www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2011-05-31

kelas ketiga -penggunaan bedak



BEDAK : Sapuan Bedak

Pemakaian bedak merupakan aplikasi ajaib yang boleh merubah kondisi kulit wajah anda. Bedak haruslah disapu pada kulit wajah selepas pemakaian foundation. Bedak mampu menyerlahkan solekan anda dengan hasil yang lembut serta halus. Solekan pastinya akan melekap pada kulit muka untuk jangka masa yang lama jika bedak yang disapu pada wajah sesuai dangan kondisi kulit anda sendiri. Terdapat pelbagai jenis bedak (powder) dalam pasaran. Bedak terbahagi kepada beberapa jenis iaitu: Bedak Padat (Compact Powder) , Bedak Tabur ( Loose Powder) ,Bedak Muka (Pressed Powder). Pada kebiasaannya bedak compact dipilih sebagai penyudah selepas sapuan foundation. Bedak compact dianggap bedak yang padat serta mampu menahan solekan supaya ia kekal lama pada kulit wajah mereka. Penggunaan bedak tabur atau loose powder juga boleh digunakan selepas sapuan foundation bagi mencipta kesan liputan (coverage) yang lebih menyeluruh. Loose powder biasa datang dengan dua ciri iaitu matte dan sheer. Bedak muka atau Pressed powder pula lebih sesuai digunakan sebagai alat touch-up.

Memilih warna bedak adalah penting tetapi amat mudah. Warna yang dipilih haruslah menepati serta match dengan warna faoundation sebelumnya. Warna bedak yang menjurus pada tone Light yakni warna seperti porcelain, ivory dan beige sesuai pada mereka berkulit cerah manakala tona kulit yang cenderung kepada gelap harus memilih warna seperti warna almond dan golden. Pada kulit sawo matang, pilih sahaja warna medium seperti natural dan honey. mengeksperimentasikan penggunaan bedak ini secara personal bagi mendapatkan warna yang benar-benar tepat dengan solekan anda.

Bedak Padat/Debu/Dwi Cara
Selepas memakai bedak asas, sapukan pula muka dengan bedak jenis padat, debu atau dwi cara. Pilih mana2 yang sesuai dengan anda.
Bedak padat atau compact powder sesuai digunakan spjg hari bagi mengembalikan kesegaran wajah.
Bedak debu digunakan untuk menyempurnakan solekan asas. Menyerlahkan kelembutan pada wajah. Gunakan span debu bagi mendapatkan sapuan tipis dan rata.
Bedak dwi cara boleh digunakan dengan span kering dan lembab. Sapuan dengan span lembab lebih menyeluruh dan solekan lebih tahan lama berbanding sapuan kering.

p/s:info ini adalah dri akak amy.untuk keterangan lanjut sila check blog akak amy ni..untuk pengetahuan akak amy ni merupakan juru makeup untuk pengantin, bertunang,majlis makan malam..kak ni gak de uat pelamin bertunang sekitar kuala kangsar..so klu spe2 berminat sila fb dan blog dan pages dan pages makeup ni 

2011-05-30

Jenis Jenis Kulit




Kenal pasti kulit

Lain orang lain kulitnya. Ada yang berminyak, ada yang kering, pori terbuka, kombinasi, sensitif juga yang normal.

Kulit Normal
Sangat beruntung! Kulit seperti ni biasanya lembut dan dengan lubang pori2 yang kecil. Kawasan yang kering sedikit biasanya daerah pipi tapi tak keterlaluan, Kadang-kadang mereka ada liang roma yang terbuka di kawasan T-zone (dahi, hidung, atas mulut) tapi biasanya, taklah ketara sangat. Muka biasanya tidak berminyak.

Kulit Kering
Kulit lebih terasa tegang selepas cuci. Kebiasaannya seluruh muka ada daerah yang mengelupas, kasar dan dehydrated. Liang roma tak nampak, kalau ketawa mmg senang nmpk garisan tepi bibir..

Kulit Berminyak
Kulit nampak berminyak lebih-lebih lagi kat kawasan T zone. Minyak yang sangat ketara dan kena selalu wipe.. Liang roma terbuka dan mudah berjerawat. Makeup akan hilang selepas 3 jam pakai! Aduh...

Kulit Kombinasi
Biasanya berminyak dan kadang-kadang kering. Biasanya berminyak di dahi, hidung dan dagu.. Kering di pipi.

Kulit Sensitif
Ada banyak jenis skin yang sensitif. Ada sensitif normal, sensitif kering, kombinasi atau pun sesitif berminyak. Kalau salah pilih produk, muka gatal, kemerah merahan atau pun naik jerawat. Ini biasanya berpunca dari beberapa faktor, contohnya cuaca, persekitaran yang kotor, pengambilan ubatan, diet yang kurang seimbang, hormon tak seimbang, allergi pada chemical dalam produk dan sebagainya.

p/s: Info Ini adalah dari jurumekap terbaik di Kuala Kangsar. Sesiapa yang berminat mendapatkan perkhidmatan makeup dan pelamin boleh klik fb dan Kerja Kahwin Kuala Kangsar

22 dan 1


artikel kali ini agk panjang..tp berbaloi untuk korang semua baca..mengenai agama kita dan kunci syurga..ini cik en copy dri email cik en...n cik en pernah membacanya di blog ini dan ini. ia agak ilmiah dan islamic...tp try la baca...korang akan nmpak pe yg slama ni yg kita x nmpak...kedua2 blog tersebut cik en paling suka...sbb dia membuka minda kita..so ambik masa panjang skit untuk baca artikel di bwah ye

2011-05-28

2011-05-26

2011-05-25

makanan dan pasangan-khas untuk yang mempunyai perasaan cinta

Menu favorite dapat berbicara mengenai karakter kekasih.

pai buah (doc. NCC)

Saat awal menjalin hubungan, banyak yang merasa ingin tahu karakter pasangan. Dibandingkan wanita yang lebih terbuka, lelaki biasanya lebih tertutup soal peribadi mereka.

barang make up cik en - khas untuk nusha

salam semua...kali ni entry ni khas untuk cik adik comey kita..
cik nusha untuk membalas blik entry beliau yang ini
so kali ini akak en nk trgkan pasal pe akak en pakai plak yek...kita compare ngan adik nusha kita ni
perkara asas cik en sebelum bersolek..toner(penyegar) dan pelembab

2011-05-24

2011-05-23

cik en blajo2 mekap...cun x?

selamat malam semua follower cik en...kali ini entry pendek jer...ari sabtu lps cik en ngan adik cik en miss fientan g blaja asas bersolek..sbelum ni cik en hanya solek2 sndiri...biasa2 jer..so dlm sebulan sebelum 2 cik en dijemput oleh kak amy untuk join kelas make up asas dia..

2011-05-20

jakun x ingat!!!!

pagi2 ni kita ceriaka2 siri dgn baca cete yg cik en pilih tuk pagi ni...jom
Sepasang suami isteri berketurunan orang asli telah tinggal di dalam hutan sejak mereka kecil lagi dan tidak pernah melihat dunia luar kerana tidak pernah keluar dari hutan tersebut. Si suami kerjanya pergi memburu atau pun memetik buah-buahan untuk dijadikan makanan harian manakala isterinya pula hanya tinggal dirumah bersama ibunya.Si isteri berasa pelik dan hairan dengan tabiat pelik suaminya itu. Lalu si isteri pun masuk ke bilik tersebut untuk menyiasat apa yang ada di dalam bilik tersebut kerana risau jika suaminya itu mempunyai perempuan simpanan tanpa pengetahuannya. Tiba-tiba si isteri terkejut apabila melihat cermin tersebut kerana sepanjang hidupnya dia tidak pernah melihat cermin.Lalu dia pun memberitahu kepada ibunya sambil menangis teresak-esak.

2011-05-19

thanks miszein

hola semua....arini cik en hapy sgt..penantian slama 2 minggu nk dptkan present dri seseorg telah berakhir..
mula2 korg kena review dulu entry ini pastu dh settle korg baca jenguk plak entry adik manis ni...
korang scrool sampai no 13...huhuhu...pastu resultnyer yg ini....korang cari2 yek pic 2..aku x menang pun sbnrnya...anyway aku dpt gak sagu hati..ini la penantian nyer...so dlm kul 10.30 td abg posmen dtg n
serahkan pos laju ini kt cik en



2011-05-18

date wif my luv

HOLA SEMUA
ayo2...sudah banyak lewat update blog...agak bz skit ngn permit dan keje...kebetulan smlm kan wesak day...pg td tiba2 de emergency g program lembu...gi2 x jadi plak..so de pluang la nkupdate blog...ni kidah hari sabtu n ahad lepas...date2 ngn en botak...so layan gambar yek

otw blik epoh

2011-05-12

Nursaida didakwa ada teman lelaki

Nursaida didakwa ada teman lelaki
Oleh WAZIHA WAHID
waziha@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR – Kakak penyanyi tersohor, Datuk Siti Nurhaliza Tarudin, Siti Nursaida didakwa mempunyai teman lelaki sehingga tergamak mengabaikan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu.

Bapa Hilang Sabar Heret Anak Ketagih Permainan Komputer


Bapa Hilang Sabar Heret Anak Ketagih Permainan Komputer



Guagnxi Zhuang, China- Seorang bapa, Lu Tan, 39 terpaksa bertindak keras ke atas anak lelakinya berusia 14 tahun dengan mengheretnya dalam keadaan tangan terikat di belakang dan telanjang setelah didapati anaknya tidak menghiraukan nasihat dan amaraannya supaya jangan lagi menghabiskan masa dengan bermain permainan komputer.

2011-05-11

i luv abg stalker


1. Bt entri 'i luv abg stalker'.-done-
2. xpyh pnjg mencarut,list up je (2)sbb knp korg nk direview-done-
1st sbb nk glamour macam abg stalker
2nd nk minx sbg komen pasal blog...klu de yg x ok nk btulkan.3. campak link lelembut dlm box komen.-done-
4. tutup 13may2011 ,12:00am-done-

Photobucket

agama islam bukan agama rasmi kerajaan

KUALA LUMPUR, 10 Mei — Perlembagaan Persekutuan tidak pernah menggariskan bahawa Islam adalah “agama rasmi” negara, kata peguam Syahredzan Johan ketika kontroversi tercetus ekoran laporan Utusan Malaysia Sabtu lalu bahawa pengikut Kristian mahu menjadikan Kristian sebagai agama rasmi.
Akhbar milik Umno itu dan beberapa kumpulan Melayu-Muslim termasuk pemimpin-pemimpin Umno sendiri menekankan pandangan bahawa undang-undang tertinggi negara mengisytiharkan Islam sebagai agama “rasmi” dan hanya Muslim boleh menjadi perdana menteri.

2011-05-10

sembahyang atau solat



Wallahualam….



Assalamualaikum saudaraku?



Hampir kebanyakan umat Islam hari ini tidak terlepas daripada menggunakan istilah "Sembahyang" yang merujuk kepada "Solat." Tetapi pada hakikatnya, istilah "Sembahyang" mempunyai maksud atau pengertian yang terdapat unsur "Syirik."

2011-05-09

3 JENIS IBU YG X PATUT UCAP SELAMAT HARI IBU

Tiga Jenis Ibu Tak Layak Diucap Selamat Hari Ibu.

1) Ibu Pembunuh- Golongan ibu yang termengandung membuang bayi mereka merata-rata.
Tidak terkecuali yang menggugurkan kandungan mereka hidup-hidup.

2) Ibu Penyu atau Emak Kura- Golongan ibu yang sengaja meninggalkan anak mereka tanpa sempat
anak mengenali mereka. Mereka langsung tidak mengambil tahu,
tidak ada perasaan kasih, menghilangkan diri dan lari dari
tanggungjawab membesarkan anak.

3) Ibu Ayam- Golongan perosak masyarakat yang terjebak dalam angkara maksiat.

Photobucket

14 TANDA SESEORANG PANAJNG UMUR


Usia memang urusahan yang maha Menciptakan, tidak bisa ditebak kapan manusia akan mati. Akan tetapi ikhtiar agar bisa panjang usia tidak ada salahnya. Di abad 21 ini, perkiraan rata-rata manusia hidup paling lama adalah di kisaran usia 80 tahun. Sangat berbeda di masa lampau dimana rata-rata orang dapat bertahan hidup jauh lebih lama.

Bagaimana memperkirakan perhitungan dramatis ini? Pertumbuhan dalam bidang kesehatan, pendidikan, dan pencegahan serta perawatan sakit-penyakit padahal berada di urutan tertinggi.

Tetapi mungkin Anda tidak tahu bahwa apa yang tampaknya kebiasaan setiap hari yang tampaknya tidak penting, atau keadaan sekitar di masa lalu Anda, bisa mempengaruhi seberapa lama dan seberapa baik Anda hidup. Berikut, riset terbaru mengenai tanda-tanda Anda berusia panjang berdasarkan sains, ditambah tips bagaimana untuk tetap berada dalam jalur sehat yang benar. Berikut ringkasan seseorang memiliki harapan hidup yang tinggi:

2011-05-08

2011-05-07

cara bunuh diri yg popular di indonesia

Harakiri, Cara bunuh diri khas jepang ini, mungkin adalah cara bunuh diri paling populer. Tapi hal ini tentu tidak berlaku di Indonesia. Orang Indonesia kan tidak ada yang bawa-bawa samurai. Paling-paling golok, keris, atau bambu runcing. Nah, yang jadi pertanyaan adalah, kalau harakiri itu cara bunuh diri khas Jepang, terus kalau harakanan apa yah..? (pertanyaan yang tidak perlu dijawab)

Oke, kembali ke topik mengenai cara bunuh diri paling populer. Agak aneh sebenarnya kenapa saya menulis mengenai cara bunuh diri. Bukan berarti karena saya mau bunuh diri. tapi mengingat banyak orang bunuh diri, siapa tahu ada orang yang nyari cara bunuh diri di google dan nyasar ke blog saya ini. kan jadi nambahin traffic, hehe. Langsung saja, yah ini dia 7 cara bunuh diri paling popular.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Cerita Best Yang Lain

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads