www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2013-10-21

GA Oktober 2013 Nurul Yui

GA akan berlangsung dari 
21/10/2013 jam 10.00 am hingga 24/10/2013 jam 10.00 am



sponsar


Page :  Blog azhafizah




Photobucket

2013-10-17

Veterinar - Rawatan Haiwan Kesayangan Yang Termakan Racun



Assalamualaikum semua.. 
selepas entry rawatan demam cik en jarang upload untuk rawatan tradisonal untuk kes kes yang lain
Kes termakan racun ini kerap juga cik en terima di klinik cik en ni
dan pertanyaan pertama yang cik en akan tanya
Bila kena racun?
dan agak merumitkan keadaan bila owner pon memberi jawapan TAK PASTI
susah untuk cik en diagnosis tahap keracunan itu.
untuk sesiapa pemilik haiwan kesayangan yang agak susah mendapatkan rawatan di klinik veterinar seperti jauh atau klinik yang tutup(malam)
cubalah guna keadaan tradisional di bawah ini terlebih dahulu ye.
sebelum racun telah membakar seluruh organ dalaman haiwan kesayangan kita tu
tapi sebelum tu kita tengok tanda tanda fizikal yang dah terkena racun

Tanda- tanda

1. Air liur pekat meleleh tanpa henti
2. Berubah jadi pasif
3. Lemah
4.Mulut dan hidung berdarah
5.Kencing dan buang air besar berdarah

Rawatan

2013-10-11

Menjawab Pertanyaan Komen Cik En


Asslamaualaikum
semenjak cik en bz ni pelbagai komen komen yang cik en terima
cik en akan approved bila cik en kuarkan entry baru.. supaya cik en takkan hilang pembaca cik en..
ada komen yang bertanya itu dan ini.
cik en cropkan dan jawab di entry ini

Dilema Wanita : Menopause atau Putus Haid



jawapan : walaupun entry ini untuk menjawab dari pertanyaan mak/pak anon tapi cik en tergerak nak menjawab. untuk dapatkan tips ini adalah tips untuk 2 pihak.. pihak kita dan pihak yang monopoues
kita : lebih banykan bersabar dan sentiasa mengingati mereka apa yang mereka lakukan hanyalah kerana ikutkan emosi. jangan di marah dan ditinggalkan.. ia lebih membawa kesan buruk
orang menopause : perbanyakkan amalan agama, relekskan diri dan jangan mengikut emosi..

p/s : kalau de sesiapa nak menambah silakan

Menghalau Kenangan Silam Pasangan



Jawapan : kepada setty yang tiada link ni, akak tak boleh menjawab soalan adik itu, kerana akak bukan tahu apa yang ada dalam fikiran tunang adik. Apa apa pun, adik kena bersemuka dan bertanya dan memintanya menjawab dengan jujur.. Jika dia kata dia dah melupakan. Tutup this case dan jalankan kehidupan seperti biasa dan sentiasa membahagiakan dia.. Insyllah jika itu jodoh adik, tak kemana.. Cuma pesan akak, jangan terlalu syakwasangka sebab itu punca hubungan jadi dingin

p/s : Yang Lepas Adalah Pelajaran yang paling terbaik untuk kita.. Bak kata, Belajar dari kenangan

Veterinar - Rawatan Haiwan Kesayangan Yang Demam





Jawapan : yup.. ia adalah rawatan tradisional yang digunakan oleh orang orang kampung yang mempunyai ternakan lembu kerbau dan kambing. lagipun ia adalah bahan semulajadi..

p/s : alhamdullah terjawab pada yang bertanya.. maaf kerna lambat.. ke bz an yang sangat melampau2
Photobucket

2013-10-10

Peringatan Untuk Bakal Pengantin!!




Asslamualaikum 
apa khabar semua..
rajin pulak cik en mengupdate blog..
Alhamdullah diberi kesempatan untuk mengupdate. walaupun tak lama dapatlah kongsi satu info untuk bakal bakal pengantin. tidak kira lelaki atau perempuan.
Kisah ini diberitahu oleh rakan serumah cik en yang bakal berkahwin tak lama lagi
dan cik en pun reserach di Google untuk mengetahui secara fakta.. dan yup! cik en temui
Disini cik en menasihati yang mana bakal berkahwin dan pernah mempunyai ex ytang ramai sebelum melangkah ke gerbang perkahwinan menebus kafarrah / melanggar sumpah.
kenapa cik en nasihati camtu, sebab masa kita dok bercinta awal awal dengan ex lama kita, pernah tak kita bersumpah dan berjanji apa -apa seperti kes adik yang upload video "saya janji dengan awak"

2013-10-09

Peah Kucing Cik EN Yang Berbaka Cacilo


Peah Kucing Cik EN Yang Berbaka Cacilo |lama sangat cik en biarkan blog cik en berhabuk habuk.. tau tau dah tukar design kan? dari biru laut kepada kekuningan emasalhamdullah. hampir 80 % siap di edit tapi entry ni bukan makeover cik en ni tapi cik en nak cerita ahli baru dalam kehidupan bujang cik en . alhamdullah, Allah nak bagi cik en pahala dengan membela seekor kucing comey yang cik en namakan PEAH nak tahu cammana rupe Rapeah Simpan aka Peah

omey tak Peah cik en ni berjantinakan betina amat cergas dan kuat makan dan untuk pengetahuan semua PEAH mempunyai 3 warna atau dipanggil CACILO atau kucing tortoiseshell untuk makluman semua yang tak tahu, kucing cacilo ni mempunyai nisbah jantina 1:10000.. bersamaan 1 jantan 10000 betina. cer korang tengok tengok kucing yang 3 warna ini, jantan atau betina.. kalau jantan tu korang jagalah dan ia bawak ong kepada kita tapi kalau de yang kucing jantan 3 warna ni hayatnya tak lama
ini antara info tentang cik en dapat di blog ini

Anda pasti pernah mendengar mengenai versi-versi supranatural tentang kucing jantan ‘belang 3? yang agak mustahil ditemui ini. Kepercayaan orang tua tentang kucing jantan belang 3 yang antara lain ialah:

1) Kucing jantan belang 3 sangat sukar ditemui kerana ketika melahirkan anak kucing berbelang tiga jantan, induk kucing akan memakan anaknya itu. Sifat kanibalis ini memang naluri karana kucing jantan belang 3 secara semulajadi tidak dibenarkan untuk lahir.

2) Kucing jantan belang 3 dianggap sebagai ‘Raja Kucing’ dan memiliki tanduk emas. Barang siapa yang menemui dan menyelamatkan kucing ini sebelum dimakan induknya, akan memiliki kesaktian yang membawa keuntungan yang besar dan dihormat orang di sekelilingnya.

Kucing dengan kombinasi bulu 3 warna, atau lebih gemar disebut ‘kucing belang 3’, dinamakan kucing calico dan tortoiseshell. Kucing Calico adalah kucing-kucing belang 3 dengan warna dasar putih, sedangkan tortoiseshell kucing belang 3 dengan dasar warna hitam. Kucing jantan berbelang 3 disebabkan oleh pewarisan genetik kucing calico dan tortoiseshell yang memang tidak memungkin melahirkan seekor kucing jantan.

Jean Bungartz, seorang ahli genetik kucing dalam bukunya yang berjudul “Die Hauskatze, ihre Rassen und Varietäten” menjelaskan bahawa warna kulit kucing sangat bergantung pada gen seksual yang disebut X chromosome dan Y chromosome, yang mana mungkin sedikit sukar bagi kita untuk memahami secara detail. Tetapi sebenarnya, kelahiran kucing belang 3 memang didominasi oleh kucing betina, dan adapun kelahiran kucing jantan adalah cacat. Faktor genetik itu juga yang menyebabkan kucing jantan tersebut lahir dalam keadaan tidak subur atau mandul.

so kepada sesiapa yang ada kucing jantan cacilo ni.. jagalah sebaik mungkin.. satu info dunia kucing yang kita dapat rini. terujanya kan..akhir kata, cik nak pesan, sayangilah haiwan haiwan ini walaupun ia hanya kucing jalanan atau "market" sebab cik en pernah dengar cerita masa akhirat ti, akan dibangkitkan 2 jenis haiwan iaitu unta dan kucing untuk membalas perbuatan kita kepada mereka.

kisah tu cik en akan kongsikan untuk entry yang mendatang

p/s : cik en sayang kucing cik en...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Shoplinks.Asia

Ads