www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2013-07-16

study lain, kerja lain




Salam semua folower cik en
apa khabar?
sihat semua..
cik en lama mendiam sebab kemalasan cik en tiba tiba melanda...
so far terfikir satu isu yang cik en rasa merupakan isu yang selalu kita dengar?
isu
Study lain, Kerja lain
Sekarang lulusan diploma semakin meningkat dari tahun ke tahun.
Pemilihan jurusan selapas SPM amat penting untuk menjaminkan pekerjaan yang setaraf dengan pendidikan
yup.. cik en pun lulusan diploma
Diploma Kewangan dan Perbankan di Politeknik Premeir Ungku Omar Ipoh batch 2006 hingga 2009..
Selepas sahaja habis belajar, cik en cuba mencari rezeki dalam bidang perbankan.
dan kerja cik en dapat hanyalah consultant Unit Trust di CIMB Welth Advisor di Ipoh
Tak sampai 2 minggu.. cik en tak boleh teruskan kerjaya itu. hampir 3 bulan juga menganggur.
Selepas itu kerja kerani operasi di salah satu syarikat kuari. 
Tak juga kekal lama akhirnya tanam anggur  2 bulan sebelum apply Management Trainee (MT) di 7-Eleven di Taman Shatin Ipoh. Tak sampai 5 bulan, cik en dipanggil untuk lantikan Pembantu Veterinar di Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Perak dan sekarang berkhidmat di daerah Manjung Perak
Tengok tak kronologi kerja cik en?
yang mana ada kaitan dengan kos cik en masa di poli?
hanya satu sahaja kan? 
 tak ada rezeki dan akhirnya cik en disini sebagai kakitangan awam dalam bidang yang bukan dari level diploma cik en dan cik en lebih berjaya di level SPM dari diploma sendiri
Tapi dalam keadaan sekarang, kita tidak boleh memilih kerjaya.
kalau kita memilih dan hanya nak kerja dengan level kita yang tertinggi alamat memang tanam anggur berguni guni la
Pendapat peribadi cik en senarai dibawah ada lah satu kos yang menjaminkan masa depan kita


  • Diploma Kejururawatan (Kerajaan-apply SPA)
  • Penguruan (maktab atau UPSI)
  • Institut yang khusus untuk sebuah jabatan (institut yang diiktiraf dan kerajaan). Cth : sijil veterinar di IVM Kluang dll
  • Kolej yang menawarkan terus pekerjaan selepas tamat pelajaran
  • Kos kemahiran (elektrik, aircorn, automotif)
ini antara yang cik en rasa bidang yang boleh membawa harapan yang cerah untuk kerjaya..
macam mana pendapat yg lain?

Photobucket

4 comments:

Nurzakiah Hanum said... [Reply]

:)
singgah pagi

Rose Azadir said... [Reply]

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

Kancil 8349 said... [Reply]

sebab tu kita tidak boleh ramal masa depan kita namun kita tetap berusaha agar masa depan kita yang terbaik

nuyui a.k.a miss YUI said... [Reply]

syukur dgn kerja yg ada..

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads