #cc0000;"><a href="http://thebabystore.com.my/Blog/GiveAway-TheBabyStore-BabyMalaysia" target="_blank">di entry ini</a>.</span></b></div>
    <div style="text-align: left;">
    <br /></div>
    <div style="text-align: left;">
    <span style="text-align: left;">- Tarikh tutup pada <b>31 Januari 2016</b> jam <b>11.59 malam</b>.</span><br />
    <span style="text-align: left;"><br /></span>
    <span style="text-align: left;">- Pemenang akan dipilih berdasarkan kreativiti membuat blog post, memenuhi syarat yang ditetapkan. Keputusan juri adalah muktamad.</span></div>
    <div style="text-align: left;">
    <br /></div>
    <div style="text-align: left;">
    <span style="text-align: left;">Semoga berjaya semua..</span></div>
    <div style="text-align: left;">
    <br /></div>
    <br />
    sekian..</center>
    </div>




    - Tinggalkan link entry di kotak komen di entry ini.

    - Tarikh tutup pada 31 Januari 2016 jam 11.59 malam.

    - Pemenang akan dipilih berdasarkan kreativiti membuat blog post, memenuhi syarat yang ditetapkan. Keputusan juri adalah muktamad.

    Semoga berjaya semua..

    2015-12-26

    Segmen Awak Orang Mana?


    Segmen Awak Orang Mana? | Support segmen RRAI kali ini. Segmen lain dari yang lain gitu. Code dipilih : 740A97 dan cik en berasal dari kuala kangsar perak. Bandar Diraja dan bersejarah. Terkenal dengan labu sayong, cendol, sg perak dan muzium serta galeri.

    2015-12-25

    Segmen Jom Tambah Follower Blog 2016

    Segmen Jom Tambah Follower Blog 2016

    Segmen Jom Tambah Follower Blog 2016 | 
    Nurfuzie.Com mula menapak pada tahun 2007 tapi aktif semenjak tahun 2011. Pada mulanya Blog Nurfuzie. Com ianya hanya berkisarkan 100% peribadi , Setelah bekerja sebagai pembantu veterinar, dan selalu menjadi rujukan untuk rawatan dan akhirnya mendapat idea untuk bercerita mengenai aktiviti veterinar, rawatan dan tips berkaitan haiwan terutama kucing. segala perkongsian kebanyakkan pengalaman di ladang ternakan dan klinik veterinar. Selain itu, ada juga diselit entri berkisar Lifestyle, Personal, Kesihatan, Wanita, Informasi, SEO, Tutorial, Tips, Advertorial dan Hiburan Masa kini

    2015-12-24

    Senarai Hadiah Give Away Bernilai RM500 by Nurfuzie & Mamalink


    Senarai Hadiah Give Away Bernilai RM500 by Nurfuzie & Mamalink  | Alhamdulillah, sekali lagi cik en akan mengadakan give away tapi bersama sama Mamalink sebagai penganjur dan 9 orang sponsar sponsar yang lain. Kali ini cik en mengurangkan bilangan sponsar dan menghadkan syarat bagi memudahkan peserta peserta. Jika sebelum ini, ada peserta peserta Give Away Nurfuzie Dot Com #1, ianya amat mudah kerana sponsar yang ada kali ini adalah sponsar yang sama cuma ada penambahan 1 penganjur yang perlu difollow. Itu pun hanya like di Facebook sahaja. Mudah kan? Hadiah GA kali ini bernilai RM 535 untuk 27 pemenang dan mempunyai pelbagai hadiah yang menarik. GA ini akan bermula 4 Januari sehingga 31 Januari 2016. Jom kita tengok hadiah GA kali ini

    Voucher AEON RM20 x 10 Pemenang

    Topup RM 10 x 1 Pemenang

    Cash RM15 x 2 Pemenang

    Cash RM 10 x 3 Pemenang

    Cash RM10 x 2 Pemenang

    Cash RM 10 x 1 Pemenang


    Shaklee Vit C x 1 Pemenang
    Shaklee Lecithin x 1 Pemenang


    Inspired Perfume x 2 Pemenang

    Keychain x 3 Pemenang

    Shaklee Peppermint Ginger Plus x 1 Pemenang

    Seperti GA sebelum ini, berlaku banyak kejutan, Insyallah mungkin kali ini akan ada jika penyertaan memberangsangkan. 

    2015-12-23

    Jadual Ikon di Rancangan Seiras Seirama Astro


    Jadual Ikon di Rancangan Seiras Seirama Astro | Nampaknya sambutan bagi rancangan terbaru Astro, Seiras Seirama mendapat sambutan yang memberansangkan. Bemula dengan Ikon Dato Jamal Abdillah, ramai yang menantikan dan tertanya minggu ikon ikon lain. Ikon ikon yang terlibat adalah Dato Jamal Abdillah, Hafiz Suib,  Ella, Misha Omar, Ziana Zain, Mas Idayu dan Faizal Tahir. Jadual mingguan untuk ikon adalah 

    20 Disember 2015 
    Dato Jamal Abdillah 

    27 Disember 2015  
    Hafiz Suip 

    3 Januari 2016 
    Ella 

    10 Januari 2016  
    Misha Omar 

    17 Januari 2016 
    Ziana Zain 

    24 Januari 2016  
    Mas Idayu 

    31 Januari 2016 
    Faizal Tahir 

    7 Februari 2016
    Final

    Nantikan kemunculan Norazlina Aziz di bawah ikon Ziana Zain ye

    2015-12-22

    CC Kucing Pertama Di Klonkan


    CC Kucing Pertama Di Klonkan | CC yang pertama di klon atau dilahirkan pada 22 Disember 2001, genap 14 tahun yang lepas. CC di klonkan daripada seekor kucing bernama Rainbow yang berbaka calico. Tapi mereka berbeza dari rupa dan bentuk. Namun walaupun Rainbow yang merupakan kucing orisinil bertubuh gemuk dan memiliki 3 warna, CC bertubuh ramping dengan warna putih dan belang abu-abu. Lebih lagi, kedua kucing tersebut memiliki sifat berbeza, Rainbow pendiam tapi CC suka bermain.

    Pada September 2006, CC melahirkan empat kucing. 2 ekor anak CC adalah jantan iaitu Tim dan Zip dan 2 ekor lagi betina yang bernama Tess yang telah fathered secara semula jadi dan seekor lagi bernama stillborn.  CC dan anak anaknya nampaknya bebas daripada masalah kesihatan dan normal seperti kucing yang lain. info wikepedia

    Resepi Ketiau Kicap Kuah Kari Halal


    Resepi Ketiau Kicap Kuah Kari Halal | Ketiau Kicap Kuah Kari merupakan makanan kegemaran cik en. Sejarah ketiau kicap ini adalah makanan orang cina dan amat popular di Ipoh. Oleh kerana minatnya orang melayu dengan makanan ini, ada beberapa pengusaha Melayu membuat Ketiau Kicap yang Halal. Yang Paling popular di Ipoh semestinya Mee Kari Jasak. Menunya adalah kari, sup dan kicap. Pelanggan boleh memilih ketiau, mee atau bihun. Tapi ada satu lagi yang sangat sangat sedap. Mee Kari Purba. Diusahakan oleh pasangan melayu dan mempunyai resepi yang tersendiri dan mempunyai pelanggan yang tetap di kawasan kawasan mereka berniaga. Jika mahu merasakan Mee Kari Purba ini, korang perlu ke pasar pasar malam kerana mereka tidak membuka kedai yang tetap. Jika tidak salah, korang boleh dapatkan di :

    Isnin : Pasar Malam Station 18 Ipoh
    Selasa : Di kawasan berhampiran tapi cik en dah lupa nama taman tersebut 
    Rabu : Pasar malam Gugusan Manjoi, Ipoh 
    Khamis : Cuti 
    Jumaat : Di kawasan perumahan Tasek 
    Sabtu : Cuti 
    Ahad : Pasar Karat atau Loken di Pekan ipoh

    Jika korang datang ke Ipoh, terutama hari Ahad dan ke Pasar Karat, korang boleh mencarinya. Selalunya perniagaan mereka diusahakan oleh anak anak pasangan tersebut.Macam mana mahu kenal pasangan ini? Cari kedai yang paling riuh dan paling sibuk. Sedikit saja yang cik en hendak kongsi resepi mereka. Jika banyak mahu cik en disaman. Dan jadual di atas adalah jadual yang cik en tahu 3 tahun yang lepas, sekarang tidak lagi berkunjung walaupun sangat teringin nak makan ketiau kicap mereka.

    Ketiau Kicap Kuah Kari adalah campuran Ketiau dan taugeh yang dicelur, Kicap Lemak Manis, Kuah Sup, Kuah Kari, Minyak Bawang dan Cabai Asam. Resepi kuah sup dan kuah kari adalah rahsia la ye. Cabai Asam amat popular di Ipoh dan rasanya pedas pedas masam. Jangan lupa juga merasa Mee Kari dan Bihun Sup mereka. Sedap sangat dan korang akan repeat bila korang datang semula ke Ipoh.

    update terbaru : Mee Kari Purba kini mempunyai kedai tetap di pekan lama ipoh berhampiran kedai vaggey.

    2015-12-21

    Lirik dan Video lagu Satu Hari Nanti (OST Cik Cinderella dan Encik Tengku) – Najwa Latif


    Aku inginkan hidup senang
    Aku inginkan hati tenang
    Setiap doaku untukku
    Setiap doaku untukmu

    Bawa ku bawa
    Semua ku sayang ku bawa
    Bawa ku bawa
    Semua ku sayang ku bawa

    Tadi pagi ku patah hati
    Dia tak mungkin kan kembali
    Kau tak perlu faham apa yang ku rasa
    Tak perlu bersedih jangan membuang masa

    Bawa ku bawa
    Semua ku sayang ku bawa
    Bawa ku bawa
    Semua ku sayang ku bawa

    Satu hari nanti
    Aku kan bebas
    Ay ya ya ya

    Dan pada oh hari itu
    Dengar aku nyanyikan
    Ay ya ya ya

    Ada orang yang gilakan harta
    Ada yang hidup mewah tanpanya
    Jika tak guna apa yang disediakan
    Seandainya gagal jangan beri alasan

    Bawa ku bawa
    Semua ku sayang ku bawa
    Bawa ku bawa
    Semua ku sayang ku bawa

    Satu hari nanti
    Aku kan bebas
    Ay ya ya ya

    Dan pada oh hari itu
    Dengar aku nyanyikan
    Ay ya ya ya

    Satu hari nanti
    Aku kan bebas
    Ay ya ya ya

    Dan pada oh hari itu
    Dengar aku nyanyikan
    Ay ya ya ya

    Siapa yang halau
    Dan siapa yang menunggu
    Aku tak perlu kau ikut
    Hantar aku ke hujung

    Lambai selagi ku wujud
    Senyum selagi ku berdiri
    Senyum selagi ku berjanji
    Yeah yeah

    Satu hari nanti
    Aku kan bebas
    Ay ya ya ya

    Dan pada oh hari itu
    Dengar aku nyanyikan
    Ay ya ya ya

    Satu hari nanti
    Aku kan bebas
    Ay ya ya ya

    Dan pada oh hari itu
    Dengar aku nyanyikan
    Ay ya ya ya

    2015-12-20

    SEGMEN : Jom Tukar Bloglist by Lyssasecret.Com


    Nak join Segmen ni ? 50 blogger yang terawal dan mengikut kesemua syarat akan terpilih ! First come . First serve ! :D

    Caranya mudah sahaja !

    SYARAT WAJIB





    1. Buat SATU entri bertajuk --->  SEGMEN : Jom Tukar Bloglist by Lyssasecret.Com
    2 . Kemudian , ikut step seterusnya di blog Lyssa ye ----> http://www.lyssasecret.com/


    **Boleh tambah ayat korang sendiri mengikut kreativiti masing-masing**

    2015-12-18

    IP Man 3 bakal Di Tayang 24 Disember 2015

    IP Man 3 bakal di tayang 24 Disember 2015

    IP Man 3 bakal di tayang 24 Disember 2015 | Cik en diakui minat dengan cerita IP Man dan telah menonton IP Man seri pertama dan kedua. Jadi semestinya tidak akan ketinggalan untuk melihat IP MAN 3 pula. Kali ini Donnie Yen akan berlakon bersama Mike Tyson dan menelan kso RM132.26 juta

    Kuala Lumpur: Bintang aksi Hong Kong, Donnie Yen, 52, mendedahkan dia nyaris terkena tumbukan peninju lagenda Mike Tyson beberapa kali ketika melakonkan babak pertarungan dalam filem Ip Man 3, beberapa bulan lalu.
    Donnie berkata, babak itu antara cabaran dalam filem arahan Wilson Yip itu yang dihadapinya berikutan Tyson tidak biasa berlakon.
    "Tyson peninju tersohor dunia dan pergerakan dia sangat rumit. Tambahan pula dia sukar mengingati pergerakan yang diajar, jadi kami terpaksa melakukan aksi pertarungan betul.
    "Mujur saya dapat mengelak tumbukan Tyson beberapa kali," katanya yang memegang watak sebagai lagenda seni pertahanan diri WIng Chun, Yip Man.
    Menurutnya, peluang berlakon dengan Tyson sememangnya pengalaman baik dan dia juga peminat peninju terbabit.
    "Ketika bertemu dengan Tyson, dia turut memberitahu meminati filem IpMan selepas menonton siri pertama dan kedua," katanya ketika ditemui di sidang media filem berkenaan di sini, petang tadi.
    Filem IP Man 3 yang menelan kos pembikinan mencecah RM132.26 juta itu bakal menemui penonton di negara ini pada 24 Disember ini.
    Barisan pelakon lain yang turut membintangi filem ini ialah Lynn Xiong, Karena Ng dan Max Zhang.

    Gambang Cempaka Sari | Ketahui Cerita Kesultanan Perak

    Gambang Cempaka Sari Sungai Perak, Harga Gambang Cempaka Sari Sungai Perak

    Gambang Cempaka Sari : Ketahui Cerita Kesultanan Perak

    Perak Darul Ridzuan
    Negeri indah permai
    Penduduknya hidup aman damai
    Dinaungi keadilan sultan

    Kuala Kangsar Bandar Diraja
    Iskandariah istana ternama
    Tempat bersemayam Baginda Paduka Seri
    Menjadi lambang tunggak negeri

    Bukit Larut
    Waktu malam... berkelipan
    Udaranya sejuk nyaman menyegarkan
    Indahnya ciptaan Tuhan

    Di tengah samudera biru
    Pulau Pangkor dengan pantai yang bersih
    Tempat bersukaria tumpuan para pelancong
    Pemandangan indah yang terbentang

    Lihat padi menguning
    Menambah seri Daerah Kerian
    Di Hilir Perak
    Nyiur melambai-lambai
    Oh sungguh subur tanah airku

    Kinta daerah tengah
    Hasilnya bijih timah
    Batu Gajah bandar yang bertuah
    Tempat keputeraan seri sultan

    Hulu Perak nun di utara
    Kaya dengan sumber hasil hutannya
    Sungainya tersergam
    Empangan tinggi menjulang
    Segagah wira di perbatasan

    Pasir Salak bersejarah dan berdarah
    Dato Sagor Dato Maharajalela
    Gugur pertahankan bangsa

    SITC maktab tertua
    Gedung ilmu bakti suluh budiman
    Lahirkan cendekiawan
    Pejuang bangsa negara
    Kekal abadi sepanjang zaman

    Perak makmur bahagia
    Dengan sembilan daerah yang ada
    Betapa indah tanah air tercinta
    Sejahteralah Perak oh negeriku
    Perak... Perak... oh negeriku.

    Lirik di atas adalah lirik lagu Perak Oh Negeri yang dicipta oleh Ciptaan M.Shaarif (The Zurah II) pada tahun 1986. Negeri Perak menjadi tempat sejarah yang banyak dan menjadi tumpuan pelancong. Kuala Kangsar kini telah mempunyai Gambang Cempaka Sari yang boleh korang naiki dan belayar di Sungai Perak sambil itu terdapat info menarik mengenai Kesultanan Perak. Gambang Cempaka Sari boleh dinaiki :
    Gambang Cempaka Sari

    Hari 
    Sabtu, Ahad dan Cuti Umum

    Harga 
    RM15 (Dewasa) 
    RM10 (kanak kanak, warga emas, OKU) 

    Waktu Berlayar (bergantung kepada cuaca)

    9.00 pagi - 9.40 pagi
    10.00 pagi - 10.40 pagi
    11.00 pagi - 11.40 pagi
    12.00 tgh - 12.40 tgh
    1.00 ptg - 1.40 ptg
    2.00 ptg - 2.40 ptg
    3.00 ptg - 3.40 ptg
    4.00 ptg - 4.40 ptg
    5.00 ptg - 5.40 ptg
    6.00 ptg - 6.40 ptg

    Talian
    1-800-22-8772

    Laman Web

    Jadi sesiapa yang datang ke Kuala Kangsar, jangan lepaskan peluang menaiki Gambang Cempaka Sari yang pernah dinaiki oleh Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dalam Istiadat Pertabalan Sultan Perak.

    Jenis - Jenis Gemuk

    Jenis - Jenis Gemuk | Redakan seketika mengenai ilmu veterinar, kali ini cik en hendak kongsikan satu info menarik. Kesemua ini cik en simpan di telefon bimbit dan cik en lupa daripada mana cik en downlond. Dalam kesibukan cik en dihujung tahun ini, Cik en kongsikan info ringkas ini. Jenis Jenis Gemuk terbahagai kepada 3 iaitu :




    Jadi, nilaikanlah diri masing masing ya. Adakah korang Gemuk Angin, Gemuk Air atau Gemuk Daging

    Jadual Pemberian Ubat Cacing Pada Kucing

    Cacing yang dikeluarkan oleh anak anjing di klinik cik en
    Jadual Pemberian Ubat Cacing Pada Kucing | Pemberian ubat cacing adalah penting selain dari pemberian vaksin. Kerana ada kes cacing ini yang menyebabkan kucing terutama anak kucing boleh mati. Ini kerana bebanan cacing di dalam perut terlalu banyak. Tapi cacing atau parasit ini tidaklah berniat hendak membunuh kucing korang tapi menjadikan mereka sebagai tempat untuk mereka mencari makanan. Bunyi agak kelakar kan? tapi ini fakta yang kita kena tahu. 

    Diingatkan cacing akan selamanya berada di dalam perut kucing korang selagi korang sendiri tidak mengatasi masalah ini. Jadi dengan jadual pemberian ubat cacing atau deworm dapat membantu menyahkan cacing dari perut anak anak bulus kita itu.

    Hookwoorms dan Roundworms selalu berada di dalam perut anak kucing. Hookwoorms hidup dengan darah dan mengakibatkan kekurangan darah bagi anak kucing korang. Roundworms pula memakan makanan yang di makan oleh anak kucing. Jadi berlaku persaingan yang akhirnya anak kucing akan kekurangan gizi dan makanan. Antara tanda tanda kecacingan adalah bulu kasar, bulu gugur, cirit birit, kekurangan gizi makanan (kurus) dan bahagian didalam bawah mata pucat serta yang paling teruk jika mereka membuang bersama dengan cacing

    Selalunya cacing akan mati apabila keluar dari perut. Dan juga akan keluar bila ia mati dalam perut

    Jadual Pemberian Ubat Cacing Pada Anak Kucing
    • Pada usia 3 bulan atau 4 bulan  (12 minggu atau 16 minggu)

    Jadual Pemberian Ubat Cacing Pada Kucing Dewasa
    • Terbahagi kepada 2 iaitu :
      1. Kucing dikurung di dalam rumah - 1 tahun sekali
      2. Kucing yang selalu keluar rumah - 3 kali setahun
    Tapi korang boleh mendapatkan khidmat nasihat atau konsultan dari vet yang berhampiran. Mungkin akan berlaku perbezaan, ini kerana setiap klinik mempunyai jenis ubat cacing yang berbeza dari segi cover jenis cacing. Jadi, jangan anggap pengambilan ubat cacing ini mudah okey?

    2015-12-17

    Kadar Dividen dan Bonus ASB 2015


    Kadar Dividen dan Bonus ASB 2015 | Kadar Dividen dan Bonus ASB yang berakhir 31 Disember 2015 akan diumumkan minggu ke 2 bulan Disember 2015. Dijangka seawal pada 17 Disember 2015 dan selewatnya 24 Disember 2015. Jadi penangguhan urusniaga ASB dan ASN bermula 24 Disember 2015 sehingga 3 Januari 2016. Tujuan penangguhan kerana pengiraan pengagihan pendapatan bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2015. Pembukaan semula urus niaga pada 4 Januari 2015 dan boleh disemak oleh pemegang Amanah pada 5 Januari 2015 . Dibawah adalah kadar pendapatan dividen dan bonus ASB sbelum ini

    akan dikemas kini 

    update



    Top 5 Carian Popular Google Di Malaysia 2015

    klik untuk paparan lebih jelas

    Top 5 Carian Google Di Malaysia 2015 | Nampaknya tahun 2015 akan melabuhkan tirai nya tidak lama lagi, tidak sah jika kita tidak tahu mengenai carian paling popular sepanjang tahun 2015. Dan semestinya google menjadi carian terhangat sepanjang tahun ini. Dan di dalam carian google, cik en sediakan 5 carian popular mengikut beberapa kategori


    Trending 2015








    Most Searched




    Laman web paling popular 2015

    google.com
    facebook
    youtube
    yahoo
    google.com.my
    Blogspot.my

    2015-12-16

    Loghat atau Dialek Rakyat Perak


    Loghat atau Dialek Rakyat Perak | Sumber ini di ambik di facebook melalui akaun Ryann Helmy. Kebetulan cik en merupakan rakyat Negeri Perak, rasanya penerangan ini bagus untuk rakyat negeri lain mengetahui loghat atau dialek yang ada di dalam negeri perak.

    Perak mempunyai 5 loghat atau dialek.
    1. Utara Perak seperti Parit Buntar dan Bagai Serai, loghatnya lebih kepada loghat utara seperti kedah dan pulau pinang.
    2. Hulu Perak pula seperti Kroh, Grik dan Lenggong lebih kedengaran bunyi orang kelantan dan Patani
    3. Daerah Kinta, longhat berbeza kerana disini kebanyakan kawasan merantau dan majoritinya dari kepulauan Indonesia
    4. Perak Tengah seperti Kuala Kangsar, Bota, Parit, yang ini merupakan loghat asli Negeri Perak. Menggunakan bahasa ate, kome, pasior, mike, teman dan sebagainya. Kuala Kangsar kampung cik en ye.
    5. Perak selatan seperti Tapah, Teluk Intan, loghat lebih ekpada selangor dan johor.
    Jadi inilah keistimewaan Negeri Perak. Dalam satu negeri pu, loghat mereka berbeza-beza. 

    Blog Nurfuzie Dot Com di Utusan Malaysia



    Blog Nurfuzie Dot Com di Utusan Malaysia | Alhamdulillah, impian cik en untuk mengorak langkah lebih baik nampaknya naik ke satu tangga lagi. Sabtu 12 Disember 2015, Blog kesayangan cik en Nurfuzie.com keluar di bahagian Citra Orang Muda Utusan Malaysia. Ruangan tersebut dinamakan Blogger Pilihan.

    Pernah cik en membaca artikel seorang blogger yang kemasukkan blog di mana mana surat khabar dan majalah, tidak membantu menaikkan follower ataupun pageview. Mungkin bagi blogger yang lain tapi blog Nurfuzie.com mempunyai satu topik yang akan menjadikan blog cik en sebagai pilihan pembaca baru atau lama. Semuanya sedia maklum, Blog Nurfuzie.com bukan menceritakan perkara yang biasa blogger lain ceritakan, tapi satu topik mengenai VETERINAR. Hanya dari pengalaman kerja, ilmu dan tunjuk ajar dari "senior" menjadikan blog cik en menjadi medium untuk cik en bercerita mengenai VETERINAR. Banyak skop veterinar yang cik en kongsikan dalam blog cik en, tapi yang mendapat sambutan adalah kucing. Mungkin kesedaran mengenai haiwan kesayangan Rasuallah ini semakin menebal di kalangan rakyat Malaysia. Cik en tahu, kecik je tulisan di gambar itu ye, cik en akan zoomkannya.



    Pembetulan :

    "Dorongan itu semakin memuncak, apabila saya berkhidmat sebagai pembantu veterinar di sebuah klinik swasta Jabatan perkhidmatan veterinar negeri. Kebanyakan perkongsian merupakan pengalaman sendiri ketika menjalankan tugas di ladang ternakan dan klinik ", katanya yang mesra disapa dengan nama panggilan cik en.

    Sebenarnya banyak lagi cik en hendak bercerita mengenai mengenai haiwan ini, tapi cukuplah pengenalan awal sebegini dahulu. Jika sesiapa yang berminat kepada haiwan, bolehlah bercita cita menjadi ahli veterinar, mungkin seorang doktor veterinar penolong pengawai veterinar atau pembantu veterinar. Sangat enjoy bagi yang meminati kerja lasak dan kotor sebegini. Bagi cik en satu kepuasan dan setiap hari akan ada cabaran cabaran yang baru untuk menjadikan ia satu pengalaman yang berharga yang mungkin blogger atau orang di luar sana terutama wanita tidak ketahui. Tahukah korang, kami dari kakitangan Jabatan Perkhidmatan Veterinar merupakan pertahanan pertama bagi sebarang wabak atau penyakit yang merbahaya, kami juga yang mengawal kesihatan ternakan, produk daging yang kita makan hari hari dan juga memberi kesedaran kepada orang luar sana terutama peternak, yang pengeluaran daging di Malaysia masih di peringkat yang rendah sehingga memaksa kita mengimport daging beku. Artikel ini menarik untuk dibaca KLIK SINI.

    Panjang lebar entri cik en kali ini, Insyallah, di lain entri, cik en akan bercerita lebih banyak mengenai fakta dan info info menarik mengenai veterinar selain mengenai haiwan kesayangan. Terima kasih kepada yang tangkap gambar artikel di Utusan Malaysia dan whatsup cik en. Harapan cik en, supaya blog cik en menjadi rujukan pertanyaan dan perkongsian bagi rakyat malaysia yang musykil dalam apa jua skop di bawah tajuk veterinar itu.

    Update : Terima kasih Yumida atas entri tuk cik en. Boleh terjah di sini

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Followers

    About

    For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

    Get widget

    Blog Archive

    Labels

    Ads