www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2012-12-28

Pencarian Cik En dan Blog - Blog Direview Ditutup

salam semua!
agak terlewat cik en nak tutup pencarian cik en tu,
sebab internet di tempat cik en down pulak.. so secara rasminya cik en menutupkan pencarian cik en..
keputusannya cik en akan bagi selepeas entry ini k?
Photobucket

2012-12-27

Pencarian Cik EN dan Blog - Blog Direview


STICKY POST

salam semua
rajin pulak cik en kali ini kan?
cik en sebenarnya nak mencari 3 buah blog untuk direview
bukannya cik en uat 1 entry 3 blog tapi 1 blog untuk fully 1 entry 
tujuan cik en untuk menambah kenalan dan sesiapa yang buat niaga online boleh la promote perniagaan dorang..
kalau berminat ikutlah syarat syarat bawah ini


  • Wajib ada blog sendiri (of course la kan)
  • Tak Wajib Follow cik di blog atau page
  • copy paste header bawah ini dan linkkan ke blog cik en



  • Buat Tajuk entry - Cik en! Blog ___________ nak di review ( tempat kosong tu letak nama blog korang)
  • pastu link je kat entry ini k?
tamat 
27 Disember 2012
8.59 malam

2012-12-25

Daging Kita Makan Boleh Membunuh Kita ?




Daging Kita Makan Boleh Membunuh Kita ? | Tiada antibiotik menjelang 2020 dan sebenarnya dari dulu lagi patut ada kawalan antibiotik ini. Antibiotik yang diberikan kepada haiwan sebenarnya beri kesan kepada kita juga tabpa kita sedari ianya adalah salah satu punca kenapa sekarang ini ramai yang sakit seperti barah dan kegagalan organ. 

Cik en seorang kakitangan Jabatan Perkhidmatan Veterinar rasanya wajib mennyebarkan info ini kerana kemungkinan ramai yang tidak tahu. Korang pengemar makanan sejuk beku berasaskan haiwan atau hasil haiwan seperti nugget, hotdog, ataupun akan shopping setiap minggu di pasaraya untuk membeli makanan basah seperti ayam, daging, susu, dan sebaginya? Pernah ke korang tengok logo atau label yang tertera? Korang pasti hanya fokuskan logo halal sahaja kan? 


Pernah sesiapa yang semak logo kat bawah ini?





Kemungkinan ada yang semak tapi konpom la cik en rasa 50% tak tahu logo apa tu. Cik en akan terang lebih ringkas bagi mengelakkan terasa skema bila di baca

Logo diatas adalah dipanggil logo VHM atau Veterinary Health Mark yang mana digunakan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia (DVS) dalam menjadi panduan untuk penggunaan mengenai produk tersebut yang bebas daripada kesan kesan yang boleh merosakkan kesihatan manusia. Atau dipanggil Keperluan Piawaian Minima "Hygiene and Sanitation", "Quality Assurance dan Food Safety" . DVS akan menekankan proses pemeriksaan loji dengan "Food Safety and Quality System" serta "Good Manufacturing Practice Programs".  Dan sesiapa yang ada logo ini di produk mereka, mereka senang eskport ke luar negara.

Tengok balik kepada video Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hamzah Zainuddin, sebenarnya antibiotik ini memberi kesan buruk kepada kesihatan manusia. Bukan sahaja ayam, daging lembu, makanan sejuk beku, susu, telur tidak dijamin ianya bebas dari antibiotik. Antibiotik baik untuk haiwan apabila haiwan sakit, tapi ramai yang tak tahu dos yang diberikan sebenarnya mempunyai period withdraw sendiri. Selalunya antibiotik jenis amoxcylin, terramycin, Gentamycin atau apa apa yang dibawah kelompok drug haiwan tidka boleh disembelih dalam masa 21 hari. Lagi ringan kesan drug, lagi kurang masa harinya. Begitu juga pemerahan susu, ada masanya. 

Tapi kan macamana kita nak tahu semua ini, bukan kita tahu dari mana asalnya ayam dan ternakan semua itu? Inilah peranan DVS dalam memberi panduan kepada pengguna untuk memilih produk apa yang Halal dan bebas daripada sebarang komplikasi terhadap badan sihat kita ini. Logo VHM di atas itulah panduan kita. Halal yang dikeluarakn oleh JAKIM ada speksifikasi terhadap Halal Toyabban tapi VHM akan memeriksa kualiti daging atau produk bebas daripada sebarang drug atau kesan daripada penggunaan ubat ubatan ini. 


update : bila lihat syarikat yang telah menerima logo VHM ini di sini

2012-12-24

Tahukah Anda? - 1

salam hari ini cik en nak share satu info kepada korang yang cik en baca dalam majalah INFINATI



Sejak beberapa abad lalu manusia masih mencari jawapan kenapa malam diciptakan oleh ALLAH dengan kegelapan.
Ada beberapa saintis mengemukakan teori pusingan paksi Bumi yang menyebabkan keadaan gelap malam berlaku
Namun persoalannya kini apakah kegunaan gelap dalam hidup manusia.
Allah tidak jadikan gelap itu tanpa fungsinya.
Sebenarnya manusia memerlukan kegelapan malam untuk mengaktifkan sistem perkumuhan organ di mana ginjal, pakreas, paru paru, jantung dan lain lain organ dalam tubuh akan berkumuh dan membuang sisa toksik masing masing yang kemudiannya akan keluar sebagai najis pada waktu pagi.
sebab itulah, manusia yang sihat perlu berak dan kencing sebaik saja mereka bangun pada waktu pagi

Ayat Pengasih Yang Halal Dalam Islam

salam 
isk pe ni cik en.. nak ngajo benda bukan bukan ini..
ada nak ngajo ayat pengasih.. salah tu cik en..
heheh
jangan cepat uat andaian melulu
cik en nak sharing 2 surah yang mana boleh di panggil
"ayat pengasih"
tapi bukan keseluruhan ayat cume satu ayat setiap surah
ini sekadar untuk mempercepatkan jodoh bagi yang "lambat datang jodoh"
bagi berjumpa dengan orang penting dalam mesyuarat, temuduga, suami isteri, atau pendek cerita bagi mempermudahkan segala urusan silaturrahim
surah ini boleh di amalkan selalu selepas solat, selepas cuci muka dan boleh dijadikan rutin harian
surah dan ayat yang cik en maksudkan ialah

Surah Yusuf Ayat 4
dan
Surah Thaahaa Ayat 39

surah Yusuf Ayat 4

Surah Thaahaa Ayat 39


2 ayat ini perlu dibaca bersama
selepas baca surah yusuf berenti seketika dan terus membaca surah Thaahaa di atas ini
ini merupakan cara kita sahaja..
semoga sharing cik en kali ini memberi manfaat kepada sesiapa yang memerlukan

p/s : Dilarang keras menggunakan ayat ayat ini untuk tujuan tidak baik 

2012-12-23

Amalkan 8 surah ini

salam semua!
entry ini khas untuk muslim
antara cara untuk mendapat hajat hajat kita



1.Surah Al-Fatihah- Untuk menerangkan hati dan menguatkan ingatan

2.Surah Maryam- Bagi memudahkan ibu bersalin dan memperolehi anak yang sabar dan taat

3.Surah Luqman- Bagi memperolehi anak cerdik akal dan cerdik jiwa

4.Surah Yusuf- Bagi memperolehi anak cantik rupa dan cantik akhlak

5.Surah Hujurat- Bagi memperbanyakkan air susu ibu dan anak bersifat berhati-hati

6.Surah Yasin- Bagi menenangkan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat

7.Surah At-Taubah-Bagi membersihkan jiwa dan terpelihara dari maksiat

8.Surah An-Nahl- Untuk melahirkan anak yang berdisiplin


sumber

Sikap Perwatakan Wanita Melalui Cara Berjalan



Tahukah anda bahawa perwatakan atau sifat wanita juga boleh diketahui melalui cara seseorang itu berjalan. Mungkin ada benarnya juga tips yang diberikan kat bawah ni sebagai panduan bersama.

1. Kelihatan Seperti Tidak Memijak Tanah
Golongan wanita yang jalannya berginjat, wanita ini kononnya bersifat tidak jujur, mulutnya laser dan menyinggung perasaan orang lain terutamanya ketika berbual. Dia juga dikatakan terkenal dengan sikap egonya. Dan yang lebih parah, wanita ini biasanya seorang yang boros atau suka membazir tanpa berfikir sebelum berbelanja. Tapi jangan berkecil hati, kerana wanita seperti ini biasanya menjadi pujaan ramai lelaki.

2. Sering Menoleh Ke Kanan Dan Kiri
Wanita yang berjalan seperti ini biasanya pandai menyimpan rahsia. Walaupun ramai yang menganggap wanita yang berjalan seperti ini tidak jujur, suka menipu teman sendiri, dan merugikan teman bualnya, namun, ramai lelaki yang berusaha untuk menakluk hatinya. Kononnya wanita seperti ini senang diatur dan diuruskan.

3. Suka Menunduk
Wanita seperti ini katanya memiliki sifat yang tertutup. Dia hanya akan berbual dengan orang-orang yang rapat dengannya dan boleh dipercayai. Wanita seperti ini biasanya sukar untuk ditawan hatinya. Di samping sikapnya yang dingin, wanita seperti ini tidak peduli dengan percintaan. Namun, jika ada lelaki yang berjaya menawan hatinya, dijamin lelaki itu akan beroleh kebahagiaan. Ini kerana, wanita jenis ini sangat setia, dan dia tidak akan mengkhianati lelaki yang dicintainya.

4. Berjalan Menatap Lurus Ke Depan
Mereka yang berjalan seperti ini biasanya memiliki pendirian yang teguh, dan bukannya mudah hendak menggoncangkan imannya. Jangan sekali-sekali menentang apa yang pernah dikatanya, jika anda tidak mahu mendengar dia berleter panjang lebar. Meskipun pendiriannya teguh, tapi dia selalu berselisih pendapat. Jadi tak hairanlah kalau wanita seperti ini hanya mahu berbual dengan orang yang perpengalaman luas.

5. Badan Bergerak ke Kanan dan Kiri
Wanita yang berjalan dengan gaya yang sedemikian selalunya bersikap tidak ambil kisah dengan masalah yang berlaku. Apa pun masalah yang ada dihadapannya, dia menganggap itu sebagai perkara kecil. Walhal masalah itu sebenarnya agak rumit dan memerlukan kebijaksanaan untuk diselesaikan. Kerana sifatnya yang suka ambil mudah ini, banyak persoalan yang akhirnya tidak dapat diselesaikan dan akibatnya merugikan dirinya sendiri.

6. Badan Nampak Tegak
Wanita ini tegas dalam menentukan sesuatu. Dia tidak mahu urusan peribadinya dicampur oleh orang lain. Gaya bicaranya selalu serius seperti ingin menunjukkan dia memiliki pendirian teguh. Dan yang menarik tentang wanita ini, dia bertanggungjawap terhadap apa yang pernah dilakukannya. Dia menyenangi lelaki yang berdikari tanpa menghilangkan sifat-sifat romantiknya.

7. Berjalan seperti Zirafah
Maksudnya, ketika melangkahkan kaki, badannya kelihatan bergerak ke depan dan ke belakang. Wanita jenis ini sangat lemah perasaannya. Dia seorang yang mudah terasa dan mudah tersinggung. Jadi, jika berbual dengan wanita seperti ini sedikit sebnayak kenalah menjaga perasaannya agar tidak tersinggung, kerana wanita ini mudah mengalirkan air mata.

Terima Kasih Ammboi.com

Photobucket

2012-12-22

2012-12-21

Header baru cik en!


salam semua!
header cik en baru la.. hehhhe
lama dah cik en tak tukar kan?
blog cik en pun sedikit len.
header baru cik en nampak lebih matang kan



so pe komen korang.. cik en still lagi bertemakan pink purple hitam dan putih..
ingat lepas ini nak uat makeover baru la.. sebab lama sangat guna design ni..
bila?
xtau la lagi... tengok pada masa cik en..
kebetulan cik en x sesibuk dulu...

p/s : header baru ini pic cik en dan sepupu comel cik en, nor hijanah.. panggil eja je.. comel kan?

Tutorial : Cara nak buat "Read More"

salam semua
rini rajin  pulak cik en nak buat tutorial.. ini di sebabkan kawan blogger baru cik en bertanya kat cik en


dia tanya camne nak buat read more.. sebelum cik en ajarin satu persatu cik en bagi kebaikkan nya dan keburukkannya buat read more ni di blog korang

kelebihan
  • Dapat meringankan blog korang
  • Kekemasan
  • Blog tak berjeler jeler untuk di scroll
  • Mesra pengguna
Keburukan

BLOGLIST BLOGGER BAHARU 2013 | SEGMEN

salam 
hai, cik en pun dah lupe pernah join segmen ini satu ketika dulu..
hehehe.. banyak sangat koje tu yang terlupa sedikit.. nasib la de buat bloglist baru..
baru la refresh balik.. ehheheh dah ingat dah
untuk tahun 2013 ini cik en nak join lagi..
so no id cik en 
dan sesiapa yang berminat klik je image atas tu..
jom kita memeriahkan
korang akan dilistkan di

Photobucket

Jom Bertukar Kepada Domain Sendiri

salam semua!
sesaper yang lama menjadi follower cik en ini mesti pernah terbaca 
yeah! cik en dah pakai domain sendiri
bagi yang belum faham apa itu domain tu cik en terangkan balik serba sedikit ok?
cer korang tengok web address cik en kat atas tu


web cik en 
www.nurfuzie .com 
itu setelah cik en de domain sendiri kalau tak cik en menggunakan
www.nurfuzie.blogspot.com
cik en dengan rasminya bertukar kepada dot com pada 10 Februari 2012
cam gempak la kan.. de domain sendiri dan tak bergantung kepada dot blogspot dan sebagainya
tapi cik en ambik package yang domain sahaja..
so cume alamat web sahaja bertukar tapi still di bawah blogger.com
kira hanyalah tukar domain tapi hosting masih pada blogger.com
apa tu domain cik en?
ada yang masih tak faham?
sekali lagi cik en terangkan

2012-12-20

Siapa Lee Min Hu, Pengadil Berat Sebelah Malaysia vs Thailand


Fadhli Shas dibuang padang, Malaysia melawan 12 orang termasuk pengadil. Inilah orangnya (gambar atas) yang menjadi punca kekalahan Malaysia. Namanya adalah Lee Min Hu, pengadil dari Korea yang berusia 33 tahun. Bekerja sebagai seorang guru bahasa Inggeris. Berpengalaman di peringkat antarabangsa sejak 2
005.

Statistik perlawanan antarabangsa yang diadili oleh Lee Min Hu adalah 34. Dari 34 game dia layangkan 137 kad kuning dan 6 kad merah, keseluruhan 143 kad. Ini bermakna 4 kad setiap game. Rekod memang menunjukkan pengadil ini suka beri kad.

Kontroversi bukan perkara baru kerana Lee Min Hu pernah menimbulkan kontroversi bila terus memberikan kad merah pada Neill (pemain Australia) dalam perlawanan antara Australia dan Iraq pada 17 Oktober 2012. Mutu pengadilan Lee Min Hu sudah pun dipertikaikan oleh media antarabangsa, mengapa masih biarkan pengadil tersebut adili kejohanan AFF Suzuki pula?

Anonymous, Anonymous.......


salam semua pembaca cik en
cik en nak tanya sikit ini. pernah x korang dpaat komen dari anonymous atau orang akan kata pak anon atau mak anon?
mmm.. lately ini la cik en dapat banyak dari pak anon dan mak anon ni..



masalahnya sekarang pe ye nak buat dengan komen komen ini?
nak di delete atau di approved sahaja.. cer korang bagi komen sikit

sweetladystyle - gedung tudung online


salam semua!
kali ini cik en tak la menceritakan hal cik en tapi cik en nak promote satu blog yang cik en rasa cukup menarik di layari dan yang paling penting isi blog ini
Sweetladystyle merupakan salah satu shopping online yang khusus untuk tudung dan baju.
kebanyakan nya shawls. selain itu ada pashmina, tudung express dan beberapa clothes
cik en dapat pm di page cik en iaitu Blog Cik Eintan Nurfuzie a.k.a Cik En
meminta jasa baik cik en promote blog beliau.
hampir seminggu gak la baru la cik en keluarkan entry ini. ini disebabkan cik en kekangan masa untuk menbelek belek blog SLS ini
owner blog ini ialah WANI..
comel orangnya dan beliau sendiri merupakan model dalam blog ini.
untuk sesiapa yang baru mengenali cik en, cik en baru mula bertudung dan kurang arif sangat fesyen fesyen terkini perihal tudung ini..
tapi bila cik en melayari blog SLS ini cik en baru dapat tahu pelbagai jenis tudung.
ada tudung syria, pashmina,shawls dan yang masih setia dengan tudung bawal, wani masih de jual dalam SLS ini
SLS ini telah didaftarkan bawah SSM dan korang tak perlu la risau untuk shopping dalam SLS ini.
disini cik en share sikit tudung yang menarik perhatian cik en


Aktiviti Hujung Tahun Di PPV Manjung


asslamualaikum semua!
rini cik en nak cete hal berlaku semalam di opis cik en..
kami kutip duit untuk buat jamuan makan.
selalunya makanan yang menjadi pilihan ialah
Char Ketiaow
Nyum nyum dan kebetulan kami ini berhampiran dengan laut, stok udang nya amat mudah di dapati tau
memang besar besar udangnya..
x yah la nak cete perihal yang lain, layan pic kat bawah ini je k

preparation

Firman - Kehilangan


Ku coba ungkap tabir ini
Kisah antara kau dan aku
Terpisahkan oleh ruang dan waktu
Menyudutkanmu meninggalkanku

Ku merasa tlah kehilangan
Cintamu yang tlah lama hilang
Kau pergi jauh karena salahku
Yang tak pernah menganggap kamu ada

Asmara memisahkan kita
Mengingatkanku pada dirimu
Gelora mengingatkanku
Bahwa cintamu tlah merasuk jantungku

Sejujurnya ku tak bisa
Hidup tanpa ada kamu aku gila
Seandainya kamu bisa
Mengulang kembali lagi cinta kita

Takkan ku sia-siakan kamu lagi

2012-12-18

Kursus Induksi SUK Perak 9/2012 dalam kenangan


salam semua!
seminggu lagi cik en pergi kursus.
sebelum ini kursus ini
kali ini cik en kursus untuk pengesahan jawatan pembantu veterinar cik en ini
mengikut syarat pengesahan jawatan pembantu veterinar perlulah 
lulus peperiksaaan awam
lulus peperiksaan pembantu veterinar
mengikuti dengan jayanya kursus induksi khusus veterinar dan kursus induksi umum suk perak
so ikutkan semua tu dah settle.. so untuk tunggu pengesahan jawatan.. syarat satu lagi kena cukup 3 tahun..
cik en baru je 2 tahun berkhidmatan dalam SUK perak
ini cik en bukan nak cerita pengesahan cik en tu tapi kursus yang cik en gi minggu lepas
9 Disember hingga 16 Disember 2012
sebelum itu, tengok pic bawah ini


dah tengok blum?
ini lah semua batch cik en yang join kursus induksi umum ni..
seramai 11 orang dan status ini adalah laporan x wajib yang perlu cik en kasi kepada kak rohana
kak rohana adalah senior yang menjaga bahagian latihan di HQ jabatan cik en ini.
dan ramai gak dari kalangan kami memegang jawatan semasa kursus ini
so ke gambar seterusnya

cik en on diet.. tapi x boleh sebab makanan dorang kasi amat sedap

2012-12-06

Veterinar - Rawatan Haiwan Kesayangan Yang Demam




salam semua!
apa khabar? sihat?cik en kurang sihat.. demam yang agak teruk
bukan sahaja manusia yang sahaja demam.. haiwan kesayangan pun sekarang memang mengalami demam demam, selsema dan sakit mata
seperti yang kita tahu, korang mesti akan ke klinik vet kalau semua simpton ini ada kan?
so sini cik en nak sharing serba sedikit la mengenai ini..
kalau haiwan kesayangan korang seperti kucing atau anjing mula kurang bermain, kurang selera makan, selalu murung, selalu tido dan bila korang pegang telinga, telinga panas..
maknanya kemungkinan pet korang demam..
ada juga yang mengalami sakit mata, bersih dan selsema.
so mula mula sekali korang dapat tanda ini, korang perlulah memastikan pet korang tu di asingkan...
ada 3 cara la tuk korang uat
  1. gi je vet atau farmasi beli ubat antibiotik(de jenis syrup dan tablet). pastu kasi pet korang makan ikut arahan vet 
  2. bawa pet korang gi vet. pet korang akan di injection dan akan diberi ubat antibiotik 
  3. yang ni paling sennag ,murah dan cepat la.. cari air kelapa fresh dan kasi pet korang minum.. amalkan sampai demam pet korang tu kebah. 
  4. Jangan sesekali mandikan pet korang 
  5. Sediakan air yang mencukupi. 
  6. Jangan sesekali memberi panadol. Boleh mengakibatkan overdose yang boleh membawa kepada kematian 
  7. Kalau terdesak, cuba cari multivitamin kanak kanak yang tela dicairkan sedikit. 


so ini untuk sharing untuk korang..
kalau manusia pulak, makan la panadol.. tapi cik en tak suka makan ubat.. cik en akan basahkan tuala kecik dan letak di kepala sebelum tido..
Insyalah esok demam korang akan kebah...

2012-12-04

¡gracias mama qhayra


salam kepada semua follower cik en?
apa khabar? sihat.. seminggu gak cik en tak mengudapte blog...
anyway kali ni cik en nak say thanks al lot kepada mama qhayra sebab hadiah ini



sweetkan..
anyway cik en kasi hadiah sebab cik en kasi dia hadiah.. heheheh... nak tau hadiah mana 
jom klik sini 
so cik en ucapkan mekasih banyak banyak..
cik en hargai sangat sangat2...
p/s : sekarang cik en lebih bz sngt ngn keje opis,, hujung tahun la katakan

2012-11-20

2012-11-19

Make Over Blog Premium Beautiful II

salam kepada semua!
baru la kesempatan bagi cik en nak update make over cik en ni..
walaupun hampir sebulan siap..
anyway.. faez fizz ni ambik tempahan dari cik en make over blog dia adalah untuk kali kedua..
pertama korang boleh tengok entry MAKE OVER 1
lepas tu dia berpuas hati dengan kerja cik en..
dia menggunakan khidmat cik en untuk make over kali kedua..
akak ni nak lebih nampak bisneswoman dan lebih smart..
bewarna kuning emas cik en buat mengikut kehendak dia.. walaupun lambat gak cik en nak siapkan sebab bz cik en dapat komen positif dri faez fizz..
faez fizz ini merupakan agent PB korset..
kalau sesiapa nak order la la ke blog PREMIUM BEAUTIFUL
sekarang cik en tengok pelbagai promosi yang faez fizz ni buat..
nak tengok hasil cik en?
tengok overview bawah ni..

2012-11-16

Cik en jadi Polis pulak?

heheh.. cepat plak cik en mengudate ye
yela.. kang bz cik en x sempat.. sini cik en hanya nak sharing cete mengenai cete cik en minggu lepas.
ya!memang betul cik en jadi polis.. tapi hanyalah sukarelawan dan still lagi pembantu veterinar sebagai kerja hakiki.. PVR ini hanyalah part time
cik en nak korang tengok dulu pic ni


ya! ini lah cik en join minggu lepas.. seminggu di sana..
sapa sapa ada tak yang join PVR ini?
komen cepat2 kat entry ini.. nak tengok geng
okeh okeh cik en akan cete satu persatu...
PVR bermaksud Police Volunteer Reserve
atau dalam bahasa melayunya
Sukarelawan Simpanan Polis
dan ini serba sedikit mengenai PVR

Saya join GA 2012 Nurul Yui





Syarat-syarat yang wajib dipatuhi :

1) Buat entry dengan tajuk " Saya join GA 2012 Nurul Yui "

2) Jangan lupa letakkan banner kat atas dan linkkan
dalam entry tersebut

3) Boleh gunakan blog personal atau blog join sana sini

4) Tinggalkan link entry tersebut pada komen entry ini
{ link blog sahaja TIDAK diterima }

5) Lengkapkan ayat ini dalam entry anda
Saya join GA 2012 Nurul Yui kerana cik en nak memeriahkan GA, nak menang, nak dapat hadiah , nak jumpa kawan2 baru dan yang paling penting, Nurul Yui Collection amatlah comel2
{ perlu lebih dari 10 patah perkataan }

Photobucket

Rindu Bangat sama kamu!

holla
apa khabar semua!baek ke? aisey.. dah lama betul cik en x update blog cik en ni.. berhabuk sangat dah ni
alhamdullah di hari jumaat ini cik en cepat2 siap semua kerja cik en di opis ni dan terus bukak blog n mengudate.. 
amat amat rindu pada semua!
cik en banyak cete nk diceritakan..
tapi akan diceritakan satu persatu.. 
yang penting cik en dah pos semua hadiah2 yang cik en janji di entry ini
sekarang cume ada 2 feedback saja yang telah menerima..
yang lain camne.. klu de inpom cik en ye...
cik en memang x sempat terjah menerjah sekarang ni..
blog yang cik en make over pun belum di post di sini.. apa apa pun cik en akan berusaha mengudate apa yang termampu..
tapi siyes ni..
cik en amat rindukan kalian!

untuk tatapan yang amat merindui cik en.. ahhaahha

Photobucket

2012-09-26

2012-09-22

2012-09-20

Komik Jawi AnNur dan Meow


salam semua!
lama cik en x mengudate blog cik en..
hari ini cik en kena gak update sikit..
banyak keje sangat lately ni..
tempahan blog pun still masih belum siap lagi.
kebetulan line internet agak slow sekarang ni
tapi cik en gagahkan juga mengudate..
hadiah untuk 5 blogger bertuah pun cik en masih belum send.. belum berkesempatan nak ke pejabat pos..
hari ini just cik en nak update pasal satu blog ini.. 
cik en admire sangat..
diikutkan cik en cume like page dia di FB.. tapi baru baru ni baru cik en perasan dia dah bukak blog dia sendiri.. so cepat2 la cik en follow..
isk.. pe la cik en ni.. cepat la cete.. ni nak panjang panjangkan ayat pulak.. ehheh
okey2.. cik en sebenarnya amat admirer pada page ini
cik en paling minat pada komik jawi dia..
cik en ni xla pandai berbahsa jawi tapi kalau cik en jumpa apa apa pun tak kisah la surat khabar, pamplet, majalah, komik yang berbahasa jawi.. memang cik en akan baca sampai habis..
cik en masa kecik kecik belajar di sekolah agama rakyat tiap tiap petang.. so de 8 subjek diajar.. mana yang pernah sekolah agama petang petang tu tahu la..
dulu cik en lebih meminati subjek Al-Quran dari jawi.. 
tau kenapa?
sebab Al-Quran ada baris atas bawah dan sebagainya.. senang untuk cik en baca.. tapi jawi sebaliknya.. agak susah la masa tu..
so bila dah besar cmni.. susah kita nak tengok bahasa jawi ni cume kalau nak kena la beli surat khabar jawi..
tapi bila kawan cik en de shared komik ni, cik en cepat2 like n terus baca semua komik jawi beliau
cik en pun tak tahu la.. empunya page itu laki atau perempuan..
tapi memang cik en admirer sangat la..
awal awal itu, agak merangkak gak la.. sebab lama x membaca.. tapi sekarang dah lancar.. huhuhu
komik ini menceritakan An-Nur,Afi dan Meow..
agak kelakar gak la.. 
yang paling kelakar si Meow la.. ini antara komik yang ada 

2012-09-19

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Cerita Best Yang Lain

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads